Nyhedsuddrag torsdag den 16. september 1999

Tilfredse indvandrere
De fleste unge førstegenerationsdanskere er faktisk ganske godt tilfredse med livet i Danmark. En ny undersøgelse blandt 117 indvandrere, foretaget af to studerende på Aalborg Universitet, viser, at 80 procent føler loyalitet og ansvar overfor det danske samfund, fortæller bladet Danske Kommuner. De adspurgte er mellem 18 og 30 år og boet i Danmark i mindst ti år.
 
Hvad der er nok så interessant, er udsagnet om, at 66 procent af de unge føler sig tæt knyttet til Danmark. Kun fem procent føler mere tilknytning til deres oprindelsesland.
 
Ålborg-undersøgelsen svarer godt til en anden undersøgelse, foretaget for Indenrigsministeriet af PLS Consult. Undersøgelsen skal bruges i forbindelse med en landskonference den 27. september i Odense om integration.

Nyre-database på
Herlev sygehus
Siden 1982 har Herlev sygehus registreret oplysninger om patienter i behandling for nyresvigt. Fra 1990 har sygehuset administreret et tilsvarende landsdækkende register, og nu skal Herlev sygehus være vært for en landsdækkende database på nyresvigtområdet.
 
I forvejen er amtssygehuset i Gentofte vært for en hjertesygdoms-database og Glostrup sygehus administrerer en database for børne-diabetes.
 
Selv om databaserne også koster amtet penge, er der store fordele ved at påtage s værtsskabet. "Det kan ikke undgå at forbedre kvaliteten af behandlingen på de enkelte afdelinger", siger formanden for sygehusudvalget, Leif Flemming Jensen til Nyhedsmagasinet.

Søndagsavisen
ud i stormvejr
Søndagsavisen – med domicil i Gladsaxe – er røget ind i et gevaldigt stormvejr. Det er ejendomsmæglerne, der er faret i flint over, at man via Søndagsavisens hjemmeside på Internettet kan linke sig videre til en oversigt over samtlige de ejendomme, der er til salg. Og klikker man igen, sender Søndagsavisen surferne videre til de enkelte mæglerkæders egne hjemmesider.
 
"Vi kan ikke li’, at vore kunders oplysninger bliver brugt tilfældigt af et firma, der oven i købet kun gør det for at optimere sin egen indtjening", siger informationschef i Home-kæden, Preben Angelo (udt.: angsjelo) til Jyllands-Posten. Hans påstand er, at Søndagsavisen har indført boligservicen alene for at tjene flere penge på reklamer på hjemmesiden.
 
Dansk Ejendomsmæglerforening overvejer i øjeblikket de juridiske muligheder for at få stoppet Søndagsavisens boligmarkedsføring – eventuelt gennem et fogedforbud.

EU godkender
Novo-medicin
EU har godkendt Novos flydende væksthormon, oplyste Bagsværd-koncernen i går i en pressemeddelelse. Præparatet vil blive lanceret i en række europæiske lande i den kommende tid. Novo regner også med at komme ind på det amerikanske og det japanske marked – der er sendt ansøgninger om godkendelse afsted.

Fem gode råd til
svampejægerne
Fem gode råd om svampe er nok værd at huske på, når turen går ud i efterårsskoven efter svampe:
-Spis kun anerkendte svampe,
-Spis kun svampe, du kender 100%,
-Brug kun friske svampe i madlavningen,
-Begynd altid med at spise en lille portion af en ny svamp,
-Spis ikke vilde svampe rå.
 
Rådene kommer fra Fødevaredirektoratet på baggrund af de seneste års alvorlige forgiftninger, senest også et dødsfald pga. den grønne fluesvamp. Direktoratet har udgivet en pjece om svampe, der kan fås på bibliotekerne.