Mandag den 18. oktober 1999

Elever ved godt
hvorfor de
demonstrerer
Det er ikke kun bekymring for egen undervisning, der har fået en stor del af de større elever fra Gladsaxes skoler til at demonstrere mod budgetforliget. Det vil især være de svage elever, det kommer til at gå ud over, når nedskæringerne slår igennem, mener nogle af eleverne. Og for nogles vedkommende vil nedskæringerne slet ikke nå at blive sat i gang, før de selv har forladt skolen.
Radio Gladsaxe gik på gaden forleden – nærmere bestemt på Gladsaxe Rådhusplads – for at finde ud af, om de store elever egentlig ved, hvad det er, lærerne protesterer mod og de selv demonstrerer mod. Og de afslørede en høj grad af viden om budgetforligets konsekvenser.

Brud på partidisciplinen
Det hører til sjældenhederne, at byrådspolitikerne i Gladsaxe bryder parttidisciplinen. Men under andenbehandlingen af budgettet i sidste uge skete det. Venstres Finn Geslau stemte modsat de øvrige i gruppen for forslaget om at forbyde halalslagtet kød i kommunens institutioner og på skolerne. Og socialdemokraten Svend Nielsen gik enegang, da han stemte for SFs forslag om en kulegravning af hele hjemmehjælpsområdet for at finde årsagerne til det stigende sygefravær.
Svend Nielsen markerede også sin modstand mod udliciteringen af hjemmehjælpen i et enkelt distrikt. Alligevel stemte han for det samlede budget. "Ja, der er jeg socialdemokrat. Vi skal jo ha’ et budget at arbejde efter, og desuden vil jeg da gerne være med, når vi skal til at udmønte beslutningen om at udlicitere – så der ikke bliver glemt noget", siger han til Radio Gladsaxe.

Københavns amts
budget er vedtaget
Budgettet for år 2000 i Københavns Amt blev vedtaget fredag aften med 30 af amtsrådets 31 medlemmer bag, kun Endhedslisten stemte imod.
Amtsskatten stiger til næste år fra 11,4 procent til 11,7 procent, de 0,1 procent dækker bygningen af et nyt gymnasium i Nærum til 266 millioner kroner.

Integrationsråd
på trapperne
Nu er der omsider ved at ske noget om det integrationsråd, som et byrådsflertal uden om Dansk Folkeparti vedtog at oprette i forsommeren.
Så sent som i sidste uge undrede sagens forslagsstiller, den radikale Lis Smidsholm sig over, at der tilsyneladende ikke var sket noget siden beslutningen i juni. Men dagen efter var sagen til behandling i Økonomiudvalget, og ved den lejlighed meddelte Venstres, konservatives og Dansk Folkepartis valggruppe, at det bliver byrådsmedlem Kirsten Christophersen, Det konservative Folkeparti, der skal repræsentere de borgerlige i rådet. Stedfortræder bliver den konservative gruppeformand Lars Abel.
Den såkaldte flertalsvalggruppe med Socialdemokratiet i spidsen har endnu ikke udpeget sit medlem.
Ud over de politiske medlemmer skal der også udpeges repræsentanter fra flygtningene og indvandrerne, boligselskaberne, skolerådet samt arbejdsmarkedsorganisationerne.

Børnebyrådsmødet:
Pædagogik, ungdomshus
og nogle flere fester
"De fysiske rammer i Gladsaxe Kommune kommunes folkeskoler skal leve op til folkeskolelovens pædagogiske mål."
Nej, det er ikke lærerne, der er ude i en faglig raslen med sablerne.
Det er såmænd elever fra 9. klassetrin i Gladsaxe, der i anledning af børnebyrådsmødet den 27. oktober har stillet i alt otte konkrete forslag.
Det specielle byrådsmøde er stablet på benene som led i fejringen af grundlovens 150 år, hvor flere kommuner har valgt at lave forsøget med det ungdommelige byrådsmøde. Helt uden voksenopsyn kommer mødet nu ikke til at foregå – ordstyreren vil nemlig være identisk med mødelederen fra de rigtige møder, borgmester Ole Andersen.
Eleverne har også et forslag om ekstra timer til valgfag, og så ligger skolevejen og trafiksikkerheden ligeledes de unges hjerter nær. Og så har de fundet den overgroede og rådne motionsbane ved Bagsværd sø frem – den vil de godt have sat i stand. Ønsket om et ungdomshus, bedre kantiner samt flere fester er emner, der desuden skal debatteres på børnebyrådsmødet.

Bibliotekslukning
i november
Kunst- og Musikafdelingen på Gladsaxe Hovedbibliotek skal ha’ nyt gulv og er derfor lukket i perioden fra 1. til 26. november.
Lånte materialer kan i perioden afleveres i voksenudlånet, børneafdelingen eller i filialbibliotekerne. Videoer kan i perioden lånes i filialerne. Der kan fortsat reserveres og bestilles materialer i Kunst- og Musikafdelingen, og det vil så fremgå af reserveringsmeddelelsen, hvor materialet kan hentes.
Det vil fortsat være muligt at besøge Byarkivet, der jo er placeret i tilknytning til musikbiblioteket. Der er adgang til arkivet fra Læsesalen på etage 2.

83 år og stadig
aktiv i radioen
Knud Galle, 83-årig Gladsaxeborger, har en særdeles aktiv pensionisttilværelse. Han er blevet en af Radio Gladsaxes faste programstøtter. Han er manden bag udsendelsesrækken om dansk revy’s historie, der sluttede i sidste uge efter i alt 17 udsendelser. Og nu er han gået i gang med et nyt projekt: I et par udsendelser i næste uge fortæller han – krydret med lydeksempler – historien om udviklingen fra voksvalse til CD-plader.
"Og jeg har flere ideer til yderligere programmer", lover den aktive 83-årige.