Nyhedsuddrag fredag den 13. august 1999

Behandlingsgaranti
for 26 mio. kroner
Det vil koste Københavns amt 26 mio. kr. om året at stille behandlingsgaranti for livstruende sygdomme.
Dette beløb omfatter såvel drift som indkøb af apparatur og øvrige anlægsudgifter. For år 2000 bliver udgiften dog kun 13 mio. kr.
 
Det er som bekendt Folketinget, der har vedtaget loven om maksimale ventetider for behandling af visse livstruende sygdomme. Sundhedsstyrelsen har fastsat nogle overgrænser for den fagligt acceptable ventetud. For de livstruende sygdomme bør ventetiden på forundersøgelse ikke overstige to uger og ventetiden for selve behandlingen må heller ikke være længere. Det samme gælder i øvrigt hjertesygdomme.
 
For brystkræft, endetarmskræft og tyktarmskræft en ventetid på forundersøgelse på fire uger og på behandling to uger.

Nye lånetider på
bibliotekerne
Nu er det slut med at have biblioteksbøger hjemme i både halve og hele år – tre måneder lyder den nye max-grænse.
 
Hidtil har det ellers været muligt for kunder hos Gladsaxe-bibliotekerne at genlåne igen og igen i en uendelighed, hvis kunden enten troppede op personligt på biblioteket eller blot ringede dertil.
Lånere, der forlængede via internettet, måtte kun gøre det én gang. Nu er der altså kommet ens regler for begge typer lånere – tre måneder alt i alt. Eller sagt på en anden måde; et almindeligt lån og to forlængelser.

Nye værested
De sindslidende i Gladsaxe har i denne uge fået et nyt værested.
 
"Brohuset" er navnet på den idylliske ejendom på Klausdalsbrovej, som nu skal danne rammen om socialt samvær og forskellige aktiviteter for voksne sindslidende. Værestedet holder åbent mandag-tirsdag samt torsdag-fredag fra klokken 11 til 16 på adressen Klausdalsbrovej 195.

Kosovo kalder
Europarådet i Strasbourg og FN er ved at sammensætte delegationer af lokale eller regionale eksperter, som skal hjælpe med til at genopbygge de administrative strukturer i Kosovo.
 
Gladsaxe Kommune er også blevet spurgt og har foreløbig rundsendt efterlysningen i administrationen.
Det er primært juridiske og økonomiske eksperter, der søges – Europarådet nævner selv tidligere borgmestre og kommunaldirektører som relevante emner.
 
Lønnen ligger på 4.500 dollar pr. måned, og ansættelsesperioderne varierer fra en måned til et år. Gladsaxe Kommune har tidligere haft folk i området – således har en arkitekt fra byplanafdelingen flere gange bistået med genopbygningen i Bosnien-Hercegovinia.

"Bibliotekshjørnet"
om skolestart
Skolestart og læsning var emnet, da programserien Bibliotekshjørnet onsdag morgen tog fat igen efter sommerferien her på frekvensen.
 
Efter programmet fik bibliotekerne mange henvendelser fra lyttere om de ABC- og rim- og remsebøger, der blev omtalt i løbet af udsendelsen – så mange at bibliotekarerne nu har besluttet at lægge samtlige titler ud på bibliotekernes hjemmeside. Her kan lyttere og lånere så læse mere om hver enkelt titel og sandelig også reservere materialerne.
 
Bibliotekernes hjemmeside kan nås enten via www.radiogladsaxe.dk, hvor der er en link til biblioteket, eller direkte på www.gladsaxe.dk/biblio.

"Lille nordisk møde"
Den politisk/økonomiske situation i Gladsaxes nordiske venskabsbyer er hovedemnet sammen med Agenda 21-arbejdet i de enkelte byer, når delegationer fra Pirkkala i Finland, Ski i Norge og Solna i Sverige mødes med folk fra Gladsaxe. Det sker torsdag den 26. august i det, der bliver kaldt Lille Nordisk Møde.
 
På mødet skal også planlægges en større seance næste år i Solna, hvor hver by møder med ikke færre end ti deltagere.

Malerskole udsat
"Vi udsatte sagen om at indrette malerskole på 1. sal af Thorasminde i Bagsværd, men et flertal i udvalget ser positivt på forslaget".
 
Det siger formanden for kultur-, fritids- og idrætsudvalget i Gladsaxe, socialdemokraten Peter Nielsen, til Nyhedsmagasinet. Det er anden gang sagen udsættes, men ifølge udvalgsformanden behøver malerfolket ikke at bekymre sig; "Der er blot tale om et par formelle ting, der skal afklares, inden vi siger ja". De tegne- og malerglade borgere har tidligere holdt til i Thorasminde, men da udstillingsbygningen i 1993 fik nye gulve, så blev malerne flyttet til Værebro skole. Nu er de efter al sandsynlighed altså på vej tilbage.