Nyhedsuddrag torsdag den 9. december  1999

Teknisk dir. Jørgen Sterner:
Planteskolebyggeri
er ikke ulovligt
"Der er ikke tale om et ulovligt byggeri på Aldershvile Planteskole".
 
Så direkte er teknisk direktør i Gladsaxe kommune Jørgen Sterner i sin kommentar til, at Danmarks Naturfredningskomité har indbragt sagen om planteskolens udvidelse i Bagsværd Søpark for Naturklagenævnet.
 
På ét punkt erkender Gladsaxe kommune, at der - populært sagt - kan være begået en "fodfejl": Meget tyder på, at kommunen glemte at foretage en naboorientering, da Fredningsnævnet gav dispensation fra en tidligere fredningskendelse. Denne forglemmelse kan i værste fald føre til en næse fra Naturklagenævnet.
 
Forhistorien er den, fortæller Jørgen Sterner, at Teknik- og miljøudvalget gav Aldershvile Planteskole principtilladelse til at opføre et 1152 kvadratmeter stort væksthus, men på betingelse af Fredningsnævnets godkendelse. Denne godkendelse kom den 29. juni 1998 i form af en dispensation.
 
Gladsaxe kommune bemærker i den anledning i øvrigt, at Danmarks Naturfredningskomites lokalkomite i Gladsaxe var indkaldt til Fredningsnævnets to møder om sagen, men ikke dukkede op. Lokalkomiteen fik endvidere tilsendt en kopi af Fredningsnævnets dispensation, ledsaget af en klagevejledning. Men der kom ingen reaktion. Før knap halvandet år efter.

Ny skarp debat om
budgetoverskridelse
Der var noget genkendeligt, noget deja-vu, (udt.: desja-vy) over aftenens byrådsdebat om den seneste budgetkontrol af Socialudvalgets område. Ikke kun fordi de sociale budgetoverskridelser efterhånden er blevet tradition. Lige så meget fordi argumentationen var den samme som så mange gange før.
 
Udvalget fik de 14,2 mio., der skal dække merudgifterne til henholdsvis børn og unge og voksne med særlige behov, men ikke uden sværdslag. Venstres Bjarne Rasmussen var ikke debattens blideste deltager. Han sagde om de hidtidige bestræbelser på at holde udgifterne nede bl.a.:
 
"Kendsgerningen er, at der stort set ikke er sket noget på det område de sidste ti år. Man har ikke villet høre. Der har ikke været vilje til at gøre noget ved det."
 
Også den konservative Lars Abel skældte ud og krævede på et tidspunkt en garanti fra borgmester Ole Andersen for, at der meget hurtigt kommer en skriftlig redegørelse for overskridelserne og, hvad der skal gøres ved dem. Men stillede sig siden tilfreds med socialudvalgsformand Erling Schrøders ord for, at forvaltningen arbejder på højtryk for at skabe en løsning.
 
Borgmesteren gjorde i øvrigt opmærksom på, at overskridelser på børne-unge området er et landsproblem, og at der samlet er tale om ca. en milliard i budgetoverskridelser på området.
 
Det blev af flere i aftenens debat også antydet, at der meget snart kan komme en debat om serviceniveauet. Der bliver flere borgere med behov for særlig indsats, og det bliver dyrere at gøre denne indsats.

1. klasser bliver
bedre læsere
Børne- og kulturforvaltningen og skolerne selv har taget de første initiativer til en forbedring af de yngste skolelevers læseevner, fortalte formanden for Børne- og Undervisningsudvalget, socialdemokraten Karin Søjberg Holst på gårsdagens byrådsmøde. Hun oplyste, at der meget snart kommer en indstilling til udvalget om, hvad der kan gøres.
 
Anledningen var den konservative Lars Abels ønske om at høre om Gladsaxe kommunes deltagelse i Projekt Danlæs, der som bekendt placerede Gladsaxes 1. klasseelever i en midtergruppe med flere dårlige læsere end landsgennemsnittet. Og hans ønske om at høre, hvad der vil blive gjort ved sagen.
 
Kun 72 kommuner deltog i øvrigt i Danlæs-projektet.
 
Der udspandt sig en livlig debat om emnet på byrådsmødet, der hurtigt delte sig i to fløje – en der krævede en hurtig indsats for hurtigt at gøre de yngste elever til gode læsere, og en med holdningen at det også er vigtigt at gøre de små til gode samfundsborgere og sociale mennesker, og at læsefærdighederne kommer lidt senere i skoleforløbet.

Socialt bedrageri gav
betinget fængsel
Når de offentlige myndigheder ikke samarbejder, kan det være svært at sige nej tak, når kontanthjælpen fortsætter med at dumpe ind på bankkontoen, selv om man har arbejde.
 
Det var overskriften for en 47 årig Gladsaxe-borger, der i går stod tiltalt ved retten i Gladsaxe for socialt bedrageri mod Gladsaxe Kommunefor et beløb på 57.000 kroner.
 
Bedrageriet havde fundet sted fra januar 1997 til april 99, idet tiltalte glemte at fortælle kommunen, når han ind i mellem havde vikarjob.
 
Tiltalte havde tidligere dom for socialt bedrageri, men den lå tilbage til 1993, og da der er en forældelsesfrist på fem år for disse sager, skulle denne sag betragtes som en førstegangssag. Det mundede også ud i, at den 47-årige fik en dom på tre måneders betinget fængsel med en prøvetid på to år med et års tilsyn af Kriminalforsorgen samt tilbagebetaling af de 57.000 kroner til Gladsaxe Kommune. Han modtog dommen.
 
Repræsentanter for Gladsaxe Kommune, der var til stede i retten, fortalte til Radio Gladsaxe, at man anlagde sagen både af principielle grunde og for at forlænge forældelsesfristen, men forventede ikke, at den 47-årige kunne afdrage på gælden, før har kom i arbejde, idet han stadig var på kontanthjælp.

Årsberetning er
et opslagsværk
Amtssygehuset i Glostrup havde 40 års jubilæum i 1998, og foruden den sædvanlige festivitas har sygehuset besluttet at fejre det med udgivelsen af en årsberetning for 1998.
 
Årsberetningen er et let tilgængeligt opslagsværk om sygehusets aktiviteter i hovedtræk, man kan læse om modernisering af det psykiatriske område og et nyt professorat i klinisk neurofysiologi, der meget gerne - som sygehuset udtrykker det - "skal styrke faget og sygehusets neuro-profil".
 
En af nyskabelserne i 1998 var oprettelsen af en daghospitalsfunktion på Neurologisk Afdeling, en funktion der blev oprettet i forbindelse med, at Hvidovre Hospital lukkede sin neurologiske afdeling. Formålet er at yde en bedre service over for de praktiserende læger i området ,men først og fremmest en bedre service over for de mennesker der rammes af hjernesygdomme.
 
Et par nøgletal fra årsberetningen fortæller, at man havde 39.440 udskrevne patienter og 47.472 besøg på skadestuen. I 1998 startede man også en gennemgribende renovering af hospitalet, der først forventes færdig i år 2007.

Nye i bestyrelsen
for Novo-fonden
Novo Nordisk Fonden fik på et bestyrelsesmøde i går både ny formand og tre nye bestyrelsesmedlemmer, og ved samme lejlighed skete der også valg af bestyrelsesmedlemmer til holdingselskabet Novo A/S.
 
Vagn Andersen efterfølges på formandsposten i fonden af den hidtidige næstformand, dir. Palle Marcus. Nye i bestyrelsen er advokat Jørgen Boe, professor Niels Borregaard, Rigshospitalet, og adm. direktør for Økonomiforvaltningen i Københavns kommune, cand. scient. pol. Kurt Bligaard Pedersen.
 
Advokat Jørgen Boe er desuden udpeget til bestyrelsen for holdingselskabet Novo A/S, hvor han får følge af dr. techn. Ulf J. Johansson og dir. Hans Werdelin.

Røver med splatterpistol
blev sparket væk
En værditransport ved Søborg postkontor blev lørdag kort før kl. 14 udsat for røveriforsøg. Gerningsmanden truede med en form for splatterpistol for at få fat på en sæk, men med et hårdt spark fik chaufføren slået pistolen ud af gerningsmandens hånd.
 
På grund af en ekspeditionsfejl hos Gladsaxe politi er signalementet først nået ud til offentligheden nu.
Men har nogen observeret en ca. 15-årig spinkel dreng stikke af fra postkontoret på en Yamaha Jog-knallert, så vil politiet gerne høre fra dem.
 
Han var på gerningstidpunktet iført en elefanthue med en blå eller grøn styrthjelm udenpå, mørkeblå dynejakke med kraftig syning, forvaskede blå cowboybukser og blå/hvide Nike-sko. Gladsaxe politi har telefon 39 69 14 48.