Nyhedsuddrag fredag den 3. december  1999

De kommunalt ansatte
udnyttes ikke effektivt
70% af de kommunalt ansatte føler ikke, at de bliver ordentligt brugt i løbet af en arbejdsdag. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Kommunernes Landsforening, KL.
 
Medarbejderne føler ikke, at deres kvalifikationer bliver udnyttet til fulde og giver langt hen ad vejen de kommunale ledere skylden. Ledererne medvirker ikke til at udvikle medarbejdernes faglige eller personlige udvikling og er heller ikke gode til at uddelegere spændende opgaver.
 
Hvis undersøgelsens hovedresultater også er dækkende for Gladsaxe Kommune, så burde der være så stort et medarbejderpotientiale til stede, at der enten kan tilføres flere opgaver til eller skæres ned i personalet.
Den tanke bliver dog afvist af kommunaldirektør i Gladsaxe, Marius Ibsen, der ikke tror på, at undersøgelsen vil kunne bruges som rationaliseringsredskab: "Medarbejderne efterlyser i undersøgelsen blandt andet decentralisering af opgaver og ansvar. Den proces er vi godt i gang med, især inden for lønområdet, og yderligere decentralisering diskuteres løbende", siger Marius Ibsen til Nyhedsmagasinet.
 
KLs formand, Odenseborgmester Anker Boye, siger i en kommentar til Politiken: "Når medarbejderne giver kommunerne dårlige karakterer er det dybt uheldigt, for kommunerne har en stor opgave med at udvikle sig til attraktive arbejdspladser. Ellers taber vi helt konkurrencen i kampen om fremtidens arbejdskraft".

Dårlige læsere
op i byrådet
Det konservative byrådsmedlem i Gladsaxe, Lars Abel, opfordrer nu formanden for børne- og undervisningsudvalget til at redegøre for, hvordan politikerne kan sikre sig, at eleverne på kommunens skoler får mulighed for at forbedre deres læseresultat mærkbart fremover.
 
Baggrunden er den nyligt offentliggjorte DANLÆS-undersøgelse, der placerer Gladsaxes 1. klasse-elever langt under landsgennemsnittet.
 
Det konservative parti ser gerne fremlagt en redegørelse dels om selve undersøgelsen og dels om de fremtidige perspektiver på byrådsmødet nu på onsdag. Sagen er da også første punkt på dagsordenen.

Erhvervsledere
i tænkeboksen
Efter et møde i går på Gladsaxe Rådhus med kommunens miljøafdeling er virksomhedsejerne på de mest forurenede grunde i det gamle nedslidte erhvervskvarter gået i tænkeboks: De kommende måneder vil de overveje, om de tør, kan og vil gå i gang med en frivillig oprydning, I løbet af foråret evaluerer kommunens teknikere, og til den tid vil der formentlig være et overblik over, hvem der tar fat på den store og bekostelige opgave.
 
Mødet i går var en afslutning på det projekt, Gladsaxe kommune har gennemført i området omkring Gladsaxe Trafikplads. Projektet er støttet med 900.000 kr. fra Miljøministeriet, og så kar kommunen selv bidraget med 1,55 mio. kr.
 
26 grunde i ca. 500 meters afstand fra Trafikpladsen er blevet undersøgt for forurening. 14 var forurenede, og det var erhvervene på disse grunde, mødet i går var tilrettelagt. Jens Sloth fra Dansk Jordrens og Marianne Lauritsen fra ingeniørfirmaet Krüger fortalte om behandling af forurenet jord og forureningsundersøgelser, og ejendomsmægler Knud Dyreholm fra Chr. Hjorth Erhvervsejendomme kom ind på forureningens konsekvenser for salg og låntagning – og navnlig hér er der problemer for virksomheder på forurenede grunde.
 
Og dyrt bliver det at rydde op. 200-300 kr. for at få renset jord med middel-forurening til et par tusinde for at få deponeret jord med tungmetaller – hvortil kommer transporten, fortalte repræsentanten for Dansk Jordrens.

9,4% indvandrere i
Gladsaxe kommune
Der var ved årets begyndelse 5826 indvandrere og efterkommere af indvandrere i Gladsaxe kommune – svarende til 9,4 procent af den samlede befolkning – så der er lang vej op til f.eks. Ishøj kommunes 22,8 procent eller Københavns kommunes 16,5 procent.
 
De knap 6000 indvandrere i Gladsaxe omfatter samtlige nationer – altså også de øvrige nordiske lande.
I den anden ende af tabellen ligger Thyholm kommune med kun 0,7 procent.
 
Det er Indenrigsministerier, der har offentliggjort tallene i forbindelse med udgivelsen af bogen Udlændinge og kommunerne - Opgaver, udgifter og finansiering, der beskriver kommunernes opgaver, efter at integrationsloven er trådt i kraft.

I-data er blevet to
milliarder kr. værd
Da indehaverne af Bagsværd-virksomheden i-data i går morges slog øjnene op til en ny dag, var det med visheden om, at deres virksomhed dagen før var blevet en halv milliard kroner mere værd og i dag er i alt to milliarder værd.
 
Så stor var interessen på Børsen for at investere i den fremadstormende datavirksomhed, at aktiekursen steg med hele 35 procent på en dag – fra kurs 240 til 324. På et tidligt tidspunkt var kursen helt oppe på 340, men aftog så lidt resten af dagen.
 
Aktieanalytiker Peter Falk-Sørensen siger til dagbladet Børsen, at i-datas succes er bemærkelsesværdig, fordi kursstigningen bygger på forventninger og ikke konkrete resultater. De seneste år er omsætningen faldet kraftigt og der har været røde tal på bundlinjen. Men nu venter de fleste, at skuden vender – ikke mindst fordi i-data har indgået samarbejde med den amerikanske koncern Hewlett-Packard.

Bagsværd-bager
udsat for røveri
Bageren på Bagsværd Hovedgade lige overfor torvet blev onsdag eftermiddag udsat for røveri.
Klokken 1746 trådte to hætteklædte hip-hop-typer i stort tøj ind i butikken, tog en brødkniv og truede ekspedienten til at udlevere 2.000 kroner.
 
De undløb via Granvej og videre ud til Værebrovej, hvor en politipatrulje kort efter anholdt de to.
Begge er 16 år, den ene bosiddende i København, den anden i Værebro Park, og begge i øvrigt kendte for at være til stede, når der er gang i gaden i form af slagsmål og lignende.
 
Der er tale om en tilståelsessag, der formentlig hurtigt kommer for retten.