Torsdag den 16. december  1999

Kampen mod dioxin:
Amtet går foran
Miljøminister Svend Auken har via Amtsrådsforeningen overtalt amterne til at komme bebudede EU-grænseværdier for det dødsensfarlige stof dioxin i forkøbet. Og amtsrådsforeningen har allerede meddelt sin interesse for projektet. Men Københavns amt er gået i forvejen.
 
Udover Kommunekemi i Nyborg er det affaldsforbrændingsanlæggene, der er de store dioxinforurenere. Vestforbrænding, hedder anlægget i Københavns amt, og her tog man for et lille halvt år siden en ny ovn i brug, der allerede var udstyret med et dioxinfilter.
 
"Endvidere er man på Vestforbrænding gået i gang med at ombygge de fire andre ovne, som også udstyres med røgrensefiltre", siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget i amtet, Allan Schneidermann, SF.
 
Han har i øvrigt ros til Vestforbrænding: "Da vi stod foran en miljøgodkendelse af Vestforbrænding for et par år siden, besluttede virksomheden selv at medtage nogle skrappere mindstekrav for dioxinforurening – selv om de ikke behøvede at gøre det, men kunne vente, til EU-direktivet var gennemført", siger Allan Schneidermann.

Færre på bistand
i Gladsaxe men
flere på landsplan
Gladsaxe kommune har noget at prale af: Her i kommunen falder antallet af kontanthjælpsmodtagere stille og roligt. På landsplan bliver der flere og flere, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.
 
Fra september 1998 til samme måned i år er antallet af kontanthjælpsmodtagere på landsplan vokset med 8.700 til i alt 165.400 personer. De samlede udgifter til hjælp til forsørgelse er godt 1,4 milliarder kroner.
Men i Gladsaxe er antallet af kontanthjælpsmodtagere fod nedadgående – med små skridt, ganske vist, men dog i den rigtige retning. Tallet er på et år faldet fra 3116 til 3109. I Københavns amt er faldet endnu større, nemlig fra 23.205 kontanthjælpsmodtagere i 1998 til 21.877 i år.

Søndagsavisen igen
ude i internet krig
Søndagsavisen – med domicil i Gladsaxe – er igen røget i stormvejr med sin hjemmeside på internettet. Men denne gang med modsat fortegn.
 
I september fortalte vi om ejendomsmæglerne, der var faret i flint over, at man via Søndagsavisens hjemmeside kunne linke sig videre til en oversigt over samtlige de ejendomme, der var til salg. Dansk Ejendomsmæglerforening overvejede dengang et fogedforbud. I dag er situationen omvendt, Søndagsavisen har truet en ny portal Shopsiter.dk, der udelukkende er beregnet på e-handel, med et sagsanlæg.
 
Striden drejer sig om Shopsiters såkaldte shopping-bar, som følger kunderne rundt på de forskellige sider. Ifølge Shopsiter indeholder menu-baren 250 danske forretninger med e-handel. Og det er denne menu-bar, der er faldet Søndagsavisens internet-portal Forum for brystet. De kræver nu at Shopsiter fjerner links til de butikker, der er med i Forums markedsplads.

Salmonella-jul
Skal julen være salmonellafri, så er det bare om at holde sig langt væk fra et parti juleænder fra England, der har vist sig at være inficerede af salmonella.
 
Restlagrene er trukket tilbage, men de kunder, der allerede har købt et stykke fjerkræ – oven i købet med påskriften: "Salmonellafri and – UK 5036" – kan henvende sig i den butik, de har gjort deres indkøb i, og få pengene tilbage. De kedelige juleænder er blevet forhandlet i Favør, Spar, BS, Jaco, Suma Super Store og ISO.

Amtet tilbyder service
til glatførebilisterne
Og nu hvor vejret viser sig fra sin værste side, så kunne det måske en gang imellem være rart at få en frisk vejmelding uden at skulle vente på radio eller TV´s udsendelser.
 
Det kan du, for fra 1. oktober til 1. april kan man ringe til amtets vinterservicetelefon og få de nyeste meldinger om glat føre og lukkede veje i amtet. Telefonen er åbent hele døgnet, og nummeret er: 3838 3338.
 
Og hvis du ikke vidste det i forvejen, så er du sikkert blevet klar over det nu: Det er svært at køre i glatføre, og kun de færreste kan ubesværet gelejde bilen rundt på de glatte veje. Men det er der råd for: Tag på et glatførekursus, det tager fire timer og koster kun 780 kroner. Det foregår på Storkøbenhavns Køretekniske anlæg og du kan tilmelde dig på tlf.: 32510432.

Venskabskalender
Gladsaxe kommune har udsendt en særlig år 2000-hilsen til venner, bekendte og samarbejdspartnere i form af en kalender, der er fremstillet i fællesskab af fem europæiske venskabsbyer.
 
Det er foruden Gladsaxe Minden i Tyskland, Gagny (udt.: ganji) i Frankrig, Wilmersdorf, Tyskland, og Sutton i England. Sidstnævnte kommune har stået for trykningen af kalenderen, der bringer motiver fra de fem byer.
Borgmester Ole Andersen fortæller i følgebrevet til kalenderen bl.a., at Minden med 87.000 og Sutton med 171.000 indbyggere blev venskabsbyer i 1967, Wilmersdorf, der rummer 141.000 sjæle, kom til året efter, mens Gagny med 36.000 indbyggere først kom til i 1975.