Nyhedsuddrag fredag den 10. september 1999

 
Ib Spang Olsen
ekskluderes ikke
Tegneren og forfatteren Ib Spang Olsen, Bagsværd, bliver alligevel ikke ekskluderet af Socialdemokratiet.
Den socialdemokratiske partiforening i Bagsværd tog spørgsmålet om den kendte Gladsaxe-borgeres medlemskab op, efter at han havde optrådt i valgannoncer op til EU-parlamentsvalget for Junibevægelsen. På et tidspunkt bad lokalafdelingens bestyrelse partiets forretningsudvalg med statsminister Poul Nyrup Rasmussen i spidsen afgøre sagen. Forleden svarede partiets øverste ledelse, at den var helt på linje med den måde, lokalforeningen havde tacklet sagen på – det vil sige ved ikke at gøre det til en eksklusionssag.
Bagsværd-foreningen har derpå meddelt Ib Spang Olsen, at man fortsat betragter ham som partimedlem og håber, den gensidige tillid er genoprettet.
 
Og det mener sagens hovedperson også, den er, siger han til Nyhedsmagasinet.
 
Hverken lokalforening eller forretningsudvalg har med andre ord ønsket at lave en sag ud af en forholdsvis lille brøde – vel sagtens fordi skaden har været meget begrænset.

Hackere ingen adgang
Det er måske ikke helt umuligt for en ekspert, men det er i hvert fald blevet meget, meget svært for uvedkommende at hacke sig ind i Gladsaxe kommunes edb-system.
Bladet Danske Kommuner fortæller i det seneste nummer, at mere end hver syvende kommune har været udsat for hackerangreb. 35 procent af kommunerne har ingen anelse om, hvorvidt det lykkes hackerne at skaffe sig adgang, og hvad de i givet fald gør ved edb-systemerne.
 
"Vi opdagede for et års tid siden, at nogen havde hacket sig ind på kommunens hjemmeside og flyttet lidt om på tingene, men det problem blev løst med en såkaldt firewall, siger IT-chefen i Gladsaxe, Jens Chr. Permin til Nyhedsmagasinet. En firewall er en slags elektronisk stopklods, der i praksis siger: "nok se men ikke røre".
Så i dag må også hackerne nøjes med at kigge på den kommunale hjemmeside.
 
Gladsaxe kommune har heller ikke været forskånet for virusangreb. Så sent som i lørdags blev der konstateteret virus i edb-systemet. Men et anti-virusprogram sørgede automatisk for, at der ikke skete skade.

Radiokonkurrence
er slut
Hvad laver Arne Hermann, når han ikke laver lokalhistoriske udsendelser? Og hvad er Peter Brookers funktion i Gladsaxe byråd, Peter Brooker, der også er ugekommentator i Nyhedsmagasinet. Og hvor længe har denne radiostation egentlig eksisteret?
 
Sådan bliver der spurgt i vores lille eftersommer-konkurrence, der havde svarfrist i går. I dag bliver der så trukket lod om clockradioer, armbåndsure, kasketter og t-shirts blandt de uventet mange rigtige svar.
Næsten 100 vidste nemlig godt, at Radio Gladsaxe har 12 år på bagen, at Arne Hermann er lektor og at Peter Brooker er 1. viceborgmester i Gladsaxe.
 
Vinderne i konkurrencen får tilsendt præmierne med posten indenfor den næste uges tid.

Amtet udgiver bog
om udgravninger
Værneofret i den jernaldergård, der blev fundet ved udgravningen i Gyngemosen ved Mørkhøjvej i 1991 virkede ikke efter hensigten.
 
Det står at læse i bogen Red, hvad reddes kan, som Københavns Amtsmuseumsråd har udgivet.
Arkæologerne fra Amtsmuseumsrådet er igen på vej til området i forbindelse med planerne om et bygge et nyt omsorgscenter på stedet.
 
I 1991 blev der udgravet tre jernaldergårde og bygningslevn fra yngre bronzealder, altså fra tiden mere end fem hundrede år før vor tidsregning og så frem til jernalderens slutning med vikingerne omkring år 1050.
Et af de typiske værneofre mod lynnedslag var flintøkser, men offeret kunne også være lerkar.
Et sådant blev fundet i 1991, men samtidig afslørede udgravningen, at huset var brændt ned, så megen beskyttelse har ofret altså ikke ydet
.
Historisk interesserede kan købe bogen for en halvtredser hos Københavns Amtsmuseumsråd.
Vi følger naturligvis op på de nye udgravninger, der starter til oktober.

Nye træer for
309.000 kroner
Der er kommet hele 28 forslag til, hvor det kunne være en god idé at plante nye træer i Gladsaxe.
 
Den såkaldte træplantningsfond var oppe at vende på Gladsaxe Miljø- og Energiråd’s møde forleden. I oplægget til budgettet for år 2000 er der afsat 309.000 kr. til nye træer – spørgsmålet, der også kom på bordet på mødet, er så, om den budgetpost overlever 2. behandlingen i byrådet i oktober.
 
På energi- og miljømødet drøftede medlemmer også rapporten om Bagsværd Sø, og formanden for teknik- og miljøudvalget Tove Eckhardt redegjorde for hensigten med at stille krav til placering af renovationsstativer. En sag der har været diskuteret vidt og bredt i længere tid overalt i kommunen.