Nyhedsuddrag tirsdag den 7. december  1999

Travl nat for politi
41 anmeldelser fik Gladsaxe politi fra stormen tog sin begyndelse fredag eftermiddag til orkanen tog over og toppede på den anden side midnat.
 
Falck i Gladsaxe kunne i går ikke svare på, hvor mange opkald og udkørsler, de havde været deltagere i.
Første stormanmeldelse fik politiet omkring kl. 17.30, hvor der blev meldt om nedfaldne el-ledninger.
 
Siden gik det slag i slag efterhånden som storm blev til orkan med væltede træer, herunder juletræet på Gladsaxe rådhusplads, væltede master og skilter, væltede campingvogne, en væltet bus og et tag, der fløj af.
Vi har mere om stormen på politiet senere i udsendelsen, hvor politikommissær Aasberg gæster studiet.

Integrationsplan uden
Dansk Folkeparti
Klaus Kjær, gruppeformand for Dansk Folkeparti i Gladsaxe Byråd, har et par ting, han vil fortælle borgmester Ole Andersen på dagens økonomiudvalgsmøde. Han er nemlig meget utilfreds med, at flertallets vedtagelse i Socialudvalget om formuleringerne i status- og handleplanen for integrationsarbejdet ikke fremgår af dagsordenen til Økonomiudvalget.
 
I Socialudvalget fik Klaus Kjær flertal for, at man strøg en sætning om, at danskerne og flygtninge og indvandrere skal vise gensidig respekt for hinandens kultur og baggrund, Men formuleringen er fastholdt i den dagsorden, der ligger til grund for Økonomiudvalgets behandling af status- og handleplanen. Klaus Kjær mener, at flygtningene kan slå danskerne oven i hovedet med formuleringen om gensidig respekt. "Men det kan vi danskere ikke", siger han.

 
Indvandrere det
nye proletariat
Under overskriften Det nye proletariat fortalte Jyllands-Posten forleden, at indvandrerne har den største arbejdsløshedsprocent, og gruppen har procentuelt også de fleste kontanthjælpsmodtagere.
 
Avisen tager udgangspunkt i opgørelser fra Danmarks Statistik, der viser, at 28,7 procent af indvandrerne fra de såkaldt mindreudviklede lande får bistandshjælp. For danskerne er tallet kun 1,8 procent. Og så er vi på arbejdsløsheden, så er der igen store forskelle. 28,3 procent af indvandrerne er arbejdsløse mod 6,2 procent danskere.

Fra ris til ros i
to anmeldelser
Halvtrist konventionelt teater, eller ferm, underholdende og kalejdoskopisk forestilling?
 
Anmelderne kan ikke blive helt kloge på eller enige om Gladsaxe teaters nye opsætning, Scener fra et århundrede, med manuskript af Adam Price. Stykket havde premiere i fredags.
 
Jyllands-Postens Henrik Lyding er stærkt begejstret og skriver bl.a. i sin anmeldelse: "Adam Price vil holde det satiriske spejl op foran os, så vores fejl bliver både tydelige og morsomme. I sine bedste øjeblikke, og dem er der mange af, forener forestillingen noget meget menneskeligt og rørende med en præcis og vittig tone".
 
Instruktøren Henrik Sartou får også rosende ord med på vejen. Han har lokket det bedste ud af sine skuespillere.
 
Berlingskes Me Lund er anderledes hvas i sin bedømmelse af stykket. "Adam Price …vil beskrive "de store finalers tid". Det lyder pompøst, men er desværre ret uoriginalt. Faktisk er det tæt på at være det rene fake…Det er et stykke forbløffende konventionelt teater og selv et halvtrist eksempel på, hvor lidt vi har lært af det århundrede, der ebber ud", mener altså Berlingske Tidendes anmelder.
Berlingske er dog enig med Jyllands-Posten, når det gælder Jesper Corneliussens scenografi, der bliver bedømt til at være formidabel.
 
Scener fra et århundrede spiller på Gladsaxe teater frem til sidst i januar næste år.

Bande smadrer
30 butiksruder
Bande af unge hærværksfolk drog endnu en gang hærgende igennem Høje Gladsaxe Centret den forgangne weekend, hvor omkring 30 butiksruder blev smadret.
 
Der er tale om groft hærværk, der bliver efterforsket af kriminalpolitiet, der meget gerne vil have fat på de fem til syv gerningsmænd, alle 2. generationsindvandrere, der forsvandt mod de høje boligblokke efter ugerningen.

Skilteslagsmål
i byrådet
Der bliver slagsmål på byrådsmødet i morgen – verbalt slagsmål, naturligvis. Anderledes kan det ikke være, når et spørgsmål om skiltning – der virkelig deler vandene – er til behandling.
 
Baggrunden er en flertalsbeslutning i teknik- og miljøudvalget om at påbyde KV Gardiner og AP Rens på Søborg Hovedgade at fjerne skilte, der strider mod byggelov og lokalplan, og som heller ikke er i overensstemmelse med vejledningerne i den kommunale designmanual.
 
Den konservative Henrik Sørensen har for længst taget afstand fra flertallets beslutning. Han synes, det er grotesk, at de selv samme politikere, der er efter skiltene på Søborg Hovedgade 54 , tillader år 2000-nedtællingen på rådhusgavlen lidt længere oppe ad Søborg Hovedgade. I byrådsdebatten vil han uden tvivl få følgeskab af Venstres Finn Geslau, der i en tidligere debat har vist forståelse for forretningernes skiltebehov.