Onsdag den 26. april


Dispensation til trælasthandel møder nabomodstand
Dispensationen til byggeriet af den nye 1000m2 store bygning ved Buddinge Trælasthandel vækker ikke lige stor begejstring hos byggeriets naboer.
Først viste en kontrolmåling, at bygningen overskrider byggelinien med op til to meter, og den nye bygning var derfor faretruende tæt på at blive revet ned, på grund af en fejl begået af arkitekter, landmåler og entreprenørfirma. Dernæst besluttede Teknik- & miljøudvalget i hast at give dispensation til byggeriet. Men, på betingelse af, at bl.a. byggeriets naboer blev hørt i sagen.
 
Dét har fået en beboer på Spergelmarken til at fare i blækhuset og skrive et brev til kommunen. Han er imod dispensationen og mener ikke sagen bør være uden konsekvenser for bygherren. Desuden har han andre, og mere personlige grunde til at reagere på dispensationen.
Erik Hjort Nielsen er nemlig kørestolsbruger, og vil få svært ved at komme omkring hjørnet ved trælasthandlen, og på fortorvet ud til Klausdalsbrovej, da pladsen vil blive indsnævret betydeligt
 
De bemærkninger der er kommet i forbindelse med nabohøringen var til drøftelse på Teknik- & Miljøudvalgets møde tirsdag.

Test af medicin på mennesker
Et oplæg fra en medarbejdergruppe på Farmakologisk afdeling på Amtssygehuset i Gentofte kan resultere i den første danske forskningsenhed der tester lægemidler på mennesker.
Hidtil har lægemiddelvirksomhederne kigget mod udlandet når de skulle have afprøvet nye produkter, men fremover behøver de måske blot at rette blikket mod Gentofte.
 
Københavns Amt planlægger, i et samarbejde med lægemiddelindustrien, at starte den første danske såkaldte fase ét og to forskningsenhed på Amtssygehuset i Gentofte. Fase ét går ud på at afprøve ny medicin på raske forsøgspersoner, bl.a. for at få viden om dosering og bivirkninger, og i fase to bliver de nye lægemidler testet på et antal patienter.
Virksomhederne kan så leje sig ind på afdelingen, og medicinalgiganten Novo Nordisk i Bagsværd har allerede meldt ud, at de vil være interesseret i at bruge den nye forskningsenhed.
 
Formanden for sygehusudvalget i amtet, Leif Flemming Jensen, er positiv overfor idéen, og siger til Nyhedsmagasinet, at han godt kan forestille sig, at man også i Danmark fik muligheden for at tilbyde forsøg med medicin testet på forsøgspersoner.
Forslaget om etablering af den første danske forskningsenhed skal behandles på fredagens møde i amtets sygehusudvalg.

Boligsag med Gladsaxefamilie ender i FN
En flygtningefamilie fra Gladsaxe er hovedpersoner i en boligsag, der nu betyder, at Danmark indklages for FNs racediskriminationskomité.
Familien, der stammer fra Irak, ønskede at flytte fra et højhus i Gladsaxe til en bolig i Høje-Taastrup.
Efter at have stået på venteliste, fik de tilbudt en lejlighed hos Dansk Almennyttigt Boligselskab, DAB.
Men tilbuddet var betinget af kommunens godkendelse, og dengang ønskede Høje Taastrup Kommune at sortere udenlandske familier fra i boligkøen.
Familien fik derfor nej, selv om de klart opfyldte de økonomiske kriterier for at få lejligheden.
 
Afgørelsen blev indklaget for Det Sociale Nævn, og mens sagen verserede erkendte Høje Taastrup Kommune ifølge dagbladet Politiken, deres ulovligheder og ændrede afslaget. Nu så alt altså ud til at kunne ende lykkeligt for familien fra Gladsaxe, men nej. Afslaget havde i den grad taget pippet fra dem, at de opgav at betale medlemskontingent til boligselskabet. Og selv om afslaget altså havde været forkert, røg familien nu allerbagest i DABs boligkø.
 
"Familien fik ret, men kun i teorien", siger leder af Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination, Eric Tinor-Centi til Politiken.
"Sagen viser, hvor vanskeligt det er for personer, der har været udsat for diskrimination at få en seriøs
behandling inden for det ordinære klagesystem", fortsætter han.

Unge bosniere til Danmark
Unge fra Bosnien kan lære meget af dansk demokrati.
Det mener græsrodsbevægelsen Støt Tuzlas Skoler - der blandt andet har gladsaxeborgeren Søren Søndergaard fra Enhedslisten med i bestyrelsen - inviteret syv unge bosniere på fjorten dages studietur til Danmark. Projektet bliver betalt af Demokratifonden.
 
Flemming Ibfelt, der er arkitekt i Gladsaxe Kommune, har boet flere år i Bosnien, hvor han har været med til at genopbygge landet efter krigen. Han mener, der er et demokratisk underskud i landet, som blandt andet viser sig, når mange unge har svært ved at tage initiativ uden at få ordrer oppefra.

En skoleklasse mere end forventet
Når flaget går til tops efter sommerferien og de nye skoleelever spidser deres første blyanter, kommer der en hel børnehaveklasse mere end forventet på Egegård Skole.
Skolen skal nemlig modtage en børnehaveklasse og en SFO-gruppe mere end det var forudsat i prognoserne.
Umiddelbart er der slet ikke plads til alle de nye, og Egegård Skole er derfor nødt til at lave nogle midlertidige ændringer i skolefritidsordningen.
 
Blandt andet skal et af SFO-rummene indrettes, så det kan bruges som klasselokale om formiddagen og et kontor- og personalerum indrettes til fællesrum.
Problemet er kun midlertidigt, da der næste sommer står en nybygning klar på Egegård Skole.
 
Sagen skal nu behandles af økonomiudvalget.

GSF splittes i to
En professionel overbygning på ishockeyklubben GSF skal sikre, at økonomien er i orden for Gladsaxe-skøjteløbernes næste optræden i superisligaen.
Efter mange år i de sekundære rækker kom GSF sidste år igen med, der hvor det sner og isen er kold.
Det lænsede imidlertid klubkassen totalt, og siden december har spillerne skøjtet rundt uden løn.
Det faktum har dog kun fået en enkelt spiller til at forlade klubben, og med en prof-afdeling i sigte kan der igen snart være penge i spillet.
Leif Thomsen fortsætter som træner og har allerede startet sommertræningen med holdet.
 
På en generalforsamling nu på torsdag vedtages opsplitningen i en amatør og en professionel afdeling formentlig.
Ifølge næstformand Henrik Klinkvort er der på nuværende tidspunkt positive sonderinger med mulige sponsorer, ligesom Gladsaxe Kommune har forlænget en bankgaranti på 300.000 til oktober – den udløb ellers 1. maj.
 
Så vil fremtiden vise, om de økonomiske ændringer også vil give sportslige ændringer – sidste sæson sluttede GSF på en absolut og suveræn sidsteplads.

Amtsservice til virksomheder
Novo Nordisk i Bagsværd er blandt de virksomheder, Københavns amt har brugt som sparringspartnere til opbygning af en helt ny hjemmeside på internettet – en side, der skal lette kontakten mellem amt og virksomheder.
I første omgang stiller amtets tekniske forvaltning både medarbejdere og faglig viden til rådighed via nettet.
Desuden kan virksomhederne selv indsætte eget link, tegne abonnement på nyheder indenfor deres specielle interesseområde samt bestille publikationer og rapporter elektronisk.
 
Teknologisk Institut har været med til at udvikle hjemmesiden, der på længere sigt forventes at blive udbygget med en stor mængde geografiske data, bl.a. information om matrikelnumre.
Adressen på hjemmesiden er www.teknik-kbhamt.dk .