Nyhedsuddrag mandag den 6. september 1999

Uærlig budgetsnak
"Politikerne bag forslaget om at skære i udgifterne til skolerne bør spille åbent ud og vedkende sig, at nedskæringer på området uvægerligt fører til forringelser af skolevæsenet. Snakken om samme kvalitet for færre penge er uærlig, for der er ingen belæg for påstanden om, at man kan holde fast i kvaliteten, samtidig med at man svinger sparekniven."
 
Det siger Lars Brejnrod, skolebestyrelsesformand og medlem af Skolerådet ovenpå et Skolerådsmøde i sidste uge, hvor borgmesterens budgetforslag blev drøftet.
 
Lars Brejnrod mener ikke, at det egentlige problem med borgmesterens forslag er, at der skal spares. Problemet er, at man fremkommer med spareforslaget under forkerte forudsætninger.

Halal-sagen er
af ældre dato
Diskussionen om specialslagtet mad i Gladsaxe blev startet for flere måneder siden, da madleverancen til pensionister blev udliciteret.
 
Dengang vendte Dansk Folkeparti sig imod en passus i teksten om, at der også skulle leveres kosherkød, som er slagtet og tilberedt efter de jødiske forskrifter. Samme modstand har partiet mod halalkød, som jo er slagtet efter islamiske forskrifter.

Samfundstjeneste
- nej tak
Børneinstitutioner i Gladsaxe har sagt nej til at lade personer med betingede domme udføre samfundstjeneste i institutionen.
 
Det er sket på trods af, at Kriminalforsorgen selv foretager personundersøgelser, inden folk bliver sendt ud i klubber, sociale institutioner, biblioteker m.v. Kriminalforsorgen udelukker på forhånd personer med narkomisbrug, psykiske afvigere og folk, der ikke vurderes at have en stabil arbejdskraft.
 
I en henvendelse fra forsorgen til Gladsaxe Kommune hedder det, at "der foretages en grundig vurdering af, hvorvidt den pågældende skønnes egnet til at være i det miljø, som arbejdspladsen udgør. Man vil således aldrig bede om, at personer med domme for seksuelle forbrydelser forretter samfundstjeneste i kommunale institutioner".
 
Det er efter indførelsen af den obligatoriske fremvisning af straffeattester, at flere institutioner har sagt nej til folk i samfundstjeneste.
 
Nu beder Kriminalforsorgen altså om en genoptagelse af samarbejdet - et ønske der bakkes op af den kommunale forvaltning. Nu er det så op til økonomiudvalget at tage den endelige afgørelse.

Nordisk lejrskole
i Gladsaxe
Omkring 100 skolelever fra Norge, Sverige, Finland og værtslandet Danmark samles i dag i Gladsaxe til en fælles nordisk lejrskole, der varer til og med torsdag. Hvert andet år arrangerer Gladsaxe og kommunens nordiske venskabsbyer fælles lejrskole, værtsskabet går på skift, og i år er det altså Gladsaxes tur.
 
De nordiske gæster kommer fra Ski (udt.: Sji) Ungdomsskole i Norge, Råsundaskolen i Solna, Sverige, og fra Pirkkala i Finland, og værterne er eleverne i en 9. klasse på Bagsværd skole.
 
Arrangementet indledes i Gladsaxe Sportscenter med en introduktion til, hvad der skal ske, derefter ta’r de på bustur rundt i kommunen og modtages af borgmester Ole Andersen i byrådssalen.
 
Hele flokken skal desuden – på tværs af landegrænser - gennemføre et kreativt fremtidsprojekt i ord og billeder i kantinen på Marielyst skole. Derudover skal gæsterne besøge værterne i deres hjem, der bliver forskellige sportsaktiviteter, besøg på Fiskebæk Naturskole, Tivoli og Planetariet, og så skal der også blive tid til en sejltur på Furesøen og Vejlesø.

To tasketyve
pågrebet
De to unge mænd som i sidste uge blev pågrebet af Gladsaxe Politi, sigtet for at være involveret i den seneste tids grove og overmådigt frække tasketyverier er måske bare toppen af isbjerget.
 
Politikommissær Jørgen Aasberg siger til Nyhedsmagasinet, at politiet har mistanke om, at det er en gruppe unge, delt op i to-mandshold der står bag de mange tasketyverier. Og de to mænd som nu er sigtet udgør derfor efter al sandsynlighed bare ét af de hold.
 
Fremgangsmåden for tyverierne er nøjagtigt den samme: En knallert kører op på siden af en cyklist og passageren griber fat i cyklistens taske fra bagagebæreren.
 
Men beskrivelsen af tasketyvene og den knallert tyverierne er begået på er ikke altid identisk, og det er derfor politiet mener tyvene arbejder i hold.