Nyhedsuddrag mandag den 25. oktober 1999

Journalist:
Vadstrupgårdsagen
var justitsmord
Journalisten og forfatteren Leif Blædel mener, der er begået intet mindre end justitsmord på den dømte pædagogmedhjælper i Vadstrupgårdsagen.
 
Leif Blædel har gravet sig ned i sagen fra Bagsværd-institutionen, hvor en medhjælper blev kendt skyldig i seksuelt misbrug af 20 børn. Kulegravningen har resulteret i en lille bog, eller rettere pamflet som forfatteren selv siger det, der afdækker tre ting.
 
For det første at den tiltaltes retssikkerhed blev groft krænket under efterforskningen. For det andet, at det rent praktisk er aldeles usandsynligt, at overgrebene kan have fundet sted. For det tredje, at de vidner, hvis udsagn manden blev dømt på, siden viste sig at være dokumenteret "utroværdige og vildt fantaserende".

Flere halal-undersøgelser
Nu vil Klaus Kjær, Dansk Folkeparti, have kortlagt hele halal- problematikken fra institution til institution.
Det sker, efter at byrådspolitikeren har fået svar på 11 supplerende spørgsmål om halalkød og kostvaner i Gladsaxe Kommunes institutioner.
 
Klaus Kjær siger til Nyhedsmagasinet, at nogle institutioner snakker udenom og ikke har givet korrekte svar, lige som Børne- og Kulturforvaltningen "lidt holder hånden over institutionerne".

Truede sagsbehandler
slap med betinget dom
Det var tredje gang inden for tre år, en ung mand i fredags var tiltalt for i første omgang at have truet en kontorassistent og siden hele det øvrige personale på Søborg Lokalkontor. Derfor lod retten i Gladsaxe ham ikke slippe med hæftestraf, men skærpede straffen til 30 dages fængsel, der dog blev gjort betinget med en prøvetid på to år.
 
Når straffen blev betinget, var det i virkeligheden lokalkontorets egen skyld. Retsformanden, dommer Hans Chr. Poulsen motiverede afgørelsen med, at det kun kan have været i begrænset omfang, man følte sig truet på lokalkontoret, eftersom der gik to måneder, før sagen blev anmeldt til politiet.
 
Den pågældende kontorassistent forklarede i domsmandsretten i fredags, at hun ikke var i tvivl om, at det var den tiltalte, der havde ringet og truet den pågældende dag i maj i år. Hun kunne genkende hans stemme, og han udleverede oven i købet sit personnummer. Han var sur over, at han ikke kunne få udbetalt sin restpension før aftalt tid og truede ifølge kontorassistenten med at opsøge "og ordne" sin sagsbehandler på privatadressen. Hvis han ikke kunne finde privatadressen, ville han og hans venner komme ned på lokalkontoret "og ordne jer alle sammen", som det blev udtrykt.
 
De to tidligere domme faldt i sager, der stort set var identiske med den nye sag – trusler via telefonen.

Gammel sag
– ny næse
En seks år gammel sag fra fritidsklubben Kilden i Søborg giver nu anledning til en næse til Gladsaxe Kommune.
 
En mor til et barn i institutionen henvendte sig til kommunen med en mistanke om et seksuelt forhold mellem en medarbejder og en pige i klubben. Dokumentet om henvendelsen blev, som det har vist sig senere, kasseret, og det er den handling, der nu på opfordring får Tilsynsrådet til at udtale sig i skarpe vendinger.
 
De lyder således: "Rådet finder det overordentlig beklageligt, at kommunen ved ukendskab til reglerne har kasseret det omhandlende dokument. Tilsynsrådet går ud fra, at kommunen har foretaget det fornødne med hensyn til at undgå en lignende situation".
 
Gladsaxe Kommune har i et svar til rådet beklaget fejlen.

Distriktspsykiatrien
kommer til kort
Distriktspsykiatrien bliver ofte kritiseret for ikke at fungere efter hensigten, når det brænder på. Problemet med den decentrale psykiatri kan deles op i to, siger formanden for SIND i Københavns amt, Poul Milberg, Gladsaxe. Det er dels den utilstrækkelige personalenormering, dels lovgivningens blokeringer, når der skal handles hurtigt i akutte situationer.
 
Lovgivningen sætter det enkelte menneskes suverænitet over hensynet til det samme menneskes sundhedsmæssige situation. Poul Milberg synes, at sagen fra Buddingevej, der for nylig fandt sin afslutning i retten i Gladsaxe, er er godt eksempel. Der var tale om en ung psykisk syg mand, der forsøgte selvmord med gas i sin lejlighed på Buddingevej, men kun opnåede en gaseksplosion, der lagde både hans egen og en række andre lejligheder i boligkomplekset øde. De pårørende intervenerer – men Distriktspsykiatrien kan ikke gøre noget. Loven kræver, at den syge selv henvender sig.
 
SIND har ofte påtalt de to problemer over for lovgiverne og amtspolitikerne, men hidtil uden held.

Bus til sygehusets
hovedindgang
Og til sidst en servicemeddelelse fra Hovedstadsområdets Trafikselskab: Der sker en del ændringer i HT-rutenettet fra i dag. For Gladsaxes vedkommende handler det om bus 161, der får en ny og ikke så tidsmæssig stram køreplan samt længere ophold ved endestationerne – så man forhåbentlig undgår lige så mange forsinkelser i fremtiden. Samtidig bliver der bedre forbindelse til Herlev Sygehus – der bliver flere ture til selve hovedindgangen.
 
Linie 250 S får nye minuttider i retningen fra Lufthavnen til Buddinge Station.

Hør hele Nyhedsmagasinet på 95,2 på hybridnettet i Gladsaxe, Herlev og Ballerup kommuner og 100,9 på FM i hele Storkøbenhavn.