Nyhedsuddrag fredag den 27. august 1999

Ekspropriation på
Gammelmosevej
Et erstatningskrav lydende på det tredobbelte af det tilbudte – det er lige i overkanten.
 
Det mener Gladsaxe byråd om et krav på 90.000 kroner fra en borger på Gammelmosevej for ekspropriering i forbindelse med kabel- og vejprojektet. Erstatningen for afstået areal er udmålt af et landinspektørfirma og grundejeren har fået et forligstilbud på 30.000, som han altså nu må tage imod.

Klager afvises
Borgmester og embedsfolk i den kommunale administration fik fuld opbakning fra det samlede byråd til at afvise klager fra en Gladsaxeborger.
 
Manden, der lejer kommunalt ejede lokaler på Tornehøjgård, føler sig "ekstremt personligt forfulgt i forbindelse med den behandling Gladsaxe Kommune udsætter ham for", som det hedder i dagsordenteksten.
Lejeren har følt sig forfulgt siden 1994 – og har klaget lige så længe. Først til ombudsmanden, der sendte klager videre til Tilsynsrådet, og så til Naturklagenævnet, der netop har afvist mandens klager.
 
Nu har Tilsynsrådets udbedt sig svar fra Gladsaxe Kommune – et svar der blankt afviser anklagerne.

Vandindvinding
fik nej fra amtet
Teknik- og Miljøudvalget i Københavns amt fulgte indstillingen fra embedsmændene, da der forleden blev givet afslag på en ansøgning fra Gladsaxe kommune om tilladelse til indvinding af yderligere 400.000 kubikmeter vand fra de nye boringer i Hareskoven.
 
Der henvises i afslaget bl.a. til, at Hareskoven er et særpræget naturområde, der skal beskyttes. Afslaget fører dog slet ikke til krise i vandforsyningen i Bagsværd. Men, som teknisk direktør Jørgen Sterner og chefen for vandafdelingen Kjeld Rehder sagde i programmet Den Varme Stol forleden, så skal man hele tiden sørge for at gardere sig, så der også i en fjern fremtid er vand nok til Gladsaxe-borgerne. Rent praktisk betyder det, at teknikerne nu skal finde andre indvindingsmuligheder.

Ny håndbog for
erhvervslivet
"Sammenlignet med landet som helhed er Gladsaxes erhvervsstruktur ikke ualmindelig, men set i forhold til Københavns amt er Gladsaxe en udpræget industrikommune".
 
Sådan står der bl.a. i afsnittet om Gladsaxes erhvervsprofil i Erhvervshåndbog 1999, der netop er sendt på gaden.
 
Hele erhvervshåndbogen er naturligvis et godt stykke værktøj for både det eksisterende erhvervsliv og for mulige tilflyttere. Men især erhvervsprofilen opfatter vi som vinduet udadtil – det er de informationer, der skal være med til at lokke yderligere virksomheder til kommunen. Vi læser derfor, at de trafikale forhold i Gladsaxe for både privatbilister og kollektiv transport er veludbyggede, og specielt erhvervsområderne har gode forbindelser til motorvejsnet, ringvej, hovedveje samt S-togstationer og kollektive trafikcentre i øvrigt.
 
Det virker måske knap så tillokkende, når det fortælles, at der kun findes få ubebyggede grunde. Hvor skal de nye så placere sig? Svaret skal findes i de opgørelser over ledige erhvervslokaler, som udsendes med jævne mellemrum. Og der er fortsat meget ledigt. Nogle steder er der behov for en gennemgribende oprydning.
 
Vi kan i Erhvervshåndbogen også se, at Gladsaxe er en af de kommuner i Hovedstadsområdet, der har flest erhvervsvirksomheder og arbejdspladser. Over 34.000 arbejdspladser fordel på over 3000 virksomheder.
Men kun 1348 af disse virksomheder har ønsket at blive optaget i håndbogen. Kun 42 flere end for tre år siden.
Alt i alt er håndbogen et godt opslagsværk, med et fyldigt brancheregister, informationer om Gladsaxe Erhvervsråd – der jo står bag håndbogen og et afsnit om forskellige erhvervsstøtteordninger.

Tennis yt
curling in
Nu vil det snart være en god idé at indrette curlingbaner på de nuværende tennis- og badmintonbaner.
Siden 1990 har de to sportsgrene mistet langt over 80.000 medlemmer på landsplan, viser seneste opgørelse fra Danmarks Idræts Forbund.
 
Alene sidste år forsvandt godt 15.000 tennis- og badmintonspillere ud af klubberne. Til gengæld er curling det helt store med en procentvis fremgang på 77. Fodbold og golf scorer stadig højt, ligesom også ridning og cykling går frem, dog mere stille og roligt. Ældreidræt samt idræt i boligforeninger er ligeledes i stærk fremmarch. Det nyder Dansk Arbejder Idrætsforbund, DAI, godt af – forbundet har fået næsten 12.000 nye medlemmer, så der i dag er godt 76.000 med i arbejderidrætten.
 
Totalt set er langt over halvanden mio. danskere medlem af et specialforbund under Dansk Idræts Forbund.
En del af dem vil kunne mødes ved aftenens og nattens store arrangement, Idrætsnatten.

Udstilling udvikler
sig efterhånden
På mandag starter en udstilling af de mere usædvanlige på Gladsaxe Hovedbibliotek – der er nemlig intet at se, i hvert fald ikke lige med det samme.
 
Det kommer der så i løbet af de næste 14 dages tid, hvor fotograf Martin Lehmann vil fotografere rundt omkring i Gladsaxe Kommune. Han vil, som det hedder i pressemeddelelsen, fastfryse ting i hverdagen, som vi ofte ikke lægger vægt på, men som er ting, vi gør dag ud og dag ind.
 
Hver dag bliver 8 til 10 af de bedste fotografier fra dagen hængt op og udstillingen vil således vokse dag for dag.