Nyhedsuddrag torsdag den 9. september 1999

Superkort
byrådsmøde
Aftenens byrådsmøde blev et af de korteste i nyere tid.
 
Der gik 38 minutter, fra borgmesteren ringede mødet i gang, og til han takkede farvel til tilhørere og presse. Niende og sidste punkt på dagsordnen blev holdt for lukkede døre, men trækker man den indledende sang, der traditionen tro åbner byrådsmøderne, fra, ja så varede den åbne del af mødet godt 33 minutter, og det må siges at være en noget kortere omgang, end normalt på byrådsmøderne.

 
Scanner mod
ventelisterne
Med sygehusudvalgets beslutning om at modernisere og udvide røntgenafdelingen på Amtssygehuset i Gentofte, kan personalet se frem til omsider at komme de urimelig lange ventelister til livs.
 
Røntgenafdelingens administrerende overlæge Kirsten Folke har ikke ventelistetallene presente, men oplyser til illustration af venteproblemet, at afdelingen siden 1986 kun har rådet over én, meget langsom scanner. "Udvidelsen giver plads til en ny CT-scanner ved siden af den gamle og derudover en ny MR-scanner", siger Kirsten Folke.
 
MR-scanneren fungerer i modsætning til CT-scanneren uden røntgen. MR-scanning bruges bl.a. til diagnosticering af kræftpatienter.
 
Glostrup og Herlev sygehuse har tidligere fået øget scannerkapaciteten.

 
Nyt budget mod
ventelisterne - 1
Ventelisten til specialbørnehaverne i Københavns amt skal reduceres. Der skal afsættes 850.000 kr. til 1. etape af nye botilbud til voksne psykisk udviklingshæmmede og knap 5 mio. kr. til grundkøb og 1. etape af boinstitution for sindslidende. Den socialmedicinske klinik i Glostrup skal udbygges, og så skal der i år 2000 bruges seks mio. kr. til tilbud til udstødte og udstødningstruede.
 
Det er hovedpunkterne i budgetforslaget fra Social- og Sundhedsudvalget i Københavns amt, som det blev vedtaget på udvalgets møde forleden.
 
Der opereres med aktivitetsudvidelser i år 2000 kr. for 3,7 mio. kr., og udvalget foreslår tilsvarende besparelser.

Nyt budget mod
ventelisterne - 2
Sygehusudvalget i København amt vedtog forleden et budgetforslag, der indeholder ønsker om aktivitetsudvidelser for i alt 64,5 mio. kr. i år 2000 og besparelsesforslag for til sammen 22,5 mio. kr. Udvalgets prioriterede ønsker på anlægsbudgettet for år 2000 koster knap 77 mio. kr.
 
Til nedbringelse af ventelisterne afsættes ekstra 13,6 mio. kr, til behandlingsgaranti 12,8 mio. kr., til drift af bl.a. scannere ekstra 11 mio. kr. og til udbygning af intensivkapaciteten på Gentofte og Herlev sygehuse knap ni mio. kr. og til. – for at nævne de største aktivitetsudvidelser.
 
Det er så til gengæld på bl.a. vaskeri- og rengøringsområderne, vikarbudgettet, Montebello og normeringen på ambulatorierne, der spares udgifter.
 
Sygehusbudgetforslaget skal lige som de øvrige fagudvalgs forslag som bekendt indgå i amtsrådets behandling af det samlede budget.

Kvalitetsudvikling
Nu skal der sættes fart over kommunens kvalitetsudviklings projekt, den 1. oktober starter 2 mand, der gerne skulle give os et bedre billede af den kvalitet kommunen tilbyder borgerne.
 
Siden starten af året har man i kommunen arbejdet på at sætte servicemål op for alle forretningsområder, men resultaterne har ikke været tilfredsstillende. De mål, man har sat op har, simpelthen ikke være konkrete nok. Det skal de to nyansatte rette op på.
 
De skal bl.a. formulere nye mål for de kommunale områder, men også nye målemetoder og områder. Det kan f.eks. være, hvordan man måler kvaliteten af danskundervisningen i skolerne

Miljøkampagne
mod vaskemidler
Undgå LAS, når du køber vaske- og rengøringsmidler! Det er budskabet i en ny kampagne, som Gladsaxe Kommune sammen med 119 andre kommuner og Miljøstyrelsen skyder i gang den 13. september.
Og der er ikke tale om et produkt, der får tøjet til at hænge i laser! Det drejer sig derimod om et kemisk stof kaldet LAS, der kan være giftigt for dyr og planter, når det bliver skyllet ud i jorden og i vandet. Stoffet er ikke forbudt i dag, men Miljøstyrelsen anbefaler, at stoffet anvendes så lidt som muligt.
 
Pjecen Undgå LAS – når du køber vaske- og rengøringspulver kan fås på Gladsaxe Rådhus, på Gladsaxe Bibliotekerne og i de lokale FDB-butikker. Her kan man få gode råd om, hvordan man undgår at svine jord og vand til med det giftige stof. Den nye pjece kan også læses på Miljøministeriets hjemmeside på adressen www.mst.dk eller fås i Miljøbutikken.

Økologibog på
børneafdelingen
En lille glad malerbog om økologi skal gøre det lidt mere muntert og samtidigt oplysende at være indlagt på hospital.
 
Det mener børneafdelingen på amtssygehuset i Glostrup i hvert fald.
 
"Vi vil gerne være med til at give børnene en holdning til, hvordan vi alle sammen passer på miljøet, og til, hvilke madvarer, vi spiser", siger cheføkonoma Gitte Breum Rasmussen.
 
Det er de mange tilsætningsstoffer i det almindelige mad, der er problemet. "Børn omsætter 2-3 gange så meget energi pr. kilo legemsvægt som en voksen gør, derfor er det vigtigt at starte med børnene", siger lederen af det store hospitalskøkken.
 
Udgivelsen af bogen fejres på tirsdag og fra den dag får alle børn, der indlægges på Glostrup, bogen med ’historien om bien Anders og flødeisen’.