Tirsdag den 25. april


Ericavej bliver sandsynligvis ikke 40 km/t. zone
Ericavej ved Kildebakken Station kommer sandsynligvis ikke, som planlagt, til at indgå i Gladsaxe Kommunes hastighedsprojekt med 40 km-zoner i boligkvarterene.
Ericavej starter og slutter nemlig i Gentofte Kommune, hvor man på de strækninger har en hastighedsbegrænsning lydende på 50 km/t., mens den midterste strækning af vejen hører til Gladsaxe Kommune.
 
Efter at have fremsendt projektforslaget til nabokommunen har Teknik- og miljøforvaltningen modtaget en kommentar fra Gentofte Kommune, der gør opmærksom på, at hverken Gentofte Kommune eller Gentofte Politi finder det hensigtsmæssigt med en 40 km-zone på den midterste strækning af Ericavej.
Så nu udgår vejen efter alt at dømme helt af projektet.
 
Dét, og flere andre spørgsmål i forbindelse med hastighedsbegrænsning er til behandling på et møde i Teknik- & Miljøudvalget i aften tirsdag.

Pistolmand anholdt efter trusler på livet
En 26-årig mand fra Søborg blev natten til tirsdag anholdt, efter at have fremsat trusler på livet overfor sin ekskæreste.
Manden, der var bevæbnet med en pistol under anholdelsen, har været efterlyst siden mandag, men blev altså tirsdag anholdt i sin lejlighed i Søborg af en større politistyrke.
 
Aktionen var et samarbejde mellem Gladsaxe-, Glostrup-, og Københavns Politi. Den startede klokken 1.30 og først klokken 5.00 tirsdag morgen var den 26-årige anholdt.

Tidsfrister for afgørelser på socialområdet fastsat
Børn og unge med adfærdsvanskeligheder eller betydelig nedsat funktionsevne må i fremtiden ikke vente mere end
1 måned på rådgivning, undersøgelser og behandling.
Og voksne med særlige sociale problemer skal, samme dag de henvender sig, have anvist en form for botilbud.
Amtsrådet har nu fastsat tidsfrister for, hvor lang tid der højst må gå, fra Københavns Amt modtager en ansøgning om hjælp på det sociale område, til der er truffet en reel afgørelse.
 
Blandt andet må der maksimalt gå 2 måneder fra amtet får en ansøgning om plads i en specialbørnehave eller et specialfritidshjem for børn og unge, til der er truffet afgørelse. Og 3 måneder for visitation til aflastning og midlertidigt ophold i en af amtets boformer.
 
Fristerne angiver altså hvornår afgørelserne skal være truffet, og derefter kan der være ventetid på at få den ydelse man har søgt om.
Målet er, at i hvert fald 90 % af alle afgørelser træffes indenfor tidsfristen, mens enkelte og mere komplicerede ansøgninger kan tage længere tid at behandle.

Gladsaxeborger oversætter danske digte til urdu
Kulturformidlingen mellem Danmark og Indien og Pakistan har i alt, alt for mange år næsten kun gået den ene vej. Fra Indien og Pakistan til Danmark.
Det mener den pakistanskfødte journalist og forfatter, Nasar Malik, der bor i Bagsværd.
Mens indiske og pakistanske digte, romaner og noveller forholdsvis ofte er blevet oversat til dansk, er det kun ganske få stykker af den danske litteratur, der er blevet oversat til urdu.
 
Det betyder, at indere og pakistanere kun har et spinkelt kendskab til dansk litteratur, og det har Nasar Malik et godt eksempel på. Som barn lærte han nemlig et meget populært digt i skolen, et digt, næsten alle pakistanske skolebørn stifter bekendtskab med. Det var skrevet af en ukendt forfatter, fik han at vide, men da han senere indvandrede til Danmark, fandt han ud af, at den ukendte forfatter hed H.C. Andersen.
 
Sammen med en række andre urdutalende indvandrere i Skandinavien har Nasar Malik nu oversat en hel antologi med skandinaviske digtere til urdu. Urdu er et af de sprog, der bl.a. tales i Indien og Pakistan.

Danskernes kulturforbrug steget
Når politikerne i Gladsaxe i øjeblikket bruger så meget tid på at debattere visioner for fremtidens kulturliv i Gladsaxe, så er det måske ikke så mærkeligt endda. Danskerne er nemlig storforbrugere af kultur, viser en ny undersøgelse lavet af Socialforskningsinstituttet.
Ikke overraskende foregår en stor del af danskernes kulturforbrug foran tv- eller computerskærmen – faktisk er der en markant stigning i forbruget af de elektroniske medier.
Undersøgelsen viser, at danskerne i gennemsnit fornøjer sig foran fjernsynet to timer og nitten minutter om dagen, og dertil kommer, at langt de fleste efterhånden har anskaffet både video og hjemmecomputer.
 
Men det betyder ikke, at danskerne ikke også får tid til at dyrke andre, og mere traditionelle kulturformer. Tværtimod. Undersøgelsen viser, at danskerne i højere grad foretrækker biografen når der skal ses film, ligesom hver tiende været til en klassisk koncert inden for det sidste halve år.
 
Den nye rapport, der er bestilt af Kulturministeriet, er baseret på interviews med ca. 2000 danskere, og det er den største undersøgelse om danskernes kulturforbrug nogensinde.

Forbedret miljøavis til virksomhedsejere
Virksomhedsejerne i Gladsaxe får nu bedre information om miljøet.
Den miljøavis, der omdeles til i alt 500 virksomheder i kommunen, er nemlig blevet frisket op. Artiklerne er blevet kortere og mere målrettede, og der er kommet nyt layout.
"Vi vil gøre Miljøavisen mere modtagerretttet", siger ansvarshavende redaktør Vibeke Rømer, der er miljøplanlægger i Gladsaxe Kommune.
 
"Før ville vi gerne sikre, at det hele kom med, og så blev artiklerne tit meget tunge. Nu prøver vi at skære igennem og gøre det kort og præcist, og hvis vi så ikke kommer igennem alle hjørner i en sag, må læserne ringe og få mere at vide", siger hun til Nyhedsmagasinet.
 
Miljøavisen udgives af teknik- og miljøforvaltningen i Gladsaxe Kommune, der har fået hjælp til det nye lay-out af kommunikationsfirmaet Valør & Tinge.

Rollerne i Aladdin besat
Så er alle rollerne endelig besat i Gladsaxe Teaters store udendørsopsætning af Aladdin i Dyrehaven.
Den unge skuespiller og sangerinde Sonja Richter skal spille den kvindelige hovedrolle som Gulnare. Hun er kun 26 år, og har tidligere gjort sig bemærket i forestillinger som "Spillemand På En tagryg", "Tell Me On A Sunday" og "Martin Guerre" på Odense Teater.
 
Titelrollen som Aladdin skal spilles af et andet ungt talent, nemlig Thure Lindhardt, og også Frits Helmuth, Lisbeth Dahl og John Hahn-Petersen er med i den stjernespækkede forestilling.
 
"Aladdin" instrueres af teaterchef Flemming Enevold, og forestillingen laves i samarbejde mellem Gladsaxe Teater og Lyngby/Taarbæk Kommune. Der er premiere den 4. juni, og allerede nu er der solgt godt 45.000 billetter.