Mandag den 13. december  1999

DN-formand:
Kommunen har
tilsidesat
demokratiet
Formanden for Danmarks Naturfredningsforenings Gladsaxe-komité Bodil Due er ikke tilfreds med kommunens redegørelse for sagsforløbet omkring Aldrshvile Planteskoles nybyggeri i Bagsværd Søpark.
 
Teknisk direktør Jørgen Sterner har henvist til, at Fredningsnævnet har givet dispensation fra den såkaldte søbeskyttelseslinje, og at naturfredningsforeningen har været indkaldt til nævnets to møder om sagen, men er udeblevet.
Til det sidste siger Bodil Due, at hun har fuldtidsjob, som hun ikke bare kan tage fri fra. "Det var noget andet, hvis vi var på finansloven", siger hun. Og hun har ikke modtaget tegninger over byggeriet i det materiale, hun har fået tilsendt, men har – via aktindsigt – måttet grave hele sagsmappen igennemn på rådhuset. Derfor – og fordi foreningen har støttet sig til den gældende lokalplan og afventet en ny lokalplan med de ændrede byggeplaner – gik der så lang tid, før der blev reageret.
 
Nu er Bodil Due gået i gang med at undersøge, om Fredningsnævnet overhovedet kan dispensere fra søbeskyttelseslinjen. Det mener hun umiddelbart ikke, nævnet har ret til efter en lovændring i 1992.
Bodil Due mener efter at have gennemgået sagsakterne, at Gladsaxe kommune har dispenseret fra sin egen lokalplan i stedet for at lave en ny lokalplan. "Men det må man ikke", fastslår lokalforeningen for Danmarks Naturfredningsforening. "Der kan kun gives dispensation, hvis det er bagateller, der er ændret. Det kan man ikke sige om det ændrede byggeri", siger hun og tilføjer, at selv mindre ændringer skal gennem en nabohøring. Og det er ikker sket.
 
"Jeg må i dag også spørge, om det er det igangværende byggeri, Fredningsnævnet har givet dispensation til", fortsætter Bodil Due. Der eksisterer en tegning af byggeriet, der mere ligner det igangværende byggeri, end den tegning der er givet dispensation efter."
 
"Jeg synes, Gladsaxe kommune i denne sag har svigtet naboerne til planteskolen, kommunens borgere ved at sætte demokratiet ud af kraft og bygherren, der har planlagt byggeriet gennem flere år og sendt de nødvendige ansøgninger", slutter formanden for naturfredningsforeningen.
 
Sagen er som tidligere fortalt indbragt for Naturklagenævnet.

 
Stilleveje over alt
for under 2,5 mio.
Det vil komme til at koste 2,3 mio. kroner at gøre alle veje i boligområderne i Gladsaxe til stilleveje med en max-hastighed på 40 km/t.
 
I forvejen er Mørkhøj- og Maglegårdskvartererne 40 km’s zoner med ganske stor succes, i hvert fald set fra beboernes side. Nu skal der følges op i de øvrige boligområder, bl.a. med 54 vejbump og skiltning.
Omkring 100 km vej, hvor der i øjeblikket må køres 50 i timen, bliver således ændret til stilleveje.
I løbet af januar holdes fire borgermøder om projektet, startende den 6. januar på Egegård skole.
Bump og skilte ventes anlagt i løbet af juni og juli.

Skadestuer parate
til nytårsnatten
Københavns amts sygehuse i Gentofte, Herlev og Glostrup er parat til at håndtere eventuelle driftsmæssige konsekvenser af skiftet til år 2000. Det har sygehusvæsenet netop meddelt en arbejdsgruppe, der beskæftiger sig med år 2000-problematikken i EDB-verdenen.
 
I den forbindelse oplyses det, at skadestuerne på de tre sygehuse også er gearet til at klare et forventet større pres nytårsnat. Sygehusene har nødforsyningsanlæg, der er indkaldt ekstra bemanding, der er indkøb ekstra forsyninger, der udpeges såkaldte nøglepersoner til at håndtere problemerne, og Falck og Gentofte Brandvæsen arbejder også med forhøjet beredskab.

Gentofte sygehus
røgfrit fra nytår
Storrygende læger, sygeplejersker, portører og andet sygehuspersonale skal ikke søge til Amtssygehuset i Gentofte efter 1. januar. Personalegrupperne har på et møde i sygehusets samarbejdsudvalg besluttet at indføre rygeforbud for personalet fra årsskiftet.
Arbejdet med at gøre sygehuset røgfrit har stået på i længere tid.

Pølsevognssag er
blevet til sag om
ulovlige containere
Nu er kun nabo-benzintanken på Buddinge Hovedgade imod fem containere, der står hos konkurrenten DK-benzin.
 
Alle andre naboer siger god både for containerne og to ulovligt opførte tilbygninger, der blev opdaget, da en pølsevognsejer gerne ville stille sin vogn op på grunden. Det havde naboerne for så vidt heller ikke noget imod, bortset altså lige fra naboen Norsk Hydro, der nu hverken vil vide af pølsevogn eller containere.
 
På et tidspunkt var der ellers forlydender om, at pølsevognsejeren var ved at slå slæberne indenfor netop hos Hydro.
 
Næste kapitel i denne sag skrives i dag, hvor politikerne i teknik- og miljøudvalget i Gladsaxe holder møde med bl.a. dette på dagsordenen.

Henrik Sørensen i
teaterbestyrelse
Byrådsmedlem Henrik Sørensen (kons.) har afløst sin partifælle Lars Abel i bestyrelsen for Gladsaxe Teater, men spørgsmålet er, hvor længe Henrik Sørensen får lov at sidde. Lars Abel har trukket sig, fordi han ikke mener, det kan forenes med hans næstformandspost i Det Storkøbenhavnske Teaterselskab.
 
Der forestår yderligere forhandlinger med amtsrådet om den fremtidige sammensætning af bestyrelsen. Der er vedtaget en ny teaterlov, der bl.a. fastsætter, at de politisk udpegede medlemmer ikke må udgøre et flertal. Et flertal i teaterbestyrelsen ønsker, at Gladsaxe kommune og Københavns amt hver får ét medlem af Gladsaxe Teaters bestyrelse, og et flertal i Økonomiudvalget i Gladsaxe gav forleden borgmester Ole Andersen mandat til i de kommende forhandlinger at støtte flertalsforslaget. Venstres Bjarne Rasmussen og Edvard Nielsen og Lars Abel stemte imod.

Skudt i foden
Et hul i skoen men ellers uskadt, det var resultatet efter en mindre kontrovers natten mellem lør. og søndag.
 
To gamle uvenner og kendinge af politiet kom i skænderi på en bodega på Søborg Hovedgade, hvorefter de besluttede at afgøre mellemværendet uden for bodegaen. Men, da de kom uden for, trak den ene person en pistol og skød den anden i foden.
 
Offeret var dog så heldig, at han slap med et hul i skoen, mens gerningsmanden måtte en tur omkring politistationen for sin ugerning. Han blev senere løsladt, men skal dog senere for retten.