Tirsdag den 18. april


Intet nyt i nye mål
Nu skal lærerne i de yngste folkeskoleklasser specialuddannes, så børnene så hurtigt som muligt bliver hurtige og sikre læsere.
Det har Gladsaxe byråd netop vedtaget sammen med en plan for, hvordan de små skal blive bedre til informationsteknologien.
Men det er der såmænd ikke så meget nyt i, sådan har det været i mere end 20 år siger den radikale Lis Smidsholm, der dog sammen med de øvrige byrådsmedlemmer stemte for de to indsatsområder.
 
De nye mål bliver tjekket flere gange med pædagogiske test i skoleforløbet.

Forslag om højere løn til social- og sundhedshjælperelever
Social- og sundhedsforvaltningen foreslår, at social- og sundhedshjælperelever over 25 år, skal have mere i løn.
Baggrunden er, at Gladsaxe Kommune stadig har ekstremt svært ved at tiltrække social- og sundhedshjælperelever.
 
Til aprilholdet her i år 2000 var der kun 29, der havde søgt, og heraf var det kun de 15, der viste sig at være kvalificerede efter samtalerne.
Det betød, at der var 15 tomme stole, da undervisningen startede.
På længere sigt kan det blive et problem, fordi der så kan blive mangel på uddannede og kvalificerede medarbejdere i Enhedsplejen. Og på kort sigt betyder det, at Gladsaxe Kommune ikke opfylder sin forpligtelse til at uddanne i alt 79 social- og sundhedshjælperelever om året.
 
For at skaffe flere elever foreslår Social- og sundhedsforvaltningen derfor nu at aflønne elever over 25 år som voksenelever og give dem knap 15.000 kroner om måneden. Det er næsten dobbelt så meget som eleverne ellers får.
Gentofte og Herlev betaler de ældre social- og sundhedshjælperelever som voksenelever, og det har givet flere henvendelser.
 
Sagen skal behandles af økonomiudvalget.

Ældre flytter ud af Gladsaxe
Gladsaxe Kommune kommer formentlig til at bruge tre millioner kroner mere på plejehjemspladser, end det blev forventet i budgetet for år 2000.
Det skyldes, at mange ældre mennesker ønsker at flytte ud af Gladsaxe Kommune, når de skal på plejehjem. For eksempel fordi, de gerne vil tæt på nogle børn, der bor i en anden ende af landet.
 
Når de ældre på den måde bruger deres ret til at flytte væk, bliver det dyrere for Gladsaxe Kommune. Gladsaxe Kommune skal nemlig betale, selv om den ældre flytter et andet sted hen, og da der jo så bliver en ekstra plejehjemsplads ledig i Gladsaxe, kommer kommunen samlet til at betale for flere plejehjemspladser.
Her i år 2000 betyder det som sagt, at kommunen skal bruge tre milioner kroner mere end forventet. Og det medfører, at der skal spares nogle andre steder.
 
Et af de steder, det kommer til at gå ud over, er Hareskovbo, der kunne få flere penge til pensionistcafeen, hvis der havde vist sig at være mere luft i budgettet.

Kælderoversvømmelser i Bagsværd kan forhindres
Gummistøvler og store spande er mere eller mindre faste ingredienser når beboerne i området omkring Hjortevænget og Haspegårdsvej skal en tur i kælderen.
Kraftige regnskyl får kloakvandet i området til at stige, og dét medfører kælderoversvømmelser.
 
Så nu foreslår Teknik- & Miljøforvaltningen at etablere en såkaldt overløbsledning fra krydset Hjortevænget/Vibevænget til et bassin ved Vibevænget, som dermed aflaster kloakledningerne på Haspegårdsvej og Hjortevænget.
I alt drejer det sig om ca. 250 meter ny kloakledning, til den nette sum af godt 1.200.000 kroner.
 
Sagen er til drøftelse i næste uge i Teknik- og miljøudvalget, og skal senere behandles i Økonomiudvalget.
Beboerne i Bagsværd venter i spænding – og beholder gummistøvlerne på så længe.

Fogedret stopper TV-udsendelse
Fogedretten i Gladsaxe har nedlagt forbud mod, at tv-dokumentarprogrammet om katastrofebranden på passagerskibet Scandinavian Star bliver udsendt i aften.
Efter et fire timer langt retsmøde fandt retsassessor Nina Gerstrøm Andersen det ikke sandsynliggjort, at Niels-Erik Lund kan gøres til en af de ansvarlige for branden, der kostede 158 mennesker livet, og sådan fremstår det ifølge retten af udsendelsen.
 
Kendelsen betød, at Niels-Erik Lund måtte op med 400.000 kroner i sikkerhedsstillelse, skriver Politiken.