Torsdag den 14. oktober 1999

Gladsaxes budget
vedtaget efter
fem timers debat
Gladsaxe kommunes budget for næste år blev som ventet vedtaget af et stort byrådsflertal ved andenbehandlingen i aftes. Og det skete under megen bevågenhed fra en tilhørerskare så stor, som ikke er set i det forum i meget lang tid. Det var lærere og elever, der var rykket fra demonstrationen på Rådhuspladsen ind i byrådssalen.
Der skulle en næsten fem timer lang debat til, før borgmester Ole Andersen kunne sætte først ændringsforslagene fra partierne uden for budgetforliget, SF og Enhedslisten og derpå forligspartiernes forslag til afstemning. De to venstrefløjspartiers forslag fik kun egne stemmer – og Emilce Nielsen fra Enhedslisten stemte oven i købet mod SFs forslag om en skatteforhøjelse.
Tove Eckhardt, SF, konstaterede tørt, at Socialdemokratiet i år – citat: - "havde valgt side – og den forkerte side. Forligspartierne tænker mere på kassebeholdningen end hvad det rent faktisk betyder for borgerne i kommunen med de foreslåede forringelser", sagde SFs ordfører. Og hermed tænkte hun især på skoleområdet og hjemmeplejen.
Det nye budget – der bygger på uændret person- og ejendomsskat – giver på anlægssiden plads til bl.a. hårdt tiltrængt renovering af skolebygninger, byggeri af plejeboliger og miljøopretning af Bagsværd Sø. På driftssiden er der – med borgmesterens ord – derimod tale om en mere moderat vækst end tidligere år.

Forslag om forbud
mod halal-kød
blev tromlet ned
"Det her handler ikke om dyreetik og dyrevelfærd. Det handler om et menneskesyn, der ikke respekterer andre menneskers holdning til religion og til tilværelsen"
.
Sådan sammenfattede den konservative gruppeformand Lars Abel synspunkterne hos de byrådspolitikere, der i aftes tordnede mod socialdemokraten Erling Schrøders og Dansk Folkeparti’s Klaus Kjærs forslag om at forbyde halalslagtet kød i samtlige institutioner, omsorgscentre og skoler i Gladsaxe.
Forslaget fik kun støtte fra de tre stemmer fra Dansk Folkeparti, fra Finn Geslau, Venstre, og fra Erling Schrøder selv. Venstrefolkene Bjarne Rasmussen og Edvard Nielsen og socialdemokraten Grete Slivsgaard undlod at stemme.

Elevdemonstration
foran rådhuset
Frustrationen var mærkbar hos de omkring 300 elever fra 7., 8. og 9. klasserne i Gladsaxe, der i går formiddag havde forladt klasseværelserne for at samles foran Gladsaxe Rådhus til demonstration.
Demonstrationen var rettet mod budgetforslaget, der senere samme aften blev vedtaget på byrådsmødet, og som blandt andet betyder, at Gladsaxes lærere skal undervise to timer mere om ugen, uden at der følger flere penge med . Det kommer ifølge elevrådsformanden på Vadgård Skole, Bea Poulsen, bl.a. til at betyde, at der bliver mindre tid til f.eks. ture og valgfag, og det er eleverne stærkt utilfredse med.
I løbet af de ca. to timer, demonstrationen varede, var både borgmester Ole Andersen, børne-og kulturdirektør Svend Erik Haase og skolechef Ole Kjær ude på Rådhusets trappe for at tale med eleverne. Men foreløbig er det eneste konkrete resultat af demonstrationen et møde mellem tre elever fra Buddinge Skole og borgmester Ole Andersen i aften i borgmesterens træffetid.

 
Dyrere at være
pensionist
i Gladsaxe
De meget populære skovture for Gladsaxe-pensionister kommer til at stige i pris næste år – det er en af konsekvenserne af et politisk ønske om at få yderligere 250.000 kroner ind ved øget egenbetaling.
Prisstigningen bliver på en 50’er, så det nu koster 125 kroner at komme med på busturene ud i det blå.
Det bliver også 50 kroner dyrere for pensionisterne at gå til svømning, seniordans, bowling og gymnastik – prisen kommer for en sæson til at ligge på 225.
Leveringen af varm mad stiger med en beskeden krone pr. portion.

Skolekom kører igen
Skolernes fælles undervisningsnet, Skolekom, fungerer igen.
Efter i lang tid at have været nede, til stor frustration for lærere og elever i hele landet, her i blandt Gladsaxe, lykkedes det i weekenden Uni-C, der driver nettet, at installere en ny programversion. Nu vil det vise sig, om programmet så kan bære de mange daglige brugere, der med deres mere end 90.000 daglige besøg er hovedårsagen til problemerne.
Skolekoms succes er kommet bag på alle, og et af problemerne er, at systemet slet ikke er bygget til at klare så meget trafik. Men det skulle der nu være rådet bod på med den nye programversion.
Der vil dog formentlig gå en rum tid, inden det viser sig, om systemet kan bære de omkring 170.000 lærere og elever, der er tilmeldt Skolekom. Tilliden til systemet er nemlig helt i bund, siger den it-ansvarlige på Stengård Skole, William Vonsild, og derfor undlader mange lærere at bruge det. Så sent som i tirsdag stemte lærerne nej til at bruge Skolekom som elektronisk mødested i forbindelse med lærernes strejker i Gladsaxe.

"Billede på Billede"
blev stor succes
Undervisningsfestivalen Billede på billedfe, der nu kører på tredje år, har slået alle rekorder.
2500 skolebørn har været inde for at se en af de 20 film, der er blevet vist i uge 40 og 41, og det er en voldsom stigning i forhold til de to foregående år, hvor man forrige år lagde ud med 1800 besøgende, mens man sidste år kun havde 1000 besøgende.
Biografdirektør Per Grunnet betegner dette års festival som særdeles tilfredsstillende, selv om han havde satset på 3000 besøgende skolebørn, i år har de endog måtte afvise skolebørn til fire film, der var totalt udsolgte.
Per Grunnet mener, at grunden til dette års succes skal ses i lyset af de erfaringer, der er gjort de to foregående år. I år har man blandt andet koblet sig til Middelalderåret med film som Ørnens Øje, der har været totalt udsolgt.
Filmfestivalen Billede på Billede kører i 13 biografer over hele Københavns Amt, men Gladsaxe Bio slutter sin del på fredag den 15 oktober.