Nyhedsuddrag tirsdag den 16. november 1999

Tilsynsråd:
Vadstrupgårds
personale anede
intet om misbrug
Ingen ansatte på Vadstrupgård havde den fjerneste mistanke om seksuelt misbrug af børnene, som en pædagogmedhjælper siden blev dømt for i 20 tilfælde.
 
Det kan konstateres efter samtaler i Tilsynsrådet med fem tidligere medarbejdere på børneinstitutionen i Bagsværd. Ingen af de fem, spændende fra en tidligere souschef til en medhjælper, der i august og september i år har været hos statsamtmanden, har på noget tidspunkt haft viden om eller konkret mistanke om misbrug.
 
Dermed falder Foreningen af Vadstrupgård-forældres påstand om, at der angiveligt i tre tilfælde skulle være personale, der har givet udtryk for mistanke om misbrug, til jorden. Påstanden bliver fremført i et brev til Tilsynsrådet, hvor foreningen af forældre giver udtryk for deres holdning og udlægning af sagen.
Vadstrupgård-forældrene retter i brevet, som det er sket tidligere, en skarp kritik mod institutionens personale, lederen, institutionens fadder, daginstitutionskontorets leder og medarbejdere, socialudvalgets formand og borgmesteren.
 
"Set med vores øjne ville det være forfærdeligt, hvis Vadstrupgårdsagen skulle danne præcedens for andre kommuners behandling af lignende sager", slutter forældrene brevet til Tilsynsrådet.
 
På et møde i dag ser politikerne i børne- og undervisningsudvalget i Gladsaxe på forældreudsagnene og referater af samtalerne med de tidligere ansatte.

BUPL foreslår
undersøgelse
af arbejdsmiljø
Det sociale Koordinationsudvalg i Gladsaxe har også drøftet hjemmehjælpernes høje sygefravær på det sidste møde. Baggrunden var et forslag fra udvalgsmedlem Helle Skaaning, der er sagsbehandler i BUPLs Gladsaxe-Herlevkreds.
 
Hun foreslår en undersøgelse i to trin. Først bør det undersøges, hvorfor sygefraværet i Gladsaxe er højere inden for enkelte faggrupper sammenlignet med tilsvarende faggrupper i andre kommuner. I forlængelse heraf, siger Helle Skaaning, vil det være relevant at lave en anonym spørgeskemaundersøgelse, der kan klarlægge, hvorledes personalepolitikken fungerer, og samtidig kan der efterlyses ideer til, hvordan sygefraværet kan nedbringes.
 
Næste trin skal klarlægge, hvilke tiltag, kommunen kan anvende for at nedbringe sygefraværet. Videre hedder det i Helle Skaanings forslag: "Herunder skal det afdækkes, hvilke beslutninger, der er truffet i forbindelse med afskaffelsen af 120-dagesreglen. Det skal endvidere undersøges, om det har indflydelse på en afskedigelsessag på grund af sygdom, om den ansatte er bosiddende i Gladsaxe kommune.
Det skal desuden klarlægges, hvad Gladsaxe kommune konkret har gjort for at implementere og følge op på sygefraværspolitikken på de enkelte kommunale arbejdspladser."
 
Helle Skaaning tilføjer derudover, at det kan være en god idé at tilslutte sig Dansk Mentalhygiejnisk Center. "Erfaringerne viser, at arbejdsgivere ofte ikke magter at give råd og vejledning" i forbindelse med sygefravær, lyder begrundelsen.
 
Der kom ikke noget ud af Helle Skaanings forslag på mødet i Det sociale Koordinationsudvalg. Her blev der truffet beslutning om at afvente konsulentundersøgelsen af hele Socialforvaltningen, selv om den undersøgelse ikke – som Helle Skaaning har foreslået – omfatter arbejdsmiljøet.

Skrabet botilbud
til sindslidende
Det længe planlagte botilbud til sindslidende på Buddinge Hovedgade kommer tidligst op at stå i år 2001.
For halvandet år siden godkendte Gladsaxe byråd ellers et projektforslag for byggeriet, men billigste licitationstilbud lå 700.000 kroner over det budgetterede.
 
Byggeplanerne blev dernæst lagt i mølposen, indtil presset fra pårørende til sindslidende igen fik botilbuddet på dagsordenen. I dag ligger der så et forslag, hvor der er sket besparelser for en million kroner.
En kælder bliver således til en let bygning på terræn. Antallet af garderobeskabe i hver bolig reduceres fra tre til et. Franske døre ændres til vinduer. Mure og tegltag bliver til pladebeklædning og tagpap, ligesom alle indvendige overflader bliver af et ringere kvalitetsniveau.
 
På den måde kommer anlægsudgiften til at havne på 4,8 mio., hvor billigste bud på første projekt lå på 5,8 mio. kroner.
 
Nu venter den politiske behandling af sagen samt en licitation, der holder sig indenfor budgettet.
Sidste tagsten eller rettere tagpaprulle ventes sat på botilbuddet januar 2001.

Borgerlige skud
mod rent vand
Der er gået politik i kvaliteten af det vand, der kommer ud af hanerne.
 
Et godt gammelt dansk princip om, at det skal være det rene skære ubehandlede vand, vi drikker fra hanen, er nemlig under beskydning fra den borgerlige fløj i Københavns amtsråd. Vandsagen har senest været på amtets økonomiudvalgsdagsorden, uden at parterne har kunnet finde fælles fodslag.
 
Socialdemokraterne og SF vil nemlig ikke tillade avanceret vandbehandling, når det handler om drikkevandet, mens Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti siger OK for behandlingen.
 
Problematikken er for så vidt også aktuel i Gladsaxe. Millioner af kun lidt forurenet drikkevand fra en boring i Bagsværd ledes nemlig direkte i kloakken. Hvis dette vand blev blandet op med det helt rene, så ville den samlede forureningsgrad ligge under grænseværdien. Vand er så sandelig ikke den selvfølgelighed, det har været.

Renovering
på sygehus
Københavns amt er i gang med en gennemgribende renovering af toilet- og badeforholdene på Gentofte sygehus. Baggrunden er en to år gammel udtalelse fra embedslægeinstitutionen, der kritiserede toilet- og badeforholdene på mave-tarmafsnittet.
 
Disse forhold blev hurtigt bragt i orden, men samtidig fandt amtets sygehusudvalg ud af, at toilet- og badefaciliteterne på andre af sygehusets afdelinger trængte til istandsættelse og – som det viste sig – ligefrem udvidelse.
 
Sygehusudvalget skal på sit møde på torsdag tage stilling til et forslag om at indrette tre nye bade- og toiletrum med plads til to hjælpere og ét nyt bade- og toiletrum til selvhjulpne patienter på tre af sygehusets sengeafsnit i bygning E2. Det koster godt syv en halv mio. kr.