Onsdag den 12. april


Smart at svindle med offentlige midler
Et skift i holdninger bliver midlet i kampen mod sociale bedragere.
Kommunens splinternye aktionsgruppe mod socialt bedrageri og skattesnyd er i gang, og de to nye medarbejdere er klar over, at det er på tide at rykke ved borgernes syn på det kommunale system – og ikke mindst den kommunale pengekasse.
 
Det er nemlig blevet helt "normalt" at svindle med offentlige midler – og dén holdning vil de nye medarbejdere have ændret på.
 
Aktionsgruppen mod socialt bedrageri og skattesvindel har i gennemsnit modtaget én anmeldelse hver dag, siden den tiltrådte 15. marts.

Forfejlet ligestillingspolitik i Københavns Amt
Københavns Amt trænger vist til en klipning og et charmekursus.
I hvert fald hvis man sammenligner det med en mand.
Trods en ihærdig indsats er det nemlig ikke lykkedes Københavns Amt at score flere kvinder til de højtlønnede lederstillinger.
Amtet havde ellers fået dispensation, så de kunne vælge kvinden frem for manden i de tilfælde, hvor en mand og en kvinde havde nøjagtig lige gode kvalifikationer. Men det har tilsyneladende ikke haft effekt på ligestillingen.
 
Der bliver stadig talt med basstemmer i amtets top, hvor kun en ud af fire ledere er kvinder.
Og det selv om kønsfordelingen er omvendt, når det gælder alle ansatte i amtet.
Her er nemlig tre ud af fire kvinder.
I overført betydning går Københavns Amt nu på charmekursus ved at gøre ligestillingsbegrebet bredere i den nye fælles personalepolitik. Her beskrives ligestillingspolitikken sådan:
 
"Amtets mål er ligebehandling af alle uanset køn, alder, etnisk baggrund, handicap eller religion. Ligebehandling skal sikres på alle niveauer bl.a. gennem ansættelses- og uddannelsespolitikken. Ligebehandling drejer sig ikke kun om tolerance og sikring af lige vilkår for alle. Det drejer sig også om aktivt at gøre plads til forskellighed – og at kunne drage nytte af forskellige faglige, personlige og kulturelle indfaldsvinkler til løsning af de enkelte arbejdsopgaver".

Punktum i sag om tilskud til pigegarde
Tilsynsrådet sætter nu punktum for sagen om Gladsaxe Kommunes tilskud til Gladsaxe Pigegarde. Det nægter at følge Gladsaxelistens ønske om at genoptage sagen.
Sagen om tilskudet til Gladsaxe Pigegarde er temmelig kompliceret og blev allerede indbragt til Tilsynsrådet i 1997.
I slutningen af februar faldt Tilsynsrådets afgørelse, der kort fortalt gik ud på, at Gladsaxe Kommune handlede ulovligt ved i en årrække at give Gladsaxe Pigegarde et årligt tilskud uden at kræve ansøgning eller regnskab.
 
Men selv om Tilsynsrådet altså kritiserede Gladsaxe Kommune, ville de ikke foretage yderligere undersøgelser af, om Gladsaxe Kommune i andre tilfælde har ydet tilskud i strid med folkeoplysningsloven. De penge, der var blevet udbetalt til Gladsaxe Pigegarde, skulle heller ikke betales tilbage.
 
Den afgørelse var Gladsaxelisten, der havde indsendt klagen til Tilsynsrådet, ikke tilfreds med. Den ville have sagen genoptaget, men det vil Tilsynsrådet altså ikke.
 
I Gladsaxe ender sagen formentlig med, at regnskabskravene for tilskudene til Gladsaxe Pigegarde bliver ændret.

Færre bibliotekslån i Gladsaxe
Folk i Gladsaxe gik sidste år lidt oftere på deres lokale bibliotek end året før.
Til gengæld lånte de ikke så mange bøger, videofilm, plader og malerier som tidligere.
Faktisk er der tale om et fald i udlånet på 3%, eller små 40.000 udlån.
Leder af Gladsaxe Hovedbibliotek, Charlotte Plenge, mener at faldet delvis skyldes en stadig større og bedre udnyttelse af de informationer, der ligger på internettet.
 
Den vurdering er 1. bibliotekar i Biblioteksstyrelsen Lone Hansen ikke enig i.
"Tværtimod viser erfaringen, at internettet lokker flere kunder til", siger Lone Hansen til Nyhedsmagasinet.
Hun sidder i øjeblikket og samler udlånstal ind fra hele landet, og de første meldinger tyder på stigninger andre steder. Men først efter påske ligger den endelige statistik klar.
 
I 1999 lånte Gladsaxeborgere bøger og andet godt fra biblioteket i alt 1.107.661 gange.

Hektisk mødeaktivitet
Der bliver kamp til stregen for at få fat på de politisk interesserede i Gladsaxe i aften.
Justitsminister Frank Jensen kan mødes i SID-lokalerne i Buddinge, Gladsaxe mod Unionen har sat den socialdemokratiske nej-siger til ØMUen Klaus Hækkerup op mod Venstres ja-siger Flemming Oppfeldt, og så er der byrådsmøde på Gladsaxe rådhus.
 
Blandt de 31 dagsordenpunkter er visionsdelen for en del af det kommunale kulturliv, en ny målsætning for hvad børnene skal lære i daginstitutionerne samt hvad skoleelever skal kunne indenfor læsning og informationsteknologien.
 
Vi transmitterer fra mødets start kl. 18.