Nyhedsuddrag torsdag den 4. november 1999

Syv fik dagbøder for
at forstyrre TV-avis
Det var en principiel dom, en domsmandsret i Gladsaxe i går afsagde over syv unge mennesker med tilknytning til Ungdomshuset på Jagtvejen i København, der den 17. juni i år trængte ind i TV-Avisens studie i TV-Byen for at argumentere mod beslutningen om at lukke Ungdomshuset.
 
Der var ingen domspraksis af betydning, anklageren, vicepolitimester Ole Weikop kunne henvise til, da han krævede de syv dømt for omfattende forstyrrelse af TV-driften. Hér fulgte domsmandsretten imidlertid forsvareren Hanne Reumerts argumentation. Hun anførte, at det var TV-folkene selv, der afbrød programmet og lod TV gå i sort. Hvis demonstranterne havde lukket for en hovedafbryder eller klippet et kabel, havde sagen været alvorlig nok til, at det kunne kaldes omfattende forstyrrelser.
 
Det blev de altså frikendt for. Til gengæld blev de hver især idømt dagbøder for ulovlig indtrængen og for at have nægtet at forlade stedet, da de blev bedt om det. Og endelig blev de dømt for en mild grad af hærværk. Den ene af dem havde med tusch skrevet "Ungdomshuset lever" på en glasbagvæg. Det kunne umiddelbart fjernes.
 
Der var forskel på bødestørrelsen, idet retten dels tog hensyn til tidligere domme for ulovlig indtrængen, dels tog hensyn til de dømtes forskellige indtægtsforhold.
 
Retsmødet forløb i øvrigt i god ro og orden. Der blev ikke brug for den gruppe kampklædte betjente, der var posteret uden for Politigården i Gladsaxe – få skridt fra retsbygningen – ved retsmødets start.

Sociale bedragere
politianmeldes
Anonyme anmeldelser fra borgere til Gladsaxe Kommune om muligt socialt bedrageri fører som oftest ikke til noget.
 
Det fremgår af et svar fra socialforvaltningen til byrådsmedlem Klaus Kjær, der på Dansk Folkepartis vegne har spurgt nærmere til sager om socialt bedrageri. Den sociale myndighed får gennemsnitlig. to henvendelser om måneden, men anonymiteten gør det videre arbejde med bevisførelsen noget vanskelig. Trods den anonyme form tages alle henvendelser lige alvorligt, men kun i sager, der betragtes som såkaldt klare, foretages der politianmeldelse. Det sker i omkring 15 tilfælde om året.

Ringe interesse
for seniorpolitik
Hvad kan man bruge de gamle til?
 
Det var ét af de spørgsmål, der blev stillet tirsdag aften på Gladsaxe Erhvervskonference 1999, hvor det lokale erhvervsliv, Gladsaxe Kommune og FDB diskuterede seniorernes betydning for arbejdspladsen og behovet for en egentlig seniorpolitik.
Og det stod hurtigt klart, at spørgsmålet ikke udsprang af social ansvarlighed eller omsorg for de ældre medarbejdere. Interesse for denne særlige gruppe skyldes ganske enkelt, at virksomhedslederne om få år forudser mangel på arbejdskraft – og så gælder om at holde fast på medarbejderne – også de ældre.
De gamle kan en hel masse, var en af konklusionerne på konferencen. De har viden og erfaringer, der skal gives videre til de yngre.
 
Men det viste sig også ret hurtigt, at selv om mange af de tilstedeværende ved konferencen havde passeret den første ungdom og nærmede sig pensionsalderen, var det de færreste, der mente, de selv tilhører en gruppe, der har behov for en særlig behandling på arbejdspladsen. De fleste virksomheder på konferencen havde ikke formuleret en egentlig seniorpolitik, og nogen stor interesse for at gøre det, var der heller ikke at spore.
 
Frygten for at grave grøft mellem personalegrupperne ved at formulere en særlig politik for denne gruppe, og den opfattelse, at der ikke er behov for det, var nogle af argumenterne, der kom på bordet ved konferencen.
Om der vil lyde nye toner, når problemet med at finde kvalificeret arbejdskraft for alvor slår igennem – ja, det vil tiden vise. Og så vil det også vise sig, om arbejdspladserne kan lokke de ældre medarbejdere til at skippe det længe planlagte otium og beholde arbejdshandskerne på nogle ekstra år.

Novo venter nyt
stort overskud
Novo Nordisk forventer en overskudsstigning ved årets udgang på hele 20 procent i forhold til 1998, fremgik det af koncernens regnskabsmeddelelse for de tre første kvartaler af 1999, der blev offentliggjort i går.
 
Resultatet skal ses i lyset af, at der er hensat 250 mio. kr. til de omkostninger, der ventes i forbindelse med koncernens nye opdeling, som vi tidligere har omtalt. Overskuddet i de tre første kvartaler er opgjort til godt 1,7 milliarder kr. efter skat. Salget i Health Care-afdelingen steg med 23 procent og i Enzyme Business med to procent.

Traditionel kultur får
mest støtte fra amtet
Museerne og teatrene i Københavns amt sluger mere end 75% af amtets kulturbudget.
 
Det fremgår af den pjece om kulturplan 99 og år 2000, der netop er sendt på gaden. Det er specielt Arken, der har sugerøret nede i kulturkassen, der årligt fyldes op med 96 mio. kroner. Til sammen modtager museerne godt 30 mio., mens teatrene får knap 38 mio. Den etablerede musik får også sin del, nemlig seks mio., hvoraf hovedparten gives til Sjællands Symfoniorkester. Naturen og idrætten får hver 2,5 mio. kr., og så er der afsat næsten 3,5 mio. kr. til her-og-nu-arrangementer.
 
Hvis du vil vide mere om, hvad dine amtsskattekroner bliver brugt til, så få kulturpjecen på biblioteket.

Ny bekendtgørelse
slutter pølsesnak
Den 30. oktober trådte den nye bekendtgørelse om uddannelse i fødevarehygiejne i kraft. Dermed slutter den månedlange debat i den såkaldte "Pølsesag" – en sag der startede med Fødevareministeriets forslag til en ny bekendtgørelse, hvor alle frivillige medarbejdere ude i idrætsforeningerne, der serverede pølser, pommefrittes og lignende skulle på et tre dages kursus i hygiejne.
 
Men det ser ud til, at Gladsaxes idrætsforeninger kan ånde lettet op. Bekendtgørelsen indeholder stadig en bestemmelse om et tre dages kursus, men det nye i bekendtgørelsen er en basisuddannelse på otte timer for personer, der arbejder med et begrænset varesortiment. Det vil sige, at man kan nøjes med at rive en enkelt dag ud af kalenderen for at kunne fortsætte med at servere franske hotdog eller to knæk med kage.

Novo venter nyt
stort overskud
Novo Nordisk forventer en overskudsstigning ved årets udgang på hele 20 procent i forhold til 1998, fremgik det af koncernens regnskabsmeddelelse for de tre første kvartaler af 1999, der blev offentliggjort i går. Resultatet skal ses i lyset af, at der er hensat 250 mio. kr. til de omkostninger, der ventes i forbindelse med koncernens nye opdeling, som vi tidligere har omtalt.
 
Overskuddet i de tre første kvartaler er opgjort til godt 1,7 milliarder kr. efter skat. Salget i Health Care-afdelingen steg med 23 procent og i Enzyme Business med to procent.