Nyhedsuddrag mandag den 22. november  1999

Hvas kommentar
fra lærerformand
"Lærerne i Gladsaxe har fået nok!"
 
En måned efter lærernes arbejdsnedlæggelser, der skete i protest mod budgetforliget, skulle man tro, bølgerne havde lagt sig og reflektionerne over budgetaftalen var tilsvarende modererede. Men formanden for Gladsaxe Lærerforening Henrik Poulsen er stadig vred, som det også fremgår af den ledende kommentar i sidste nummer af foreningens blad Tyverne.
Det vil være på sin plads her at indskyde, at Henrik Poulsens kommentar udtrykker lærerforeningens synspunkter i modsætning til bagsidekommentaren – som vi også omtalte forleden – der står helt for kommentatoren, Willi Bjerregaards egen regning.
 
Henrik Poulsen skriver videre: "Det er byrådsmedlemmernes pligt at vedtage et budget for den kommunale virksomhed. De bestemmer. Men byrådets magt er ikke ensbetydende med, at man kan se stort på de rettigheder, som de ansatte har tilforhandlet sig gennem overenskomsterne".
 
Og hermed når lærerformanden frem til den egentlige hensigt med den ledende kommentar. Han skriver:
"Borgmesteren henviser i et brev til forældrene direkte til lærernes overenskomst, når der kan fjernes 21 lærerstillinger. Men fra et møde den 25. oktober mellem KL og DLF, hvor han og KLs formand Anker Boye mødtes med DLFs formand Anni Herfort Andersen, fremgår det, at arbejdstidsaftalen ikke i sig selv giver besparelser."
 
Lidt senere i den ledende artikel hedder det: "Lærerne i Gladsaxe spørger nu om, hvad det er for et dobbeltspil, der er i gang. Tilsidesætter Ole Andersen lærernes overenskomst, eller er referatet fra mødet mellem KL og DLF ikke det papir værd, som det er skrevet på? Det spørgsmål vil Gladsaxe Lærerforening have afklaret", skriver altså foreningens formand Henrik Poulsen.

Nemmere at afsløre
sociale bedragere
Sociale bedragere får det sværere, hvis et nyt lovforslag fra Indenrigsministeriet bliver vedtaget.
 
Lovforslaget indeholder en række nye beføjelser, der vil give kommunerne langt bedre kort på hånden i jagten på de sociale bedragere. Blandt andet får kommunerne adgang til post, telefon- og el- og vandregnskaber.
Skattechef i Gladsaxe Henrik Pontoppidan hilser det nye lovforslag velkommen og siger, at de udvidede muligheder klart vil give kommunerne en bedre chance for at løfte bevisbyrden overfor borgere under mistanke eller anklaget for socialt bedrageri.
 
En omstridt paragraf vil give kommunerne ret til at indhente oplysninger hos privatpersoner som formodes at ligge inde med oplysninger om sociale bedragere, men det er dog stadig tvivlsomt, hvorvidt denne paragraf bliver vedtaget i lovforslaget.

Greve-model sparer
millioner på
tvangsfjernelser
"Vi stiler efter at nedsætte udgifterne med mindst 10 mio. kroner på området og håber, at Greve kommunes model kan hjælpe os et stykke på vej".
 
Det siger udvalgsformand Erling Schrøder efter et møde i socialudvalget med folk fra Greve med god forstand på børn og unge med særlige behov.
 
Anbringelse af børn og unge efter frivillige og tvangsfjernelser koster Gladsaxe Kommune enorme beløb og er steget eksplosivt de senere år. I Greve fjernes der ikke i samme takt som i Gladsaxe.
 
I stedet forsøges der etableret dagforanstaltninger i kommunens eget regi og så i øvrigt forsøge at holde børnene hjemme så længe som muligt bl.a. ved hjælp af en kraftig opfølgningsindsats.
 
Den model har sparet Greve for millioner og nu skal socialpolitikerne i Gladsaxe diskutere, om ideen kan overføres til Gladsaxe.

Idrætsnatten mister
støtte fra DIF
Danmarks Idræts Forbund har ikke afsat penge til afholdelse af det landsdækkende arrangement Idrætsnatten i år 2000.
 
Dermed kommer Idrætsnatten i Gladsaxe også i fare for ikke at blive til noget. Natten var ellers i år en ganske stor lokal succes, men når en af bidragyderne på den økonimiske front trækker sig, så er det tvivlsomt om kommune og FIG alene kan finansiere det store show.
 
Det er DIFs bestyrelse, der har vedtaget et budget uden midler til Idrætsnatten. Sidste år gav DIF 700.000 til projektet. DIF peger selv på amtsudvalget under forbundet, som en mulig ny støtte.

Integrationsråd ved
at være på plads
I morgen skal Økonomiudvalget vedtage den endelige sammensætning af Integrationsrådet i Gladsaxe kommune – og der er mange navne at vælge mellem. Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at den såkaldte flertalsgruppe i Byrådet endnu ikke har været i stand til at foretage en fælles indstilling. Det kunne tyde på nogen uenighed blandt partierne her, og det er Socialdemokratiet, de radikale, SF og Enhedslisten.
 
Den borgerlige gruppe, derimod har for længst udpeget den konservative Kirsten Christophersen som medlem og Lars Abel som suppleant.
 
På valgmødet for nylig blev følgende indstillet: Serdal Benli, der er kurder, iraneren Azem Javadl, Alia El Sammaa fra Egypten og Mehmet Sadi Tekelioglu fra Tyrkiet.
 
Skolerådet indstiller Trine Græse, Arbejdernes Boligselskab Ryno Scheil og Flemming Larsen, Foreningen Socialt Boligbyggeri indstiller John Brown Brabant Althoff-Andersen, fra Gladsaxe almennyttige Boligselskab peges der på Egil Dræger, LO indstiller formanden, byrådsmedlem Sven Nielsen, Akademikernes Centralorganisation foreslår arkitekt Flemming Ibfeldt, mens Dansk Arbejdsgiverforenings forlag ventes at foreligge til Økonomiudvalgets møde i morgen.

Vadstrupgård-sag
til rigsadvokaten
Politiet har ikke gjort sit arbejde ordentligt i det, der i dele af pressen er blevet kaldt Vadstrupgård 2. Det mener et forældrepar til et af børnene fra den første Vadstrupgårdsag.
 
De siger til Ritzau, at der er ting, som ikke er blevet vendt, og at det derfor er for tidligt at lukke sagen.
Statsadvokaten for Sjælland valgte ellers for nylig ikke at rejse tiltaler mod syv mistænkte.
Nu har rigsadvokaten så taget over efter forældreklagen.

Simultan juletræstænding
På fredag tændes et ti meter højt juletræ i julemandens eget land Grønland. Det sker nærmere bestemt i Narsaq, Gladsaxes sydgrønlandske venskabsby. Træet, der er en gave fra Gladsaxe, er en rødgran fra Rold Skov og er i disse dage på vej med skib til Grønland.
 
Gladsaxes juletræ tændes også på fredag. Det sker ved borgmesterens hånd kl. 17.30 akkompagneret af toner fra pigegarde og munde, der slubrer den gratis glögg eller kakao i sig.