Mandag den 21. august


Nye forureningskilder truer drikkevand
Nyopdaget forurening i Bagsværd truer områdets grundvandsressource, der ellers er udlagt som særligt drikkevandsinteresseområde.
Der er tale om to nye forureninger med chlorerede opløsningsmidler, som ikke bliver opfanget af det allerede eksisterende afværgeanlæg fra den såkaldte Grusgrav i Bagsværd.
Her bliver der i forvejen pumpet millioner og atter millioner liter delvis renset, men stadig forurenet grundvand ud i Smør- og Fedtmosen, men den strøm skal nu stoppes.
Med de nye forureninger skal der nemlig sættes ind med en ekstra rensningsproces med kulfilter i anlægget på Vadstrupvej.
Derefter er det planen at lede det rensede vand tilbage til grundvandet.
På årsbasis skal der renses omkring 219 mio. liter vand.
 
Først til november går den nye rensning i gang, og det er endnu for tidligt at sige noget om omkostningerne, fordi der endnu ikke har været afholdt licitation.
Til gengæld har amtets vandeksperter regnet ud, at den økonomiske gevinst over de næste 50 år vil være i størrelsesordenen 50 mio. kroner.
 
Københavns amt leder stadig efter de præcise forureningskilder, og bliver de fundet, står forurenerne overfor et kæmpe erstatningskrav.

Budgetdag 2000 slog rekord
Budgetdag 2000, der blev afholdt i lørdags, slog ny rekord i fremmøde.
Det var i hvert fald Gladsaxe Kommunes informationschef Preben Sørensens vurdering.
Da der var flest mennesker til stede på rådhuspladsen, var det ligefrem svært at komme rundt, så formentlig har der været noget over 3000 gæster til stede.
Informationschef Preben Sørensen mente både den store tilstrømning skyldtes programmet og vejret. Der var tørvejr, men skyerne holdt temperaturen nede, så folk ikke fik lyst til at bytte budgetdagen ud med en tur til stranden eller sommerhuset.
 
Men midt i succesen var der også en lille fiasko.
Nyskabelsen med "Folkets talerstol," hvor borgerne kunne holde en lille tale, blev ikke brugt. Til gengæld kom der et par kommentarer i Radio Gladsaxes åbne mikrofon. Dem bringer vi i en senere udgave af Nyhedsmagasinet.
 
I øvrigt får Gladsaxe Kommune mange forespørgsler om, hvordan budgetdagen arrangeres, fortæller Preben Sørensen.
Det er nemlig en utraditionel form med et stort åbent-hus-arrangement Andre kommuner laver aftenmøder, hvor de ikke opnår et tilsvarende fremmøde.

(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)


Bevisførelse slut i Mosen-sagen
Et uskyldigt offer for rygter og børnehavebørns kollektive fantasier.
Eller en pædofil krænker.
Når der onsdag den 30. august falder dom i sagen om mulige overgreb i børneinstitutionen Mosen, vil en 23-årig mand få et af de to stempler.
I fredags blev den sidste del af det materiale, der enten kan dømme eller frifinde ham, lagt frem i Østre Landsret.
 
I alt har otte forældre vidnet om, at deres børn har fortalt om et eller flere tilfælde af anden kønslig omgang end samleje. Alle beskyldninger fremkom efter, at det første forældrepar blev mistænksomme, og med undtagelse af det første barns beskyldninger efter, at institutionen sendte et brev med overskriften "Overgreb" ud til alle andre forældre.
Flere børn fortalte, at de var blevet truet til at tie stille.
 
En række tidligere kollegaer vidnede også i retten.
Ingen havde observeret nogle tegn på et seksuelt spil mellem den tiltalte og børnene, men da den 23-årige var kommet under mistanke, henvendte en af de tidligere kollegaer sig selv til politiet. Hun var kommet i tanke om en episode.
En dag, da hun var kommet ind i den barak, hvor børneinstitutionen holdt til under en ombygning, så hun en flok børn stå på række efter hinanden. Den 23-årige havde ryggen til.
Så opdagede pædagogen, at en af drengene var ved at bryde sammen. Drengen sagde, at den 23-årige sagde, han skulle tage bukserne af. Pædagogen tog ham ind til sig for at trøste og kunne derfor i retten afvise, at drengen havde tisset i bukserne.
Pædagogen blev vred på den 23-årige og skældte ud. Han gik efter hende og sagde en hel masse, men hun hørte ikke ordentligt efter. I retten forklarede den tiltalte, at han udmærket huskede episoden. De andre børn havde drillende råbt, at drengen havde tisset i bukserne. Drengen havde også holdt sig foran skridtet, og så sagde den 23-årige, at hvis han havde tisset, skulle han tage bukserne af.
 
Den tiltalte har hele tiden erklæret sig uskyldig.
Da han første gang hørte om anklagen, brød han grædende sammen og fik tilbudt krisehjælp.
I fredags vidnede krisepsykologen med hans samtykke, og fortalte hvordan, han havde reageret.
Hun sagde, at han havde været chokeret, vred og uforstående over for beskyldningerne. Han havde haft fornemmelsen af, at verden er fuldstændig uforudsigelig, og den grundlæggende tillid var bristet. Begge dele er typiske reaktioner for et menneske i krise.
Mens psykologen vidnede pressede den tiltalte hænderne ind mod tindingerne, og den ene tåre efter den anden løb langsomt ned på bordet.
Han græd også, da han lidt senere blev afhørt om sine personlige forhold.
Den 23-årige har en 25-årig kæreste, der er gravid, og han skal være far til december.
Ifølge den retspsykiatriske erklæring har han haft en god og stabil opvækst. Han virker socialt velfungerende og er hverken sindssyg eller karakterafvigende.
 
Ud over de overgreb, der er nævnt i tiltalen, kom der yderligere en beskyldning frem under fredagens domsforhandling.
Forsvarer Thomas Rørdam havde kaldt en anden mor ind, der vidnede om, at hendes søn og et andet barn selv havde stukket pinde op i hinandens bagdele. Da Thomas Rørdam spurgte om, barnet havde nævnt noget om den 23-årige, sagde hun, at barnet nogle måneder efter politiafhøringerne havde fortalt, at den 23-årige havde vist ham sine kønsdele. En oplysning, der fik forsvarer Thomas Rørdam til at skifte emne. Anklageren havde ikke spørgsmål til vidnet.

Spørgeskemaer samles på Amtssygehuset i Glostrup
Det planlagte register for undersøgelser af patienttilfredshed får til huse på Amtssygehuset i Glostrup.
Registret skal sammeligne patienternes vurderering af serviceniveauet og kvaliteten på tværs af alle landets sygehuse.
Patienterne får tilsendt et spørgeskema, hvori de bliver bedt om at beskrive deres oplevelser i forbindelse med indlæggelse, og skemaet sendes derefter, anonymt, tilbage til registret.
 
Ca. 600 patienter fra hvert sygehus deltager i undersøgelsen – på landsplan svarer det til omkring 42.000 patienter.
 
Planerne om oprettelsen af det landsdækkende register for patienttilfredshedsundersøgelser ventes endeligt vedtaget på et møde i amtsrådet nu på onsdag.