Nyhedsuddrag tirsdag den 7. september 1999

Drabsdom i
højesteret
En 59-årig mand fra Værebro Park, der i forsommeren blev idømt 12 års fængsel på drabet på sin den gang 60-årige veninde og samlever, har endnu en gang skiftet forsvarer – denne gang efter at dommen er blevet anket til Højesteret.
 
Hans første forsvarer var advokat Ulrik Vestmar, Hvidovre, men siden skiftede han til Thomas Rørdam for atter at vende tilbage til Ulrik Vestmar. Nu har han så valgt den kendte Merete Stagethorn, København, der skal føre sagen i Højesteret.
 
Det er som bekendt alene strafudmålingen, Højesteret skal se på. Skyldsspørgsmålet har landsretten afgjort én gang for alle. Højesteretsafgørelsen kan resultere i enten en behandlingsdom eller nedsat fængselsstraf. Der er en retspraksis for at idømme 10 års fængsel, når der består et familiemæssigt forhold mellem offer og drabsmand. Her har landsretten altså ikke skønnet, der var tale om familiære forbindelser, selv om parret boede sammen.
 
Der er i øvrigt det ejendommelige ved landsrettens afgørelse, at Retslægerådet oprindelig anbefale en behandlingsdom, men et halvt år efter vendte på en tallerken og i stedet mente, en ubetinget fængselsstraf var på sin plads.

Regnvand for
dyrt i brug
Det bliver alt for dyrt at vande med regnvand i forhold til almindeligt brugsvand på det nye omsorgscenter i Mørkhøj.
 
I hvert fald hvis der udelukkende ses strikt økonomisk på sagen. Det vil nemlig tage mere end 60 år, førend udgiften til et regnvandsanlæg er tjent ind igen, viser en ingeniør-rapport. Et vandingsanlæg med en 15.000 liter stor tank koster en kvart mio., mens udgiften til det rene postevand ligger på knap 4.000 kroner årligt.
 
Skal regnvandsanlægget trods prisen alligevel med, så skal der handles nu – politisk er der i denne uge ved at blive lagt sidste hånd på de arkitektoniske og andre finpudsninger på projektet.
 
Først på økonomiudvalgets møde i dag og så igen onsdag på byrådsmødet.

Sojaforurening
Pearl River Bridge er et navn, der er værd at mærke sig, hvis ens hu går i retning af soya sauce.
Fødevarekontrollen har nemlig fundet det kræftfremkaldende stof 3-MCPD i flere partier af den kinesiske soja.
 
Det giftige stof fremkommer ved forkert produktion og indtil videre er fødevaredirektoratet kun fundet stoffet i kinesiske sojaprodukter. Et enkelt japansk er undersøgt uden fund af 3-MCPD.
 
Erling Pedersen fra fødevaredirektoratet siger til Nyhedsmagasinet, at alle produkter af mærket Pearl River Bridge bør smides ud.
 
Hvad angår Amoy, der er et andet populært sojaprodukt fra supermarkederne, anbefaler fødevareeksperten, at producenten kontaktes. Der er nemlig fundet 3-MCPD i Amoy-produkter i Holland og Tyskland, men endnu ikke i Danmark.
 
Hos BS-supermarked i Bagsværd er sojasaucen fra Amoy taget af hylderne, mens firmaets andre produkter endnu står der.
 
"Vi afventer en melding fra producenten om de andre produkter, eksempelvis fiskesaucen, førend vi tager af hylderne, henholdsvis lader blive stående", siger butikschef Torben Søgård fra BS.

Grønlandsk islæt
på politigården
Mandskabet på politigården i Gladsaxe er øget med en ekstra mand i disse dage.
 
Det er den grønlandske politikommissær Carl Henrik Simonsen fra byen Holsteinsborg der er på besøg, som et led i et komprimeret, overordnet lederkursus. Kurset har det formål at skabe bedre ledere indenfor politiet, og derfor er det også utroligt svært at blive udtaget til disse kurser.
 
Men efter at have deltaget i en række projekter i byen Nuuk, skal den grønlandske kommissær altså nu følge en politikreds i Danmark for at fornemme hvad der foregår på det mere administrative lederplan.

Samfundstjeneste
efter graffiti
De tre medlemmer af en af Gladsaxes tidligere graffitibander blev i går i retten i Gladsaxe stillet over for udsigten til at skulle vandre i fængsel og betale store erstatninger.
 
Erstatningerne slipper de tre på henholdsvis 19, 18 og 17 år ikke for, men anklageren, vicepolitimester Ole Weikop var indforstået med kombinationsdomme med samfundstjeneste og betingede straffe. Det er nu op til Kriminalforsorgen at finde ud af, om det kan være en fornuftig straf.
 
De tre unge mænd blev snuppet på fersk gerning i april sidste år, og de gik – i modsætning til mange andre forhærdede graffitimalere – straks til bekendelse. Jo, det var også dem, der havde malet deres tacs – altså signaturer – 20 andre steder i Gladsaxe-Søborg-Buddinge-området.
 
Repræsentanter for flere af de skadelidte var mødt frem i retten med erstatningskrav. Ikke alle har krævet erstatning, og nogle har endnu ikke opgjort deres krav. Men hver af de unge har lavet skader for henholdsvis 49.000, 31.000 og 13.000 kroner.

 
Indbrud i
dk-teknik
Det var en særdeles velkendt 27-årig kending, der søndag morgen blev nappet på fersk gerning under et indbrud på Gladsaxe Møllevej.
 
Her gik det ud over dk-teknik, hvis kontorer var blevet ryddet for computere og andet værdifuldt kontorudstyr, der af tyven var stillet klar til afhentning. En alarm og det efterfølgende talstærke politi fik sat en stopper for det.
 
Den 27-årige mand blev varetægtsfængslet foreløbig 13 dage og ryger, med synderegistret in mente, sandsynligvis direkte til afsoning for den seneste ugerning.