Onsdag den 15. december  1999

Fredningsnævnet
ændrede byggeri
Det var Fredningsnævnet – og ikke Gladsaxe kommune – der ændrede byggeplanerne for Aldershvile Planteskole i Bagsværd Søpark, fortæller formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Tove Eckhardt, SF.
 
Hun tilføjer, at der kun skete det, at byggeriet på Fredningsnævnets krav blev flyttet lidt tættere søen. Omfangen af byggeriet blev der til gengæld ikke ændret ved, understreger Tove Eckhardt, og derfor var der ingen grund til at udarbejde en ny lokalplan.
 
Herover for står Danmarks Naturfrednings påstand om, at der burde have været lavet en ny lokalplan.
Til gengæld erkender Gladsaxe kommune, at man glemte at foretage en naboorientering efter byggeændringen og er derfor forberedt på at modtage en "næse" fra Naturklagenævnet. Det er Danmarks Naturfredningsforenings Gladsaxe-afdeling, der har indbragt sagen for klagenævnet.
 
Tove Eckhardt undrer sig i øvrigt over, at lokalafdelingen – der var inviteret til de to møder, Fredningsnævnet holdt om sagen, men udeblev – ikke bare ringede og bad om en anden mødedato. Så kunne lokalforeningen havde fremsat sin kritik hér – i stedet for at vente til byggeriet var gået i gang.

Praktikpladsmangel
på tekniske skoler
Eleverne på de tekniske skoler rammes nu hårdt af mangel på praktikpladser. Der er flere bud på arbejdsgivernes manglende interesse i at oprette flere praktikpladser. Måske er det for dyrt, måske er det for tidskrævende, men faktum er, at de unge i stigende grad står tilbage uden praktik.
 
På Frederiksberg/Gladsaxe Tekniske Skole mærker man også problemet, og især er det gået ud over elektronikfaget, fortæller uddanelses- og erhvervsvejleder Jan Sander Jensen. "Vi lever i et køb-og smid-væk-samfund, og derfor er der ikke brug for så mange reparationer" siger han til Nyhedsmagasinet.
Og elektronikfaget er et populært fag, men flere elever og færre praktikpladser giver i øjeblikket anledning til frustration - ikke kun blandt eleverne. Jan Sander Jensen oplever for tiden, at det kan være endog meget svært at hjælpe de unge, og hans opgave bliver derfor ofte at forsøge at få eleverne til at fokusere på andre beslægtede fag og andre muligheder.
 
Et lyspunkt midt i manglen på praktikpladser er dog skolepraktikordningen, hvor bl.a. virksomhederne lejer eleverne for en kort periode. Skolepraktikken er på den måde en stor gevinst og giver eleverne en god indgangsvej til erhvervslivet, siger uddannelses- og erhvervsvejleder på Frederiksberg/Gladsaxe Tekniske Skole Jan Sander Jensen.

Peter Brooker:
Læseindsats på
senere klassetrin
Ikke bare børn i 1. klasse, men folk i alle aldre skal have muligheder for at komme til at læse bedre, mener viceborgmester Peter Brooker fra SF.
 
På mødet i Børne- og Undervisningsudvalget i næste uge skal udvalget diskutere den Danlæs-undersøgelse, der kom for et stykke tid siden, en undersøgelse der placerede Gladsaxe under middel, når det drejede sig om læsefærdigheder hos 1. klasserne.
 
Peter Brooker siger til nyhedsmagasinet, "at læsningen skal styrkes hos især de svage, så alle får et udbytte af undervisningen". Desuden mener Peter Brooker at der skal gøres en indsats senere i skoleforløbet for at hjælpe dem, der stadig er bagefter med læsefærdigheder, lige som der skal gives tilbud til voksne på f.eks. kontanthjælp, at de kan få bedre læsefærdigheder.
 
Læsning er et af vores vigtigste instrumenter, og derfor skal alle have muligheder for at forbedre sig, siger Peter Brooker, der vil tage disse spørgsmål op på mødet i næste uge.

Lav hastighed udsat
40 km/t-projektet i samtlige boligområder i Gladsaxe bliver nu forsinket mindst en måned.
 
En komplet køreplan for hele etableringen af fartbegrænsningen med borgermøder, vejbump og skilte lå ellers klar til politisk vedtagelse i teknik- og miljøudvalget mandag. Men et beløb på små 400.000 kroner sender nu hele planen i byrådet.
 
Pengene ligger klar – de er blevet sparet op i forvaltningen i løbet af året – og byrådet har én gang for alle vedtaget den nedsatte hastighed. Men de 400.000 ligger ud over det først vedtagne budget, så et borgerligt flertal i udvalget sagde nej tak.
 
I byrådet bliver forslaget formentlig stemt igennem ved hjælp af primært Socialdemokratiets og SFs stemmer.

Pølsesnakken:
Ulovligheder på
tank tillades
Fem ulovlige containere samt to ulovlige tilbygninger på DK-tanken på Buddinge Hovedgade får nu lov til at blive stående som en personlig tilladelse til den nuværende ejer.
 
Ulovlighederne blev, som flittige lyttere vil vide det, opdaget i forbindelse med en pølsevognsejers ønske om stadeplads på benzintanken. Men da ingen af naboerne, bortset fra den ubemandede tank-konkurrent lige ved siden af, har noget at indvende mod ulovlighederne, så bliver containere og bygninger liggende.

195 mio. kr. mere
i amtskassen
På grund af overførsler af bevillinger fra 199 til år 2000 forventes kassebeholdningen i Københavns amt at være 544 mio. kr. ved årets udgang – eller 195 mio. kr. mere end tidligere forudsat.
 
Det viser den seneste økonomirapport, der indgår i dagsordenen til amtsrådets møde i aften. Derudover skal amtsrådet tage stilling til bl.a. forslag om øget samarbejde med Hovedstadens Sygehusfællesskab, sygehusdirektoratet lægger op til en drøftelse af udviklingsprojekter i amtets sygehusvæsen, og politikerne skal vedtage aktivitetsmål for en udbygning af hjerteområdet bevilge tilskud til etablering af brystkirurgisk afdeling på Herlev sygehus.
 
Planerne om elektronisk booking i sygehusvæsenet – som vi tidligere har omtalt udførligt her i Nyhedsmagasinet – er også på dagsordenen.

Udvalg vælger ny
skoleinspektør
Børne- og Undervisningsudvalget i Gladsaxe samles ekstraordinært til møde i morgen med ét eneste punkt på dagsordenen – og det er endda en såkaldt fortrolig sag. Det gælder besættelsen af stillingen som skoleinspektør ved Gladsaxe skole fra 1. februar 2000.
 
Den kommende inspektør skal efterfølge Kurt Jørgensen, der fratræder efter eget ønske og benytter kommunens ordning for ældre medarbejdere til at få en seniorordning.