Fredag den 1. December


Børnehaveklassebørn slap fra voldsom busulykke

Fire-fem børn fra Gladsaxe blev i går involveret i en voldsom busulykke, der endte uden alvorlige skader.
Det oplyser skoleleder Lars Berg fra Hareskovens Lilleskole i Ballerup til Nyhedsmagasinet.
Over 60 børn fra lilleskolens børnehaveklasser var i bus på vej til Bådteatret i Nyhavn, da ulykken skete. Med et ordentligt brag kørte dobbeltdækkerbussen lige ind i Knippelsbro, så børn og voksne blev slynget frem i sæderne.
På mirakuløs vis kom ingen alvorligt til skade.
 
"Der var højst ti som fik knubs eller snitsår af glasskår fra bussens ruder", oplyser vagthavende på Station 1 hos Københavns Politi.
"Vores skole var født under en heldig stjerne", siger skoleleder Lars Berg lettet.
 
Når en bus er for høj til at køre under broen lyser en advarselslampe i god tid, men buschaufføren overså den.
Politiet ved endnu ikke hvorfor, og fortsætter med afhøringer de kommende dage.

Gladsaxe Politi indleder fyrværkeri-kampagne

Sidste år kom flere Gladsaxe-børn til skade med fyrværkeri.
I år indleder politiet en skræmme-kampagne på omkring ti skoler i kommunen.
Børn fra 5., 6. og 7. klasse skal se billeder af fyrværkeriskader, høre autentiske opkald til alarmcentralen og se hjemmeværnet demonstrere, hvad der kan ske, når man behandler fyrværkeri forkert.
 
De skoler, der ikke får besøg i år, skal høre om fyrværkeri til næste år.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Mælkesyre renser grundvand

En ny metode til rensning af forurenet grundvand skal nu testes af Københavns amt – en metode, der også kan blive aktuel i Gladsaxe.
Metoden går ud på, at et stof, mælkesyre, tilsættes det forurenede grundvand, som får de naturligt forekommende bakterier i vandet til at frigive brint.
Brinten går herefter i forbindelse med de klorerede opløsningsmidler, der udgør forureningen, og opløser dem.
Metoden skal prøves ved to tøjrenserier i Gentofte, der begge har ledt opløsningsmidlerne ud i jorden og grundvandet.
 
Hvis metoden viser sig effektiv, så kan den med tiden komme i anvendelse i Gladsaxe.
Her viste en undersøgelse tidligere på året, at jorden omkring fem renserier i Gladsaxe er så forurenet af et chloreret organisk opløsningsmiddel, at der kan blive fare for grundvandet.
Opløsningsmidlet er perchlor, der af miljøstyrelsen klassificeres som sundhedsskadeligt og mistænkt for at være kræftfremkaldende.
 
Projektet med at få bakterierne til selv at klare rensningsarbejdet er billigere end de normale metoder, hvor vandet pumpes op og bliver renset.
Alligevel løber udgifterne til forsøget op 1,5 mio. kroner, hvoraf Miljøstyrelsen betaler halvdelen.
 
Metoden har med succes været benyttet i USA og Holland, hvor store grundvandsreservoirer er blevet renset.

Otte boligområder med i biogasforsøg

I 1.400 husstande i Gladsaxe skal der fra januar tænkes helt nye tanker, når køkkenaffaldet skal smides ud.
I otte udvalgte etageejendomme og tæt/lav bebyggelse er husstandene nemlig med i et fuldskalaforsøg med bioforgasning af organisk dagrenovation, som det rettelig hedder.
Det betyder i praksis, at det organiske affald skal i én bøtte og restaffaldet i en anden.
Når de otte boligområder kommer med i forsøget til januar, så vil mere end 17.000 husstande i Storkøbenhavn være deltagere.
 
Endnu er dog lidt svært at få øje på den helt store miljømæssige gevinst – bioaffaldet skal nemlig transporteres helt til Herning for at blive bearbejdet.
Den statslige Energistyrelse overvejer dog at give støtte til et biogasanlæg på Sjælland, så affaldet både kan blive sorteret og bioforgasset uden at skulle den lange vej omkring Midtjylland.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Julemarked vigtigt for selvejende institution for autister

Det årlige julemarked har stor betydning for økonomien på det beskyttede værksted SOVI på Krogshøjvej i Bagsværd.
I weekenden bliver der afholdt flere julemarkeder i Gladsaxe, og det er traditionen tro de beskyttede værksteder der står bag årets nok første af slagsen.
Og for Sofiedagcentret i Gladsaxe, SOVI, er de penge der kommer ind fra salget på julemarkedet meget vigtige.
 
"Udover den faste overenskomst som vi har med Gladsaxe Kommune, så har vi et krav om en indtægt på en million, og det bidrager julemarkedet til", siger Alice Magnussen fra SOVI.
SOVI afholder julemarked på Krogshøjvej i morgen lørdag, hvor der bliver solgt ud af produktionen fra skind- og tekstil-værkstedet, keramikværkstedet og lysstøberiet.
 
Der er også marked på Kellersvej lørdag og søndag, og det er amtets 14 dagtilbud for udviklingshæmmede der holder åbent hus.
Og her er der underholdning med bl.a. Kandis og Dræsinebanden og Luciaoptog med udviklingshæmmede medarbejdere fra værkstedscentret Sandtoften.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Tidligere topchef på Novo Nordisk er populær

Novo Nordisk-koncernens tidligere topchef og frontfigur, Mads Øvlisen, er blandt de ti mest populære erhvervsfolk herhjemme.
Det er Børsens Nyhedsmagasin der har bedt 1000 repræsentativt udvalgte danskere vælge årets danskere, og på en top ti over de mest populære erhvervspersoner og politikere indtager Mads Øvlisen en 9. plads, overgået i popularitet af blandt andre Asger Aamund, bestyrelsesmedlem i NeuroSearch, indenrigminister Karen Jespersen og Mærsk Mc-Kinney Møller, der topper listen.
 
Mads Øvlisen gik i sidste måned af som administrerende direktør i den store Bagsværd-virksomhed, og er i dag formand for bestyrelsen i det nye Novo Nordisk a/s, ligesom han er formand på Det Kongelige Teater.
 
Det er i øvrigt første gang Børsens Nyhedsmagasin har bedt befolkningen om at udpege årets danskere.

Julekørsel starter i dag

Der er ingen grund til at bekymre sig om transporten til- og måske især fra årets julefrokost.
HT, DSB og Privatbanerne sætter igen i år ekstra køretøjer på gader og skinner i nætterne efter den 1., 8. og 15. december og nytårsaften.
S-togene kører hele natten hvert 20. minut, regionaltogene og privatbanerne indsætter ekstratog og endelig kører HT´s natbusser hele natten igennem.
 
Det koster dog lidt ekstra at stige på den særlige julekørsel.
Hvis man rejser på HT-kontantbillet, klippekort med natbusser, IC- eller regionaltog skal man nemlig betale for det dobbelte antal zoner, til gengæld er der ikke nattillæg i S-togene.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet