Mandag den 27. september 1999

Socialforvaltning
skal endevendes
Er der for meget bureaukrati, for mange høvdinge og for meget rangorden?
Det er nogle af de ting en undersøgelse af Socialforvaltningen i Gladsaxe nu skal afsløre.
Konsulentfirmaet vælges på økonomiudvalgets møde i morgen. og selve undersøgelsen starter 1. oktober og ventes afsluttet januar næste år.
Som omtalt tidligere her i Nyhedsmagasinet har politikerne udtrykt tvivl om, hvorvidt struktur og ledelsesforhold fungerer hensigtsmæssigt. Eller sagt på en anden måde: Hvorfor er der de tilbagevendende tocifrede millionbudgetfejl, der går ud over andre områder i Socialforvaltningen eller måske endda belaster kommunekassen?
Og hvorfor er der så megen uro omkring eksempelvis hjemmehjælpen?
Svarene på spørgsmålene kan medføre, at konsulenten kommer med forslag til ændringer i socialforvaltningen.

Smækfuld pengekasse
ved årets afslutning
Det ville være en ønskesituation for enhver familie – trods uforudsete udgifter på over 11 mio. - alligevel at kunne præstere et klækkeligt overskud på 83 mio. ved årets udgang. Selv når der er tale om en så stor familie som Gladsaxe Kommune med en årlig milliardomsætning.
Det er kommunens kassebeholdning, det handler om, hvor den seneste udregning fra planlæggerne altså viser et kæmpe overskud, og det selvom de seneste budgetoverskridelser på socialområdet på førnævnte 11 mio. kroner er indregnet.
Om den store kassebeholdning så vil give anledning til fx gratis pensionistrejser til syden eller anden ny ekstravagance er nok mere tvivlsomt. Gladsaxe Kommune har nemlig efterhånden oparbejdet en tradition for mange penge på kistebunden.

Halaldebat er hetz,
siger muslim
"Diskussionen om halalslagtning drejer sig ikke om dyremishandling – det handler mere om politik og religion", siger en af Gladsaxes borgere, Abdel Moujahid.
Abdel Moujahid er selv muslim og meget skuffet over, at det socialdemokratiske byrådsmedlem Erling Schrøder nu gør sig til talsmand for, at brugen af halalslagtet kød helt forbydes i skoler og institutioner i Gladsaxe.
"Det er en hetz mod en minoritetsgruppe" siger Abdel Moujahid, der mener, at den rituelle slagtning, hvor dyret efter bønner får skåret halsen over, ikke er mindre human end den traditionelle danske metode, hvor man skyder dyret i hovedet. Halalmetoden bruges for at få blodet til at løbe fra dyret. Blodet betragtes af muslimer som urent, og religiøse foreskrifter forbyder indtagelse af det.

 
Varehuse bedraget
med dankort
Fire personer eftersøges stadig efter dankortsvindel for mere end 75.000 kroner i flere møbelforretninger i Københavnsområdet, herunder Drømmeland i Bagsværd.
Gladsaxe politi har haft to anholdt, og en tredje er nu varetægtsfængslet.
Fidusen er gået ud på at oprette et dankort med 55 kroner på kontoen og så eksempelvis bestille og betale for 30.000 kroner møbler. Derefter er kontrakten på møblerne solgt videre til bekendte for det halve beløb – dermed har alle, undtaget selvfølgelig forretningerne, tjent på den sag.
Ifølge vicekriminalinspektør Ole Andreasen fra Gladsaxe politi har én af de medvirkende, sammen med politifolk, været på jagt efter medgerningsmænd omkring miljøet i og ved de libanesiske Kebab-restauranter i København. Indtil videre uden resultat.
Drømmeland er blevet bedraget for 15.000, andre møbelhuse for 60.000, men beløbet kan sagtens blive endnu større.
I forbindelse med optrevlingen af sagen er der nemlig dukket langt flere møbler op end der er anmeldt stjålet eller bedraget væk.

 
Politiet efterlyser vidner
til groft overfald
Gladsaxe Politi efterlyser nu vidner i forbindelse med dét grove overfald der fandt sted på Søborg Bodega klokken 3 natten til søndag d. 22 august.
En mandlig lærer fra Egegård Skole blev offer for spark i hovedet, spark i nyrerne og adskillige knytnæveslag på kroppen. Voldsmanden truede afslutningsvis manden på livet med Bandidos rockere.
Eventuelle vidner bedes henvende sig til Gladsaxe Politi på telefon 39 69 14 48.

Gæster fra Tyskland
Gladsaxe kommune har haft besøg fra venskabsbyen Neubrandenburg i Tyskland – Heike Schlicht, der er socialpædagogisk medarbejder i Børne- og Ungeforvaltningen, og Peter Gerlieb, der er leder af en større fritids- og ungdomsklub vws Navn Kinderfreizeitzentrums Speilhof. Også denne radio fik besøg – og en hilsen fra kollegerne på Neubrandenburgs radiostation NB-Radiotreff 88,0.
De tyske gæster har haft lejlighed til at besøge forskellige institutioner og er blevet orienteret om arbejdet med børn og unge i Gladsaxe og om den nye struktur på området. Også sidste års Projekt Promillerne og en temaaften torsdag aften på Egegård skole om omgang med alkohol gjorde indtryk på gæsterne. Der er mange ting, de kan tage med hjem og omsætte til den neubrandenburgske hverdag, fortalte Heike Schlicht og Peter Gerlieb under besøget på Radio Gladsaxe.

Boldklubben Søborg
til debat i udvalg
Der udspandt sig en længere debat om tilskud eller ej til Boldklubben Søborg på det sidste møde i Folkeoplysningsudvalget.
Boldklubben har i lighed med sidste år søgt om midler fra udviklingspuljen – denne gang ønskede klubben et tilskud på 39.000 til afvikling af Gladsaxes Motions Triatlon og Duatlon den 27. maj næste år. Men sagen blev udsat uden afgørelse.
Medlem af Folkeoplysningsudvalget, den konservative Henrik Sørensen oplyste efter mødet, at han ikke er indstillet på at yde tilskuddet. "Klubben må altså også selv gøre noget for at skaffe midler – der har f.eks. været rigelig tid til at finde sponsorer", siger det konservative udvalgsmedlem.
Mens der altså ikke kunne opnås enighed i spørgsmålet om tilskud til Boldklubben Søborg, var der enighed om at gi’ et tilskud på 11.500 kr. til en samlermesse på Høje Gladsaxe Skole den 13.-13. februar næste år. Og der var enighed om at give afslag på en ansøgning fra forældrekredsen ved Den Lille Skole, der har bedt om 10.000 kr. til Projekt Kreativt Værksted. Der er tidligere bevilget tilskud hertil, men der gives kun tilskud én gang til nye initiativer.