Tirsdag den 1. august


600.000 i kommunekassen på falske alarmer
Brandvæsenets udrykninger til falske og blinde alarmer fra de automatiske brandalameringsanlæg, i daglig tale ABA, skal nu koste.
En lovændring i beredskabsloven giver nemlig kommunerne lov til at opkræve et gebyr på 3.500 kroner pr. udrykning.
 
Sidste år rykkede brandvæsenet i Gladsaxe forgæves ud til de blinde alarmer i alt 168 gange, og brandchef Ole Nedahl er derfor glad for lovændringen.
Inden det nye gebyr bliver taget i brug, så skal økonomiudvalget under Gladsaxe byråd godkende ændringen.
 
Hvis gebyret havde været en realitet allerede sidste år, så havde det skæppet med små 600.000 kroner i kommunekassen.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Grundvand truet i Gladsaxe
Grundvandet er truet flere steder i Gladsaxe.
Men selv om amtet for eksempel har konstateret forurening med olierester, klorerede opløsningsmidler eller benzin, kan der gå flere år før grundene bliver renset.
Det er nemlig så dyrt at rense en gammel industri- eller erhvervsejendom, at amtet slet ikke har råd til at begynde på dem alle sammen på en gang.
Det koster i gennemsnit 2,3 millioner kroner at fjerne selve forureningen fra en grund. Oven i det kommer så udgifter til at pumpe eventuelt forurenet vand op. Noget der gennemsnitlig tager 25 år, og derfor også er dyrt.
 
Men selv om Københavns Amt venter fem, seks, syv eller otte år med at rense nogle af grundene, mener amtets grundvandschef Nils Bull ikke, det er til fare for borgerne. De vigtigeste steder, bliver nemlig renset først, og de grunde, der bliver renset sidst, er netop udvalgt, fordi det ikke er farligt at vente.
Eksempelvis mener han ikke, der sker noget ved at Vandtårnsvej 84 i Søborg først bliver renset i år 2008.
"Det er en forurening med tungmetaller, der ikke bevæger sig ret meget. Og det er en industrigrund. Så der sker reelt ikke noget ved at vente otte år", siger Nils Bull.
 
Oversigten over grunde med grundvandstruende forurening i Københavns Amt er udgivet i pjecen Forurenede grunde i Københavns Amt. Ti grunde fra Gladsaxe står på listen. Det drejer sig om følgende grunde:
Grusgraven i Bagsværd. Oprydningen er i gang.
Servicestationen og renseriet på Søborg Hovedgade 17-19 og Rigshospitalets Vaskeri på Søborg Hovedgade 25-29. Oprydningen er planlagt til år 2002.
Bondehavens Mørtelværk i Bagsværd. Oprydningen er planlagt til år 2004.
NNE-Bagsværd, Krogshøjvej 30 i Bagsværd. Oprydningen er planlagt til år 2005.
Mørkhøj Bygade 30 og 32A i Søborg. Oprydningen er planlagt til år 2006.
Scandiflex. Sydmarken 33A-35 i Søborg. Den gamle Cheminova-grund, Sydmarken 6-20 i Søborg og Skolesvinget 2 i Søborg. Oprydningen er planlagt til år 2007.
Vandtårnsvej 84 i Søborg. Oprydningen er planlagt til år 2008.
 
Yderlige oplysninger kan fås på adressen www.kbhamt.dk under Natur, miljø og planlægning.

Røveri i Netto
Netto på Bagsværd Hovedgade blev i går aftes udsat for et røveri.
To røvere truede med pistol og kniv, og fik personalet til at udlevere 70.000 kroner i sedler og mønter.
Røveriet skete tyve minutter i ni, og blev anmeldt kort tid efter.

Aktion mod socialt bedrageri gi’r kassen
På blot fire måneder har aktionsgruppen mod socialt bedrageri i Gladsaxe kommune sparet samfundet for omkring 600.000 kroner.
Gruppen, der består af to kommunale medarbejdere, har fået løst en del sager med småsvindel med typisk boligsikring og børnebidrag i al mindelighed, dvs. ved at indkalde borgeren til en samtale på rådhuset.
Der til kommer en retsafgørelse i forsommeren, hvor et ungt par af Gladsaxe ret blev dømt til at tilbagebetale 75.000 til kommunen.
 
"Vi har i øjeblikket anmeldt tre sager til politiet, hvor af den formentlig største er i et-par-hundrede-tusinde-kroners-klassen", siger forvaltningsdirektør Frede Mølgård til Nyhedsmagasinet.

Kritik af tilsyn i detentionen
Tilsynet med detentionen på mange af landets politistationer er alt for ringe, afslører en ny rapport baseret på jævnlige kontrolbesøg.
En anbragt i detentionen skal ifølge reglerne tilses mindst én gang hver halve time af en betjent, ligesom politiet altid, medmindre der er særligt gode grunde, skal tilkalde en læge, der skal undersøge den anbragte og sige god for anbringelsen.
 
Dén procedure tages der tilsyneladende lidt for let på på flere af landets politistationer, og folketingets ombudsmand foreslår derfor en stramning af reglerne på området.
 
Men i detentionen på Gladsaxe politistation gør man alt hvad der er overhovedet er muligt for at overholde tilsynet, fastslår vagthavende og tilsynsførende Arne Christiansen. "Jeg skal da ikke påstå, at det ikke er smuttet en enkelt gang med dén halve times tilsyn, men umiddelbart så overholder vi den kundgørelse, som nu en gang er sat omkring det" siger han til Nyhedsmagasinet.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Strømsvigt i Vangede og Søborg
Lyset gik ud. Kasseapparaterne holdt op med at køre. CD-afspillere blev stille.
I går middags gik strømmen i hele Søborg og Vangede.
Inde i Kvickly på Buddinge Hovedgade sænkede mørket sig pludselig over butikken og økologiske rugbrød, sennepssild og skinkesalat gik i stå på varebåndet.
"Hvem er det, der er lyseslukker i butikken?", udbrød et barn.
Kassedamerne begyndte at smile venligt og fremmede kunder henvendte sig til hinanden for at tale om den uvante situation.
"Det har jeg da aldrig oplevet før", sagde en dame.
"Er det nu, vi skal sove?", spurgte en anden i køen.
 
Efter fem minutter kom strømmen igen, men her på kanalen varede problemerne lidt længere. Strømafbrydelsen fik de computere, der sørger for at Radio Gladsaxe kommer ud i æteren, til at svigte. Derfor blev programmet Country Tracks afbrudt en lille halv time.
 
Årsagen til strømsvigtet var en fejl hos elselskabet NESA. En transformerstation gik kortvarigt ud af drift.

Dobbeltjubilæum på politigården
I dag holder hele to fremtrædende politifolk hos Gladsaxe Politi jubilæum.
Det er kriminalinspektør Palle Sanvig og politikommisær Jørgen Aasberg, der begge fejrer 40 års jubilæum.
I morgen kigger vi i programmet Den Varme Stol tilbage på 40 år hos politiet.