Nyhedsuddrag onsdag den 17. november 1999

DANLÆs-undersøgelsen:
Det kan gøres bedre
siger lærerformand
Lærerne i Gladsaxe ønsker klarere signaler på læseområdet fra politikerne.
 
Det var den umiddelbare reaktion fra Henrik Poulsen, formand for Gladsaxe Lærerforening, oven på de første tal fra den landsdækkende DANLÆS undersøgelse. Undersøgelsen placerer Gladsaxe i midtergruppen sammen med 60 % af de deltagende kommuner.
 
Henrik Poulsen mener, det kan gøres bedre, men der mangler en mere præcis målsætning for læseområdet i kommunen, en målsætning som politikerne i kommunen burde være med til at formulere. Desuden mener han, at der skal kigges nærmere på de mange pædagoger, der er kommet ind på skolerne og bruger timer på "leg og lære", men ikke har den faglige indsigt i bl.a. læsning.
 
Henrik Poulsen siger til Nyhedsmagasinet, at med de seneste reduktioner på lærerområdet er det et område, der skal gennemses nøje for at undersøge, om timerne kunne bruges til blandt andet mere læseindlæring.

Diktatorisk forvaltning
er skyld i de
manglende ansøgere
Det er ikke længere tiltrækkende at søge en lederstilling på folkeskolerne i Gladsaxe Kommune.
 
Det konkluderer Gladsaxe Lærerforening i medlemsbladet Tyverne, bl.a. på baggrund af adskillige genopslag af ledige skolelederstillinger.
 
Lærerforeningen kritiserer skoleforvaltingen for at diktere annoncernes ordlyd, hvor der ifølge lærerforeningen søges ledere, der vil være skarprettere for byrådet i en nedskæringstid.
Men byrådets behov for en loyal lakaj skal henvises til et museum for enevældens styreform, hedder det i bladet.
 
En leder skal formidle sammenhængen mellem det solidariske fællesskab i skolens indre liv og hjemmene, skolebestyrelsen og forvaltningen. Lederen skal skal opfatte forskellighederne i såvel elevernes kultur som lærernes pædagogik som et styrkeområde, for blot at nævne et par af de kvaliteter, lærerne gerne ser blive efterlyst i lederannoncerne. Så skal der, ifølge bladet, nok komme kvalificerede ansøgere.

Ingen interesse for
undersøgelse af
arbejdsmiljøet
FTFs repræsentant i Gladsaxe kommunes sociale koordinationsudvalg er mildt sagt dybt forundret over den behandling, hendes forslag om en arbejdsmiljøundersøgelse har fået.
 
Helle Skaaning har, som omtalt i Nyhedsmagasinet i går, foreslået, at der laves en anonym spørgeskemaundersøgelse, der skal vise, om personalepolitikken virker – en undersøgelse som også skal kaste lys over arbejdsmiljøet i Socialforvaltningen.
 
Baggrunden for hendes forslag er den sidste tids snak om det høje sygefravær blandt hjemmehjælperne. Partierne bag det seneste budgetforlig har som besluttet at forhandle med de faglige organisationer om at indføre resultatløn til hjemmehjælpere med lavt sygefravær for på den måde at imødegå sygefraværsproblemet.
 
Helle Skaaning havde sit forslag med til det seneste møde i Det sociale Koordinationsudvalg, men fik en lang næse:
 
"Der blev skøjtet hen over det", siger hun til Radio Gladsaxe, "jeg kan slet ikke forstå, at man ikke ville diskutere det grundigere."
 
Formanden for udvalget Erling Schrøder siger, at det blev besluttet at afvente den store undersøgelse af arbejdsgangene i Socialforvaltningen, som Lisberg Management er i gang med.
 
Der forstår Helle Skaaning heller ikke: "At man laver en spørgeskemaundersøgelse af arbejdsmiljøet og personalepolitikken kan da ikke på nogen måde lægge hindringer i vejen for den anden undersøgelse", siger hun.

Nye butikker med
i indkøbsordning
500 Gladsaxeborgere skifter dagligvarebutik i denne tid. Det er alle de hjemmehjælpsmodtagere, der er med i den kommunale vareordning.
 
Superbrugsen og Prima ønsker nemlig ikke længere at være med, og deres tjans er nu overtaget af ISO og Super Store. Senere vil andre butikker få tilbud om at blive leverandør.
 
Ifølge socialforvaltningen i Gladsaxe Kommune er borgerne overvejende tilfredse med den nye ordning, selv om nogle få savner varer, der kun kan fås i Superbrugsen.

Pølsevognen en
kompliceret sag
Ejeren af DK-benzintanken på Buddinge Hovedgade får nu lov til at beholde en tilbygning og nogle containere, der er stillet op uden tilladelse.
 
Ulovlighederne blev opdaget, da der var besigtigelse i forbindelse med en pølsevognsejers ønske om at placere sin vogn på tankens område. Det var da en helt udmærket idé, mente tankejeren, indtil den måske lidt emsige pølsevognsejer altså fik sat lus i skindpelsen.
 
I dag er det nok tvivlsomt, om der overhovedet kommer en pølsevogn på DK-tanken. Men ifølge de seneste rygter fra pølsevognsfronten har pølsemanden nu kastet sin kærlighed på nabobenzintanken, hvor der er masser af plads.
 
Vi følger selvfølgelig situationen nøje, men næste nyt i denne sag kommer formentlig først midt i december måned.

Manglende hygiejne
skyld i børneorm
Seks institutioner i Gladsaxe bliver i gennemsnit ramt af børneorm hvert år, men tallet er sikkert større, siger sundhedsplejerske Hanne Roelsgård fra Gladsaxe, mange forældre vælger nemlig at gå stille med dørene, når deres barn bliver ramt af de små irriterende dyr.
 
Problemet opstår, når børnene smider bleen og kommer i børnehave: Børneorm smitter nemlig via noget så simpelt som manglende hygiejne, og det kan være svært at få de 3 – 4 årige til at vaske hænder efter hvert toiletbesøg .Ellers har antallet af børneorm tilfælde været ret konstant igennem mange år, siger Hanne Roelsgård.

Nyt røntgenudstyr på
Gentofte sygehus
Herlev sygehus skal bruge 5,9 mio. kr. til nyt røntgenudstyr. Det er et led i Københavns amtsråds beslutning tidligere i år om at samle behandling af brystkræft i Herlev, så der bliver næppe problemer med at få bevillingen igennem på sygehusudvalgets møde i morgen torsdag. Røntgenudstyret omfatter en ny mammograf og to nye ultralydsscannere.
 
I forbindelse med strukturændringerne er det også besluttet at samle behandling af spiserørs- og mavekræft på Gentofte sygehus. Godartede spiserørs- og galdevejslidelser skal behandles på Glostrup sygehus, mens operationer for kræft i tyktarmen fordeles mellem Gentofte og Glostrup.
 
I perioder med mange patienter på Gentoftes brystkræftafdeling, vil patienter, hvor der ikke er umiddelbar mistanke om brystkræft, blive henvist til mammografi på Gentofte og Glostrup sygehuse.