Nyhedsuddrag onsdag den 18. august 1999

Auken ikke glad
for slam ved
Kolle Kolle
Miljøminister Svend Auken er meget lidt begejstret for tanken om at placere slammet fra Bagsværd sø på markerne ved Kolle Kolle.
 
Det har været foreslået som én af placeringsmulighederne for de tusinder af kubikmeter slam, der skal fjernes fra søen ved en grundig oprensning.
 
En anden placering er på Radiomarken ved den sydlige ende af søen, men hverken den eller Kolle Kolle-løsningen er miljøministeren glad for, siger SFs formand for teknik- og miljøudvalget i Gladsaxe, Tove Eckhardt.
 
Bagsværd søs fremtidige skæbne bliver afgjort, i hvertfald i første omgang, til november – her har byrådspolitikerne lovet hinanden at tage en beslutning om søen – Kolle Kolle-løsning eller ej.

Patienterne venter
To patienter på et par af Københavns amts psykiatriske sygehusafdelinger måtte vente i over et år, efter at de var færdigbehandlede, til de kunne få plads på et plejehjem. Det fremgår af sygehusforvaltningens seneste opgørelse, der drøftes på sygehusudvalgets møde i morgen.
 
Ved udgangen af juni lå der 69 patienter på de somatiske sygehusafdelinger i Københavns amt, der alle var færdigbehandlede, men ventede på enten plejehjemsplads eller det, forvaltningen kalder "andre kommunale foranstaltninger."
 
På samme tidspunkt var der 52 færdigbehandlede psykiatriske patienter – heraf var de 38 indstillet til psykiatrisk plejehjem.
 
I løbet af juni blev der udskrevet 105 andre færdigbehandlede patienter fra de somatiske afdelinger og otte fra de psykiatriske afdelinger. Den gennemsnitlige liggetid på de somatiske afdelinger har i sommer været 16 dage – dog var der en patient, der lå på sygehusafdelingen i 148 dage, før vedkommende blev udskrevet til plejehjem. På de psykiatriske afdelinger har den gennemsnitlige liggetid – fra færdigbehandling til udskrivning – været 143.

Sparekniv over
skolevæsenet
Skolerne i Gladsaxe skal spare – og de kommer selv til at føre sparekniven, hvis borgmesteren budgetforslag for de kommende år vedtages.
 
I forslaget er der dog også sat penge af til at gøre noget ved bygningerne, som har været stærkt forsømte i mange år – 53 millioner kroner - og yderligere 40 millioner er sat af til at ruste skolerne til at tage imod det stigende antal elever de kommende år. Men det rækker langt fra til den demografiske udvikling, siger formanden for Gladsaxe Lærerforening, Henrik Poulsen.

Skoleeleverne skal
lære af at se film
13 biografer i Københavns amt står bag Filmfestivalen Billede på billede, og det er tredje år, de nu forsøger at indføre levende billeder i undervisningen.
 
Festivalen henvender sig kun til skoler og andre undervisningsinstitutioner og er derfor ikke særlig kendt i offentligheden, men over 2000 lærere og elever så film sidste år alene i Gladsaxe Bio. De to første år havde man ca. 12000 tilskuere i de i alt 13 biografer men i år håber de at komme op på ca. 20000 tilskuere.
 
Festivalen åbner i aften i Gladsaxe Bio, hvor omkring 500 lærere og andre undervisere fra Københavns Amt får lejlighed til at opleve en forpremiere på den brasilianske film Central Station.

Det klør…
De er mellem en og tre milimeter store, de klør ad pommern til, men er ellers i øvrigt ganske ufarlige.
Det er lus, det handler om, en tilbagevendende plage for daginstitutionsbørn og skoleelever samt deres forældre, der føler sig pinligt berørte, hver gang der er brev med hjem om lus.
 
Det behøver de nu ikke være, for lus har intet med urenheder eller uhygiejniske forhold at gøre.
Det er ved at være højsæson for lus igen og senere i udsendelsen får vi gode råd og oplysninger fra sundhedsplejen i Gladsaxe.