Nyhedsuddrag mandag den 29. november  1999

Georgier udvist
En domsmandsret i Gladsaxe dømte i fredags efter tre timer langt retsmøde en 28-årig georgisk statsborger til udvisning, når han har afsonet fire måneders fængsel for røveriforsøg. Han har en række domme for tyverier bag sig – alene i år er det blevet til fem domme.
 
De danske myndigheder får formentlig et problem, når det til sin tid kommer til selve udvisningen. Tidligere i år fik han en udvisningsdom ved retten i Hillerød, men udvisningen kunne ikke effektueres, da Georgien via sin ambassade meddelte, at man ikke ville modtage ham.
 
Den 28-årige kom til Danmark i 1997 og søgte asyl. Han fik afslag, og afslaget blev siden stadfæstet af Flygtningenævnet.
 
Bag fredagens dom ligger en begivenhed i Kvickly i Buddingecentret den 29. oktober – to dage efter at georgieren var blevet løsladt efter afsoningen af den sidste straf. Han var sammen med en ven. Vennen gik til tobakskiosken i Kvickly og blev kort efter pågrebet uden for med en flaske whisky, han ikke havde betalt for. Han var blevet opdaget af en butiksdetektiv. Detektiven opdagede senere kammeraten, der inde i selve butikken stak to flasker rødvin ind bag sin bukselinning. Da han var gået ud gennem kundeindgangen, blev han antastet af detektiven. Det kom til håndgemæng, og butikspersonalet blev truet. Netop truslerne gjorde, at gerningen blev takseret som røveri.

Amtsidrætspris til
Gentofte-leder
Jens Tarp, formand for Sammenslutningen af Idrætsforeninger i Gentofte, er blevet valgt som årets idætsleder i Københavns amt. Med æren følger en check på 3.000 kroner, skriver bladet Idrætsliv.
 
Jens Tarp var med til at oprette amtets første idrætsklinik, har siddet med i flere foreningsbestyrelser og har lavet analyser bl.a. om værdien og omfanget af det frivillige arbejde.
 
På Gladsaxe rådhus overrækkes i aften kommunens idrætslederpris. Det sker ved en sammenkomst med alle idrætsfolk fra de lokale klubber og foreinger, der i sæsonen har opnået et mesterskab eller oprykning.

Hvert femte barn
går i privatskole
Inden for de seneste 30 år er antallet af elever på privatskoler blevet fordoblet, så der i dag går 73.000 på de frie grundskoler landet over. Det betyder at mere end hver tiende forældre vælger den private løsning, fremfor den, de allerede har betalt for via skatten.
 
I Gladsaxe er andelen af privatskoleelever endnu større. Hver femte skolesøgende sendes nemlig på en af de fem private fremfor en af de 13 kommunale skoler.
 
Den radikale undervisningsminister Margrethe Vestager har nu sat en analyse af udviklingen i gang , men siger i en kommentar til Aktuelt, at hun ikke er foruroliget over situationen.
 
"Det er ikke noget succeskriterium, om der er mange eller få børn på de frie grundskoler", siger hun til bladet.
Sidste år gik 5.300 børn i Gladsaxes folkeskoler, mens de private havde 1.300 elever.

AB på nedtur
Fodboldaktieselskabet AB i Bagsværd er igen ved at nå ned på laveste kurs på AB-aktien det seneste år.
Da det gik allerbedst stod kursen i 115, den hidtil laveste er på 46, og det er det punkt, kursen igen er ved at bevæge sig ned på.
 
Trods massivt opkøb af egne aktier sluttede børsugen for fodbold-A/S’et således med en aktiekurs på 48.
Også på det sportslige plan går det lidt halvskidt. AB kunne dog klare uafgjort i søndagens kampææ mod AaB.

Julemarked igen i år
Traditionerne er mange i december måned. Og én af dem er det årlige julemarked i festsalen på Kellersvej, hvor brugerne på amtets dagtilbud for udviklingshæmmede udstiller og sælger ud af nogle de produkter, de har fremstillet i årets løb - bl.a. trælegetøj, keramikskåle og sølvsmykker.
 
Ind imellem julegaveindkøbene og de mange udstillinger vil der i år være underholdning med henholdsvis Peter Belli og Keld & Hilda, og som en ekstra oplevelse er der hver halve time gratis bustur til Sandtoften, hvor man kan besøge de arbejdende værksteder og et særligt julekonditori.
 
Julemarkedet holdes den første weekend i måneden – dvs. 4. og 5. december, og festlighederne åbnes af amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen.