Onsdag den 2. august


Voldtægtsforbryder på flugt
En voldtægtsforbryder fra Gladsaxe er stukket af fra politiet.
Manden, der hedder Serif Maksuti, burde sidde i fængsel og afsone en dom på otte år, men i går flygtede han. Det skete inde i København klokken ti minutter i et, da han skulle i fogedretten i Hestemøllestræde, og stak af fra de vagter, der skulle passe på ham.
 
Serif Maksuti er i begyndelsen af 40´erne. Han har kort, sort hår og et lille overskæg. Ved flugten var han iført en brunlig jakke, blå cowboybukser og blå kondisko.

Mænd stadig interesseret i pædagogstudiet
De seneste års pædofilisager i Gladsaxe, der har fået endog megen medieomtale, skræmmer tilsyneladende ikke mænd væk fra pædagogstudiet.
Af 107 optagne elever i år på Gladsaxeseminariet er 17 mænd, hvilket ikke er langt fra gennemsnittet de øvrige år, der har været omkring de 20%.
Men også pædagogseminariet mærker de små ungdomsårgange.
Kun 300 har i år søgt ind på Gladsaxeseminariet mod omkring 360-370 de seneste år.
 
På Blaagaard Lærerseminarium i Mørkhøj er der i år 10% færre, der søger ind, men med 970 ansøgere er der stadig mere end tre gange så mange som der reelt er plads til.
"Det er specielt seminarierne i landdistrikterne, der mærker den store nedgang – vi ligger stadig med i toppen af de populæreste lærerseminarier", siger rektor på Blaagard, Laust Jacobsen, til Nyhedsmagasinet.
Han mener placeringen primært skyldes to ting; nemlig den geografiske tæthed med hovedstaden og seminariets mange forsøgslinier indenfor lærerfaget.
 
Godt 10.000 har i år søgt ind på et af de 18 seminarier.

Dømt for hustruvold
At tage fat om en andens hals og presse vedkommende op mod en væg er ikke smart, - og faktisk strafbart!
Det måtte en yngre scleroseramt førtidspensionist sande, da han af en enig domsmandsret i Gladsaxe i går formiddags fik en betinget dom på 30 dages fængsel, med en prøvetid på et år, samt forpligtelsen til at betale sagens omkostninger, 3.000 kr. i salær til forsvareren.
 
Manden ønskede om aftenen, søndag d. 18. juni i år, at drøfte et økonomisk spørgsmål med sin tidligere hustru, da han havde afleveret deres fælles børn til hende på bopælen efter en fødselsdagsfest.
Dette afviste hun. Atmosfæren var anspændt, han var bl.a. frustreret, sagde han i retten, over ikke at have fået sagt ordentligt farvel til sin store dreng. I sin ophidselse sparkede han ud efter hende, dog uden at ramme. Desuden skubbede han hende op mod væggen i den smalle gang i lejligheden og pressede sin ene hånd mod hendes hals. Det ældste barn kom til og råbte op, hvorefter han gik i sig selv igen og slap grebet.
 
Manden, nægtede sig i retten skyldig i tiltalen. Han påstod, at han ikke havde ønsket at skade hende, og aldrig foretaget sig noget lignende. Desuden sagde han at han afskyede vold, at han også selv var blevet chokeret over sin adfærd, og at han straks efter havde bedt om undskyldning over for sin tidligere, nu fraseparerede hustru, som igår vidnede i retten.
Kvinden fik midlertidige- men ingen varige fysiske men..
 
Retten lagde i sin kendelse vægt på at manden var fuldt ansvarlig for overgrebet, men at han på den anden side havde gode personlige forhold, og den ønskede at bidrage til at han kunne opretholde et ordentligt forhold til sine børn og deres mor.
 
Hverken den tiltalte eller anklageren ønskede at appellere.

Millioner til forskere
Novo Nordisk Fonden har igen åbnet op for pengeposen og oprettet nye treårige forskerstipendier.
Stipendierne tildeles højt kvalificerede forskere, der til dagligt er ansat i fuldtidsstillinger på landets hospitaler, og hvert stipendie er på 1 million kroner.
Men pengene går ikke direkte ind på modtagernes egne bankkontier – de bruges til at aflønne en afløsere i en halvtidsstillinger, så stipendiemodtagerne får mere tid til at koncentrere sig om deres forskning.
 
Én af modtagerne er overlæge dr. med. Lars Vindeløv, der til dagligt er ansat på Rigshospitalets hæmatologiske klinik. Han forsker i en ny form for rygmarvstransplantation, en mildere behandling til ældre og særligt svagelige kræftpatienter
 
Blandt de andre modtagere af Novo Nordisk Fondens forskerstipendie er bl.a. overlæge på Århus Kommunehospital, Karen Østergaard, som forsker i Parkinsonssyge, og overlæge på Bispebjerg Hospitals psykiatriske afdeling, Birte Yding, der forsker i signalstoffernes betydning for motorik og erkendelse hos skizofrene patienter.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Politi klar til skolestart
Hundredevis af små Gladsaxeborgere er i disse dage ved at gøre sig klar til første skoledag.
Men også i politiet forbereder man sig på skolestart.
De seneste uger har færdselsafdelingen udsendt brochurer om trafiksikkerhed til alle nye skoleelever, ligesom der bliver opsat skilte, der opfordrer især bilisterne til at udvise ekstra hensyn – de velkendte "Pas På Os"-skilte.
Derudover forventes det også at motorcyklisterne vil yde en ekstra indsats på skolevejene, fortæller leder af færdselsafdelingen i Gladsaxe Politi, Jan Korsgaard.
 
Og som noget nyt vil den automatiske hastighedskontrol - den hvide fotovogn – stå parkeret i nærheden af skolerne de næste uger, og fotografere bilister der ikke overholder den lave hastighed.

Mange aftenskoletilmeldinger via computeren
Computerne har for alvor gjort deres indtog i aftenskolen FOF.
Både i det, folk melder sig til og i den måde, de tilmelder sig.
Knap en fjerdedel af tilmeldingerne kommer nemlig elektronisk, vurderer kursuskonsulent Jens Thomsen.
Enten med en e-mail eller over aftenskolens hjemmeside.
I foråret var det kun 15-20 procent og sidste efterår var det nede på cirka ti procent.
 
Og når man spørger Jens Thomsen, hvilke nyheder, der er på programmet, er den nye teknik også i fokus. Der er nemlig flere kurser med EDB.
Derudover er der mange andre tilbud hos FOF. For eksempel kan kvinder komme til et foredrag om Vejen til mandens hjerte.Og hvis det mislykkes, er der mulighed for selv at lære at udskifte afbrydere og stikkontakter, opsætte og nedtage lamper og lave reparationer af el-apparater. Det sker på kurset Strøm på kvinder, der bliver ledet af elektriker og elektroingeniør Børge Lindberg.

Mulighed for gratis Østrigsrejse
En gratis tur til Østrig med mad, ophold og ekskursioner betalt.
Det kan to unge fra Gladsaxe få, hvis de melder sig til et internationalt ungdomsseminar i Gladsaxes venskabsby Klagenfurt, der bliver afholdt fra den 10. til den 16. september.
Kravet for at komme med er, at man er mellem 17 og 25 år gammel og borger i Gladsaxe.
 
Sidste år meldte kun en enkelt sig til turen – og foreløbig er hun, den eneste ansøger til årets rejse.
Andre interesserede kan henvende sig til Europasekretariatet på rådhuset, der forklarer, hvordan man skal søge.
 
Der er ansøgningsfrist den 10. august.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)