Nyhedsuddrag tirsdag den 30. august 1999

Familiefar
overfaldt
lærer
Trusler på livet, ti spark i hoved og nyrer og et ukendt antal knytnæveslag på kroppen – sådan sluttede en ellers hyggelig aften for en lærer fra Egegård skole i Gladsaxe.
 
Læreren var sammen med en ven på Søborg Bodega forrige lørdag nat efter et fødselsdagsselskab.
I bodegaen blev læreren passet op af en far til en tidligere elev, der blev taget ud af skolen pga. utilfredshed. Gerningsmanden tildelte læreren et par slag i ansigtet som start og jagtede ham siden rundt i lokalet, indtil han blev fanget i et hjørne og blev slået og sparket.
 
Lærerens kammerat forsøgte at komme til undsætning, men blev holdt tilbage af to af gerningsmandens værtshusbekendte. Andre forsøgte også at komme til hjælp, men fik at vide, at "det bare drejer sig om en svans, så I skal bare holde jer væk".
 
Den grove vold mod læreren fortsatte, indtil fem-seks gæster fik dæmpet voldsmanden ned og læreren kunne vakle ud. På Søborg Hovedgade fortsatte faderen med at råbe og true læreren på livet med Bandidos-rockere.
 
Gladsaxe politi kender gerningsmandens identitet og forventer en snarlig anholdelse. Et kvalificeret gæt på straffen er 60 dages fængsel.

Målrettet indsats på
Gentofte Sygehus
En målrettet miljøindsats på amtssygehuset i Gentofte førte sidste år til en vandbesparelse på 10 procent i forhold til året før og et fald i varmeforbruget på 3 procent. Samtidig er det lykkedes at holde elforbruget status quo, selv om der er blevet installeret en masse elektricitetsslugende apparatur i løbet af året.
 
Det fremgår af sygehusets miljøredegørelse for 1998 – eller det grønne regnskab, der er det populære navn.
Det grønne regnskab er udsendt ikke alene til amtets politikere, men også til alle andre sygehuse landet. De kan så lade sig inspirere af Gentoftes miljøarbejde, der inddrager ansatte på alle niveauer, Lige som i 1998 bliver der igen i år holdt grønt kursus for de interesserede på Gentofte sygehus.

Succesrig idrætsnat
- træg kulturmesse
Traditioner tager tid at opbygge.
 
Det må konstateres efter weekendens store kulturelle og idrætsmæssige kraftanstrengelse i Gladsaxe.
For mens idrætsnatten fredag sprang ud som en kæmpesucces med flere tusinde besøgende til de 37 deltagende idrætsforeninger, gik det mere trægt for kulturmessen lørdag og søndag.
 
Idrætsnatten har, efter et par spæde forsøg de seneste år, fundet vej til Gladsaxeborgerens bevidsthed.
Så langt er det ikke lykkedes for kulturmessen, der fandt sted for første gang overhovedet.
Da det gik hedest for sig under lørdagens koncert med Jodle Birge var anslået 220 mennesker.
Tilsammen har vel mere end fem tusinde været på besøg på sportsanlægget, enten til de natlige idrætsudfoldelser eller dagens kulturelle ditto.

Kontorelev med
udlandsophold
En måneds ophold i udlandet, som en del af uddannelsen, skal gøre det mere attraktivt at blive kontorelev i Gladsaxe Kommune.
 
Der er ikke mange unge at vælge imellem de kommende år og der er masser af uddannelsessteder og virksomheder, der skriger på unge.
 
Guleroden fra Gladsaxe Kommunes side er altså en måned i udlandet – ikke på langs på stranden ved solkysten, men som gæst i en af de nordiske venskabsbyer.
 
Hverken Norge, Sverige eller Finland har en lignende kommunal kontoruddannelse, så der bliver ikke tale om nogen direkte personaleudveksling.

Mødested er nu
blevet forening
Mørkhøj-beboernes hidtidige mødested med navnet Vores Sted er nu blevet en regulær forening med bestyrelse og skal fremover fungerer som en slags paraplyforening for en række selvstændigt arbejde interessegrupper.
 
Foreningen fik på en stiftende generalforsamling forleden en bestyrelse med Irene Barket som formand.
Mødestedets indendørs aktiviteter kommer til at foregå i Mørkhøj kirkes forskellige lokaler, der også huser Vores sted.

Lille nordisk møde
"Mere effektivitet for de samme eller helst færre penge."
 
Det er en problematik, der kendes ikke bare i Gladsaxe, men også i de nordiske venskabsbyer, Ski i Norge, Solna i Sverige og Pirkkala i Finland.
 
Det kom frem under den møderække, embedsfolk og politikere fra Gladsaxe holdt med de nordiske brødre, der var på besøg i sidste uge. Et af dagsordenpunkterne var gensidig orientering om den politiske og økonomiske situation i de respektive kommuner.
 
Finnerne oplevede en højredrejning ved valget for nylig – det samme er sket i Sverige, dog kun lokalt i Solna, hvor de borgerlige overtog efter socialdemokraterne.
 
Svenskerne bliver i øvrigt værter for næste års store nordiske møde mellem venskabsbyerne, hvor ti repræsentanter for hver by kommer.
 
Det overordnede emne bliver en diskussion om erhvervslivet, kommunerne og it-samfundet.
I Solna findes flere førende it-virksomheder, men problemet er at skaffe nok arbejdskraft. Som i Danmark oplever Sverige en afmætning af unge, eller de små årgange som det hedder. Dertil har Solna det specielle problem, at store dele af boligmassen er utidssvarende med små boliger – det jager familier med større børn ud af kommunen.
 
Her øjner de kække folk fra Solna en mulighed for at stikke gaflen i unge fra Gladsaxe, der vil arbejde i de internationale it-koncerner.
 
Mødet finder formentlig sted i forbindelse med en stor erhvervsmesse i Solna i starten af oktober næste år.

Ordblindeinstitut
fylder 60 år
Københavns amts Ordblindeinstitut i Gladsaxe fylder 60 år på onsdag, og det fejres både i denne uge og faktisk også det næste lille års tid med flere arrangementer.
 
I dag åbner en historisk udstilling om ordblinde, og på selve jubilæumsdagen kan eleverne komme til vejrs med ballon. I weekenden fortsættes med aktiviteter for elever og forældre, og så går det slag i slag med gallafest, forelæsninger og featureuger.
 
Ordblindeinstituttet flyttede for nogle år siden fra Grønnemosecentret ved Høje Gladsaxe på grund af indeklimaproblemer og bor i dag på Transformervej i Gladsaxe.

Veluxpenge
til sygehus
Veluxfonden med hovedkvarter i Gladsaxe har doneret 4,6 mio. kr. til Amtssygehuset i Herlev. Donationen er målrettet øjenafdelingens forskning og bruges til at indrette et laboratorium for klinisk øjenfysiologi. Sygehuset skal inden for sit eget budget finde ca. 200.00 årligt til laboratoriets drift.