Torsdag den 24. august


Forsigtig start på budgetforhandlinger
Der var tale om en noget forsigtig start, da Gladsaxe byråd i aftes ringede første officielle runde om næste års budget i gang.
Borgmester Ole Andersens forslag med uændret skat og svømmehal i Bagsværd som et par hovedpunkter har været kendt i flere uger.
I går kom så de indledende manøvrer fra de øvrige partiers ordførere.
 
Indlæggene bar tydeligt præg af, at de mere seriøse forhandlinger og i det hele taget processen med udpegning af samarbejdspartnere først nu for alvor skal til at gå i gang.
Ingen partier har efter aftenens taler på forhånd totalt afskåret sig for at få et par fingre eller mere med i det endelige budgetforlig.
 
Vi vender naturligvis tilbage her i Nyhedsmagasinet med flere nyheder fra budgetforhandlingerne de kommende uger.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Vaskeristrejke rammer plejehjem
En række plejehjem i Gladsaxe fik i går ikke afhentet eller leveret vasketøj.
Det skyldes arbejdsnedlæggelse på det amtslige og kommunalt ejede Institutionsvask i Skovlunde, skriver Morgenavisen Jyllands Posten.
 
De ansatte strejker, efter det på et møde tirsdag aften blev besluttet at sælge vaskeriet, selvom medarbejderne har opfyldt besparelseskrav på ca. 11 millioner kroner.
 
Beslutningen om at sælge blev indgået med stemmer fra repræsentanter fra Københavns Amt og Frederiksberg Kommune, mens repræsentanterne fra Gladsaxe, Rødovre, Brøndby og Værløse stemte imod salget.

Tobakspenge til politiske partier
Skandinavisk Tobakskompagni, med hovedsæde i Gladsaxe, poster penge i meget andet en verdenskendte forlystelsesparker og cigaretreklamer.
Virksomhedens direktør, Claus Bagger, bekræfter nu overfor dagbladet B.T. at Skandinavisk Tobakskompagni også støtter udvalgte politiske partier økonomisk.
 
Både Det Konservative Folkeparti, Venstre, CD og de radikale har modtaget støtte i forbindelse med valgkampagner.
"Vi støtter de partier i folketinget, som står for en ansvarlig liberal politisk linie" siger Claus Bagger, der dog ikke vil oplyse, hvor store beløb det reelt drejer sig om.
 
Forleden blev det afsløret, at Foreningen af Hensynsfulde Rygere, Hen-Ry, tilsyneladende både er oprettet og kontrolleret af tobaksindustrien, og da tidligere justitsminister Ole Espersen i sin tid modtog foreningens vedtægter, stod der Skandinavisk Tobakskompagni Marketing øverst på papiret.

Sparekniven fremme i Fødevaredirektoratet
Den økonomiske krise i Fødevaredirektoratet bliver nu omsat fra røde tal på papir til barsk virkelighed.
Et forventet underskud på omkring 100 millioner kroner, tvinger Fødevaredirektoratet til store besparelser, og i de kommende dage bliver det afgjort, hvilke konsekvenser, den økonomiske krise får for Mørkhøj-virksomheden.
 
Besparelserne kan bl.a. komme til at gå ud over planerne om at renovere adminstrationsbygningen i Mørkhøjgård, og opføre en staldbygning med nye kontorer overfor hovedbygningen.
 
Også de populære forbrugerpjecer risikerere at blive droppet. Siden 1998 har Fødevaredirektoratet jævnligt udsendt tryksager til dagligvarerbutikkerne om mad, sundhed og forbrugersikkerhed, og pjercerne læses hver måned af mellem 100- og 500.000 forbrugere.

Skoler modtager kritik af idrætsundervisning
Hver tredje elev i 9. klasse glæder sig ikke til idrætstimerne.
Knap to tredjedele mener ikke, de har lært om træningsformer, forebyggelse af idrætsskader og betydningen af livslang fysisk udfoldelse.
Så hård kritik fik idrætsundervisningen i folkeskolen, da projektleder og MPH (Master of Public Health,) Charlotte D. Christiansen spurgte 1518 elever i Københavns Amt om deres holdning til gymnastiktimerne.
 
Allerede sidste år blev undersøgelsesresultaterne offentliggjort i pressen, men nu får alle skoler i Gladsaxe og resten af Københavns Amt en kopi af rapporten.
 
Det behøver dog ikke skabe dyb depression blandt idrætslærerne, for der er også positive meldinger fra eleverne.
Kun en ganske lille del afviser helt at have intentioner om at dyrke motion eller sport, når de går ud af skolen, og mellem 40 og 60 procent af eleverne angiver, at de gerne vil lære mere om sundhedsfaglige emner såsom træning for rygproblemer, idrætsskader og metoder til at komme i gang med at motionere i fritiden.