Mandag den 14. august


Unge glemmer biblioteksbøgerne
Tre kvart million kroner.
Så mange penge betaler gladsaxeborgere årligt i bøder til biblioteket.
Det er dog ikke noget, bibliotekerne bliver helt så rige af, som det lyder, for det koster jo også at sende en rykker ud.
Sidste år udskrev gladsaxe-bibliotekerne næsten 100.000 hjemkaldelser. Men selv om hver gladsaxeborger i gennemsnit får godt 1,5 hjemkaldelse om året, fordeler det sig slet ikke sådan i virkeligheden.
Der er nemlig stor forskel på, hvor mange bøder hver enkelt får, vurderer leder af udlånsekspeditionen, Claus Nikolajsen.
De ældre generationer er bedre til at aflevere bøgerne til tiden. Måske fordi de i højere grad opfatter det som en æressag,
I alt er det cirka 8,5 procent af udlånene, der ender med en rykker. Andelen vokser i en periode som den netop overståede sommerferie, hvor folk jo rejser på ferie og glemmer alt om de hjemlige forpligtelser.

Ole Andersen klar med budgetudspil
Det bliver lidt dyrere at have børn i skolefritidsordningerne i Gladsaxe.
I hvert fald hvis borgmester Ole Andersens budgetudspil bliver til virkelighed.
I fredags kom han med sit forslag til næste års budget, og som vi allerede har omtalt i et tidligere Nyhedsmagasin, er der i år udsigt til flere nye projekter, selv om hverken skatten eller grundskyldspromillen stiger. For eksempel har borgmesteren medtaget forslaget om at bygge en ny svømmehal til 42 millioner kroner ved Værebro Skole og renovere omsorgscentrene Bakkegården og Kildegården.
Men der er altså også besparelser i borgmesterens udspil.
Eksempelvis skal forældre betale 15 kroner mere om måneden for at have et barn i skolefritidsordning, og daginstitutioner og klubber skal sætte lukket-skiltet i vinduet en ekstra dag om året. For eksempel fordelt som to halve dage på 1. maj og Grundlovsdag, hvor lyset i forvejen bliver slukket klokken tolv.
Pengene skal så i stedet bruges til at ansætte flere støttepædagoger.
Budgetforslaget bliver diskuteret offentligt på byrådsmødet onsdag den 23. august.

Forklaring på sortlistning
De lokale skattefolk i Gladsaxe føler sig uretfærdigt hængt ud i pressen, der har placeret netop Gladsaxe på Told- og skats sorte liste over kommunale skattemyndigheder, der ikke har efterforsket skattesager nok eller grundigt nok.
Tidligere nåede Gladsaxe ikke så mange sager, men var til gengæld så grundig, at der kom ekstra skattekroner, eller provenu, i kassen.
Denne gang er det faktisk det modsatte, der er tilfældet, siger forvaltningsdirektør i Gladsaxe kommune, Frede Mølgaard.
"Vi har nået flere sager end aftalt med Told- og skat, men mangler omvendt at gå tilstrækkeligt grundigt til værks i omkring otte store selskabsligningssager. Men det er sket efter aftale, fordi vi har haft en langtidssyg og en ubesat stilling", siger forvaltningsdirektøren.

Indirekte kritik af Gladsaxe Kommune
Folketingets ombudsmand har indirekte irettesat Gladsaxe Kommune.
Sagen er lidt indviklet, for faktisk er det Naturklagenævnet, der har fået kritik, fordi nævnet har undladt at give Gladsaxe Kommune en kraftig irettesættelse.
Sagen handler om, hvor meget plads købmænd, slagtere, iskiosker og andre detailhandlere tilsammen må fylde i Bagsværd Bymidte.
Ifølge planloven skal der nemlig i lokalplanen – der jo skal fremlægges offentligt – fastsættes en regel om, hvor meget butikkerne i alt må fylde, men det gjorde Gladsaxe Kommune ikke.
Derfor hævede Naturklagenævnet stemmen: Lokalplanen var vedtaget på en ulovlig måde!
Men Naturklagenævnet hævede ikke stemmen højt nok, mener ombudsmanden.
Byggeriet fik nemlig lov til at fortsætte. Blandt andet med den begrundelse at grundejerne i Bagsværd Bymidte allerede havde kastet kroner og ører i projektet, fordi de havde tillid til at lokalplanen galdt.
Naturklagenævnet burde i stedet have gjort lokalplanen ugyldig og dermed stoppet byggeriet, mener ombudsmanden, der dog udtaler sig i lidt forsigtige vendinger og taler om hans "foreløbige opfattelse" af situationen.
Umiddelbart mener ombudsmanden nemlig ikke, at firmaerne i Bagsværd Bymidte havde postet så mange penge i projektet, at det var rimeligt at lade lokalplanen gælde. Under alle omstændigheder mener han, det var kritisabelt, at Naturklagenævnet ikke undersøgte det ordentligt.
Klagen over Naturklagenævnet er rejst af Gladsaxelisten. 

Kulturpris til søens folk
Det bliver det sejlende folk, der i år kommer til at nyde godt af Gladsaxe kulturelle initiativpris, der består af 10.000 gode danske kroner eller 1.243 ECU, hvis de altså bliver vekslet.
Initiativprisen overrækkes ved den årlige budgetdag på Gladsaxe rådhusplads og bliver i år delt af Kanoklubben 361 og andelsforeningen bag daginstitutionernes natur- og sejlklub.
Andelsforeningen får sine 5.000 for det store frivillige arbejde, der ligger i driften af sejlklubben.
Kanoklubben 361 modtager også 5.000 kroner – det er for initiativet med at arrange operation ren sø, hvor klubmedlemmer og andre interesserede renser op omkring Bagsværd Sø.
Prisen overrækkes den 19. august.