Nyhedsuddrag onsdag den 22. september 1999

Ingen fordele ved
gén-fødevarer
Hvis génmodificerede fødevarer havde de fordele for forbrugerne, som producenterne påstår de har, så ville forbrugerne købe dem. Men det har de ikke, siger formanden for Forbrugerrådet, Kirsten Nielsen.
Hun var sammen med en række andre modstandere og tilhængere for nylig inviteret til génkonference hos Novo Nordisk for at diskuttere den ny teknologis fordele og ulemper. Og forbrugernes vagthund nr. 1 lagde ikke fingrene imellem: "Det er alene producenterne, der har glæde af langtidsholdbare tomater og farve-manipulerede blomster", var hendes vurdering.
 
Men Kirsten Nielsen er dog ikke i tvivl om, at forbrugerne vil begynde at købe génmodificerede produkter, hvis der er klare fordele ved det. Og så er det altafgørende, at forbrugerne har et valg – derfor skal génmodificerede fødevarer mærkes, siger formanden for Forbrugerstyrelsen.

 
Frikendt for grov vold
En yngre mand fra Værebroparken – mange gange dømt for vold – blev i går frikendt i en ny voldssag, der blev behandlet som domsmandssag i retten i Gladsaxe.
Hverken tiltalte eller offeret - hans jævnaldrende kammerat - kunne genkende deres egne udtalelser til de politirapporter, som anklageren, politiassessor Marianne Søltoft læste uddrag af i retten. Ifølge en rapport skal offeret ellers have sagt, at det var kammeraten, der overfaldt ham i hans lejlighed på Tolstojs Allé i marts i år. Han kan heller ikke huske at have sagt til en politiassistent, at "nogen af de hårde rødder fra Værebro havde truet ham på livet til at trække sin forklaring tilbage". Han kunne til gengæld godt huske, at han bad politiet om at lukke sagen. Grunden var, at han ikke kunne udpege voldsmanden.
 
Årsagen til voldssagen skulle angiveligt have været, at offeret dagen i forvejen havde været sammen med tiltaltes ekskæreste. Dagen efter, den 6. marts, bankede det på offerets dør, og da han åbnede, fik han et knytnæveslag i hovedet og et knivstik i låret, hvorefter han faldt omkuld. En anden ven, der opholdt sig i lejligheden, ringede efter ambulance. Men hverken han eller den overfaldne nåede at se, hvem overfaldsmanden var, forklarede de i retten i går.

AVcentral nedlægges
Herlev sygehus har brugt den en hel del, men kan sagtens undvære den. Og det kan de øvrige sygehuse i Københavns amt også. Så nu indstiller Sygehusdirektoratet til det næste Økonomiudvalgsmøde i amtet, at AV-centralen i Herlev simpelt hen bliver nedlagt. På den måde sparer amtet ikke alene det årlige tilskud på 750.000 kr., men også de løbende underskud ved driften af den audiovisuelle amtscentral.
 
Herlev sygehus har sagt nej til at overtage AV-centralen – dertil er brugen af den for lille. Sygehusene vil dog nødig undvære tv-optagelse af live-operationer, som bruges ved faglige konferencer, og den opgave skal fremover varetages med ekstern konsulentbistand.

Grønne regnskaber
skal udbredes
Grøn regnskabsaflæggelse skal bredes ud til langt flere end i dag, hvor det primært er de helt store virksomheder og kommuner, der præsterer den type regnskab.
 
Det mener medlemmerne af teknik- og miljøudvalget i Gladsaxe, der netop har drøftet Gladsaxe Kommunes eget grønne regnskab.

Pølsemandens sang
Nu bliver det op til naboerne til DK-benzintanken på Buddinge Hovedgade at afgøre, om der skal stå en pølsevogn på tankstationens område eller ej.
 
Et flertal uden om socialdemokraterne og SF i teknik- og miljøudvalget har nemlig godkendt en pølsemands ønske om at stille sin vogn på grunden.
 
Bebyggelsesprocenten er ellers overskredet, lige som flere byplanbestemmelser vil blive overtrådt, når og hvis vognen med en af danskens nationalretter kommer op at stå. Derfor skal naboerne høres – det sker snarest muligt.

Haglgevær på fri fod –
men kun lidt endnu
Gladsaxe Politi har i denne uge modtaget indtil flere anmeldelser vedrørende hærværk forårsaget af skyderi med et haglgevær.
 
Mandag gik det ud over Buddinge Skoles legeplads og indgangsdøren ved fløj 4 ud mod Søborg Hovedgade. Der var blevet affyret syv til otte skud imod en rude i skolens legehus, ligesom der også var mærker fra hagl i én af skolens indgangsdøre. Politiet fandt 6 patronhylstre og tilsvarende hagl på stedet.
 
Natten til tirsdag bag den ny tribune ved Gladsaxe Stadion blev der affyret skud i det øverste højre hjørne af forruden i en parkeret varevogn, lige som der blev skudt på vinduet mod VIP-tribunen. Patruljen på stedet fandt samtidig ud af, at der også er affyret skud mod et vindue samt dørlåsen til Gladsaxe-Hero´s klublokale.
 
Politikommissær Jørgen Peter Aasberg siger til Nyhedsmagasinet, at det endnu ikke står klart, hvorvidt det drejer sig om simpelt hærværk, eller om der er tale om indbrudsforsøg. Men hvis folk hører skud er der ingen grund til at tro, at det bare er fyrværkeri. Derfor bør borgerne være ekstra opmærksomme og meget gerne kontakte Gladsaxe Politi på telefon 3969 1448.

Børn må gerne
få fed sovs
Børn må gerne få fed sovs på maden.
 
Det er i hvert fald beskeden fra sundhedsplejerskerne, når det drejer sig om børn i alderen op til tre år.
Som voksne har vi i årevis arbejdet hårdt på at afskaffe de fede sovse i den daglige madlavning og det er også glimrende for de fleste, men ikke for de små børn i voksealderen op til tre år. Samtidig har den velsmagende og fede sovs den fordel at de mange gange kræsne børn tit spiser meget mere af aftensmaden.