Onsdag den 29. september 1999

Halalslagtning til
diskussion igen
"Diskussioner som dem om halalkød og tørklæder bremser integrationen i stedet for at fremme den."
Det siger skoleinspektør Jakob Kauffmann, der på Værebro skole gennem mange år har arbejdet med børn med anden kulturbaggrund end dansk.
"Det vil være langt mere væsentligt at diskutere skolens indhold, frem for halalkød og tørklæder, der er småting i den sammenhæng", siger skolelederen, der sammen med tosprogskonsulent Niels Poulsen medvirker i debatprogrammet Den varme stol, der sendes første gang her til morgen kl. 8 og igen i morgen kl. 10.

"Uartigt at præsentere
budgetoverskridelse
på det sene tidspunkt"
Det radikale byrådsmedlem Lis Smidsholm kalder det lidt uartigt af Socialforvaltningen at præsentere politikerne for så stor en budgetoverskridelse, efter at borgmester Ole Andersen havde fremlagt sit budgetforslag.
"Det har i nogen grad virket hæmmende på budgetforhandlingerne, at vi faktisk skulle begynde helt forfra, da vi hørte om budgetoverskridelsen – det er trodst alt ti mio. kr. i ekstra besparelser, der så skulle findes", siger den radikale forligsdeltager til Radio Gladsaxe.
Hun er godt tilfreds med de budgetinitiativer, de radikale fik ud af at gå med i forliget – selv om det kunne have været bedre både på folkeskole- og miljøområdet. Lis Smidsholm nævner specielt den lavere klassekvotient i de mindste skoleklasser som udtryk for radikal deltagelse i forhandlingerne.

Lærerforeningen
ud af samarbejde
med kommunen
Gladsaxe Lærerforening vil ikke længere tage ansvaret for den pædagogiske udvikling i Gladsaxe Skolevæsen. Derfor trækker lærerforeningen sig fra Udviklingsrådet og alle andre udvalg, der har med den pædagogisk udvikling at gøre.
Det sker som reaktion på det budgetforlig, som Socialdemokratiet og de borgerlige partier ventes at vedtage den 13. oktober. Forliget rummer store besparelser på skoleområdet, og det har fået Gladsaxe Lærerforening til at tage det drastiske skridt.
Formanden for Gladsaxe Lærerforening, Henrik Poulsen kalder borgmester Ole Andersens budget for en mistillidserklæring til folkeskolens ansatte. "Det er helt uforståeligt, at det er folkeskolen, der skal spares sønder og sammen, samtidig med at de mange elever strømmer ind", siger Henrik Poulsen.
Han henviser til overenskomstforhandlingerne tidligere på året, hvor der var enighed mellem Kommunernes Landsforening og lærerne om, at man i fællesskab skulle styrke den pædagogiske udvikling i folkeskolen. "Den del af overenskomsten er lagt helt i ruiner nu" siger Henrik Poulsen, formand for Gladsaxe Lærerforening.

 
Mødre vil hurtigt
i arbejde igen
Mange nybagte mødre kan ikke hurtig nok komme i arbejde igen. Og det er helt i orden siger sundhedsplejerske Hanne Roelsgård, Gladsaxe.
For mange erhvervsaktive kvinder kan de seks måneders barselsorlov være for lang tid, de mangler simpelthen den daglige kontakt med deres arbejde efter fire-fem måneder derhjemme med den nyfødte. Men barnet har det allerbedst med en glad og tilfreds mor, derfor kan de arbejdsglade mødre roligt sende deres små purke i institution efter 6 måneders orlov, siger sundhedsplejerske i Gladsaxe Hanne Roelsgård.

 
Mere idræt giver bedre
resultater i boglige fag
Noget tyder på, at antallet af idrætstimer i skolen har en direkte indflydelse på elevernes præstationerne i fag som dansk og regning.
Et forsøg i Ballerup kommune med at fordoble idrætstimerne i 1.-3. klasse har givet markante forbedringer i bl.a. børnenes læsefærdigheder og sproglige udvikling. De ekstra idrætstimer fik simpelthen eleverne til at score bedre karakterer i læse- og staveprøver, lige som deres mundtlige præstationer blev bemærkelsesværdig bedre.
Baggrunden for forsøgets resultater skal måske findes i teorien om de mange intelligenser, der har vundet frem i de senere år. Den går ud på, at mennesket har mange forskellige intelligenser, som for eksempel kropslige, musiske og sociale. De hænger sammen, og derfor giver træningen af børns motorik overraskende gode resultater også i boglige fag.
I Gladsaxe siger skolechef Ole Kjær, at man godt kender til forsøget i Ballerup, men at man ikke har nogen planer om at øge antallet af idrætstimer på kommunens skoler, der i snit ligger på to timer om ugen.

Røde Kors mangler
Gladsaxe-indsamlere
Interessen for den landsdækkende Røde Kors-indsamling nu på søndag er ikke hvad den har været. Kun få dage før indsamlingen løber af stablen er der total set kun tilmeldt halvdelen af de indsamlere der er brug for, og også i Gladsaxe har man problemer med at skaffe indsamlere.
Normalt plejer der i Gladsaxe at være ca. 160 indsamlere, men foreløbig er der kun 81 tilmeldte, fortæller Bodil Øgaard, koordinator for tilmeldingerne i Gladsaxe. Hun siger endvidere, at den ringe interesse for landsindsamlingen i år kan skyldes, at der denne gang ikke afvikles store tv-shows i
forbindelse med indsamlingen.
Det er dog ikke for sent at melde sig som indsamler på søndag.