Onsdag den 13. December


Skræmmekampagne om fyrværkeri preller af på de unge

Unge skoleelever fortsætter med at fyre ulovligt krudt af, selvom Gladsaxe politi i øjeblikket rejser rundt med en skræmmekampagne, der skal få de ældste skoleelever til at holde sig fra ulovligt fyrværkeri og behandle krudtet forsigtigt.
Eleverne ser billeder af blodige hænder uden fingre og hører autentiske nødopkald fra børn, der er kommet til skade med fyrværkeri.
 
Men kampagnen preller af på de unge - fyrværkeri skal være ulovligt, og helst lidt farligt, ellers er det ikke sjovt, mener flere elever på Vadgård skole. Især ulovlige heksehyl og sågar hjemmelavet fyrværkeri er stadig et populært indslag blandt de unge.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Enighed om videoovervågning af udsatte skoler

Over halvdelen af Gladsaxes skoler har i år været hårdt ramt af hærværk og indbrud, og til næste år bliver skolerne udstyret med et videoovervågningskamera.
Mørkhøj og Enghavegård skole har siden august betalt Securitas´ hundepatrulje for at patruljere i weekenden og om natten. Og Marielyst skole har måttet punge ud med 100.000 kroner efter gentagne rudeknuserier.
I går vedtog Økonomiudvalget enstemmigt at igangsætte videoovervågning af udvalgte kommunale
institutioner.
 
Videoudstyret er mobilt og bliver placeret på de skoler, der er hårderst ramt, fortæller kommunens risikokoordinator, Gert Jensen, der skal stå for den daglige drift af videoovervågningen af udsatte kommunale institutioner. Næste skridt er indkøb af udstyr, og om to til tre måneder bliver det første overvågningskamera sat op.
 
Og ude på skolerne glæder de sig over det nye initiativ. På Enghavegård skole havde man for bare et par måneder siden indbrud næsten hver anden weekend, og hér håber de, at videoovervågning kan være med til at lægge en dæmper på problemet, siger skoleinspektør Ib Juul til Nyhedsmagasinet.
En anden skole som har været hårdt ramt er Mørkhøj skole, hvor de i år har haft hærværk og indbrud for over en halv million kroner. I perioder har der været indbrud to gange i løbet af en weekend, og alene indenfor de sidste tre uger har der været rudeknuserier – hver weekend.
Også på Marielyst- , Høje Gladsaxe skole og 10. Klasse-centret er de positive overfor beslutningen om videoovervågning.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Mild straf til asylansøger

Der blev både brugt dødstrusler og bortført to børn til udlandet for at få en dengang 20-årig libanesisk asylansøger til at deltage i et større svindelnummer med dankort for over 100.000 kroner.
Asylansøgeren blev af hustruens eksmand tvunget til at oprette et falsk dankort i september sidste år.
Det blev i løbet af et par dage brugt otte forskellige steder til indkøb af sengemiljøer og computere.
Der blev først fattet mistanke til det dækningsløse kort og tilkaldt politi, da den unge asylansøger for anden gang ville købe stort ind i et møbelhus.
Han blev anholdt og i retten i Gladsaxe i går blev hele hans historie så oprullet.
 
Den i dag 22-årige blev som 17-årig smidt i et libanesisk fængsel i 2½ år for at være med i en muslimsk militsgruppe.
Hans liv indtil da var levet i flygtningelejre og har kun 6 års skolegang bag sig i en FN-skole.
I fængslet blev han systematisk udsat for elektrisk stol og anden form for tortur, inden han efter udstået fængselsstraf flygtede til Danmark, hvor han i dag er asylansøger og fast kunde hos Centret for torturofre.
Det var derfor et jaget og angstfyldt menneske, der for næsten halvandet år siden, under dødstrusler gik ind på bedrageriet.
Truslerne blev fremsat af hustruens eksmand, der desuden lovede at bringe de to bortførte børn tilbage til Danmark, hvis han ville medvirke.
Eksmanden er i libanesiske kredse i København kendt som noget af en gangstertype med menneskesmugling og pashandel som erhverv.
Udover eksmanden deltog to brødrepar, der dels holdt øje med den unge asylansøger, og dels hentede og videresolgte de indkøbte senge og computere.
 
Med den samlede barske baggrund lagde anklager Ole Weikop op til en efter omstændighederne mild betinget straf, som både forsvarer, tiltalte og i sidste ende dommeren var enige i.
Dommen kom nemlig til at lyde på 4 måneders betinget fængsel med en prøvetid på to år.
Derudover skal den i dag 22-årige betale sagens omkostninger og erstatning til i hvert fald ét af møbelhusene.

Rosenlund rejst med gilde

112 plejehjemsværelser kom igår et væsentligt skridt nærmere den dag, hvor mahognimøblerne kan flytte ind sammen de nye beboere.
Den 12. december var nemlig dagen, hvor der kunne holdes rejsegilde på omsorgscentret Rosenlund i Mørkhøj.
Det kommer til at koste 113 mio. kroner, en net sum, men alligevel kommer der til at mangle noget, mener både én af naboerne på Gyngemosegård, Karin Højgaard, og én af hovedmændene bag det nye center, socialudvalgsformand Erling Schrøder.
Begge efterlyser et produktionskøkken, som økonomien ikke levnede plads til. Desuden mener Karin Højgaard, at det indendørs fællesareal bliver for småt.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Årets sidste byrådsmøde

Forslag til affaldsplan, anlægsbevillinger og en ansøgning om milliontilskud til forbedring af en udlejningsejendom på Søborg Hovedgade er nogle af de sager, der er på dagsordenen på årets sidste byrådsmøde, som afholdes i aften.
 
Fristen for at komme med forslag eller indsigelser til kommunens forslag til Affaldsplan 2001 - 2012 udløb den 15. september, og der er kommet 24 høringssvar og 66 forslag. De fremlægges for det samlede byråd i aften.
Politikerne skal også beslutte, om de vil bevilge godt tre en halv million til nyt edb-udstyr. Udgifterne til edb hører under anlægsbudgettet.
 
Og så har ejeren af udlejningsejendommen Søborg Hovedgade 40 – 48 søgt om tilskud til bygningsforbedring. Huset er fra 1940, det er præget af dårlig vedligeholdelse og trænger til en omfattenden renovering. Vinduerne trænger til at blive skiftet ud, og altaner, varmeanlæg og faldstammer er slidte. Ejendommen er i kommuneatlas erklæret bevaringsværdig, og Økonomiudvalget anbefalede forleden, at der ydes tilskud. Gladsaxe kommune administrerer en pulje til byfornyelse på små otte millioner kroner.
 
Radio Gladsaxe transmitterer som altid direkte fra byrådsmødet i aften fra klokken 18, med genudsendelse i morgen klokken 9.30.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet