Onsdag den 16. august


Thomas Rørdam forsvarer tidligere pædagogmedhjælper i landsretten
Den kendte forsvarsadvokat Thomas Rørdam, der blandt andet fik frifundet den tiltalte i plejebosagen, begyndte i Østre Landsret i går kampen for frifindelse af en 23-årig mand, der har anket Gladsaxe Rets dom for anden kønslig omgang end samleje med mindreårige.
Manden erklærer sig uskyldig.
 
Retten i Gladsaxe idømte i juni 1999 den 23-årige et års fængsel for at have misbrugt flere børn, da han året før var ansat som pædagogmedhjælper i børneinstitutionen Mosen i Høje Gladsaxe.
Byrettens domfældelse skete blandt andet på baggrund af videoafhøringer, som ikke må indgå i landsrettens afgørelse.
Videoafhøringerne af børnene lever nemlig ikke op til kravene fra højesterets kendelse i maj måned, hvori det blandt andet slås fast, at den sigtede sammen med sin forsvarer skal have mulighed for at følge afhøringerne på en monitor i et andet rum.
Ifølge dommen havde den daværende pædagogmedhjælper blandt andet vist børnehavedrenge sin penis og blottede bagdel, stukket en pind op i endetarmen på en dreng og ladet en anden røre sin bagdel.
Den 23-årige blev til gengæld frifundet for at have stukket sin penis op i endetarmen på to drenge og for fem andre forhold, og den delvise frifindelse fik anklagemyndigheden til at kontra-anke dommen med henblik på en hårdere straf.
 
På retssagens første dag vidnede to forældre mod den tidligere pædagogmedhjælper.
En moder sagde blandt andet, at hendes dengang 3-årige søn fortalte, at pædagogmedhjælperen havde stukket en gaffel og skaftet af en brødkniv op i endetarmen på ham.
Da hun spurgte, hvorfor han ikke havde fortalt om overgrebene noget før, svarede barnet, at så ville pædagogmedhjælperen "stikke ham død".
Moderen havde ikke konstateret rifter eller rødme ved drengens endetarm.
Et andet barn, der ifølge faderen fortalte, at pædagogmedhjælperen havde lyst ham op i endetarmen med en lygte, var blevet undersøgt af en retslæge. Lægen fandt ingen tegn på overgreb. Der blev heller ikke fundet spor af afføring på lygten.
 
Retssagen fortsætter i dag, og der bliver tidligst afsagt dom på fredag.

Budgetudspil køligt modtaget
Kun socialdemokratiet stemte for borgmester Ole Andersens budget, da forslaget i går første gang blev politisk behandlet – det skete i økonomiudvalget, hvor alle partier, undtagen Enhedslisten og Det Radikale Venstre, sidder med ved bordet.
Men både SF, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre undlod at stemme.
"Sådan var det også ved sidste års budgetforhandlinger, og man kan ikke lægge noget særligt i dét", siger Ole Andersen i en kommentar til Nyhedsmagasinet.
 
Sidste år blev der indgået et forholdsvis bredt på budgetområdet – dog ikke så bredt som set før, idet hverken SF, Enhedslisten eller de radikale var med.
Sædvanligvis går Gladsaxe byråd efter de meget brede budgetforlig, men kommunalvalget om halvandet års tid kan måske få enkelte partier til at markere sig med kraftige særstandpunkter.
 
Onsdag den 23. august, altså onsdag i næste uge, kan vi alle blive klogere på dén sag, når byrådets 25 medlemmer skal debattere budgetforslaget.

Tag afstand, Stavad!
Skatteministeriet bør tage afstand fra den udlægning af Gladsaxe kommunes skatteinddrivning, der, hvad angår selskabsligningen, er blevet dømt dårlig af erhvervsjournalister.
Det mener Gladsaxes socialdemokratiske borgmester Ole Andersen, der i et brev til skatteminister Ole Stavad undrer sig over, at ministeriet ikke har taget klar afstand til udlægningen, der placerer Gladsaxe på den sorte liste over dårlige skatteopkrævere.
 
"Told- og skatteregion Ballerup konkluderer to gange i en tilsynsrapport, at Gladsaxe opfylder den indgåede aftale, så sortlistningen savner ethvert grundlag", skriver Ole Andersen blandt andet.
 
Og så gnider borgmesteren oven i købet lidt ekstra salt rundt i det statslige skattecirkus.
Told- og skattestyrelsens egen statusrapport er nemlig behæftet med store fejl, hvoraf den største er en manko på 10 mia. kroner.
Rapporten postulerer, at Gladsaxe rent skattemæssigt har omsat for fem mia. kroner – det rigtige tal er over 15 mia.

Nul huller
Halvanden mio. kroner fra den kommunale kasse i Gladsaxe, der først skulle have været brugt til næste år, bliver allerede nu spenderet.
Men der er som nok ikke mange, der vil rynke på næsen af den grund – pengene bliver nemlig brugt til en længe ventet og yderst tiltrængt renovering af Mørkhøjvej.
 
Den har de seneste år kostet mangen en vognfjeder og brodne pander med sine mange huller.
Men i denne uge er vejarbejdet til manges lettelse endelig gået i gang og det nye asfaltslidlag ventes færdigt sidst i næste uge.