Fredag den 15. December


Skolebørn fra Gladsaxe bedre end gennemsnittet

På bare ét år er antallet af hurtige og sikre læsere i de yngste folkeskoleklasser i Gladsaxe steget fra 42 til 61%.
Det viser den nyeste landsdækkende Danlæs-undersøgelse fra Danmarks Pædagogiske Institut.
 
Det betyder, at Gladsaxe-børnene har bevæget sig fra at ligge under landsgennemsnittet til at ligge over.
Og der er god grund til at formode, at det gode resultat bliver fulgt op også de kommende år, hvor der sættes gang i flere læsestyrkende projekter.
 
De fleste steder arbejdes der i dag systematisk med alfabetet allerede i børnehaveklassen, alle klasselærere får supplerende kurser om læsning, der bliver uddannet læsevejledere de næste to år og endelig bliver der uddannet en vejleder for social-emotionel læring, som kan styrke evnen til at tilegne sig læse- og stavekundskaber.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Landsretsdom støtter boligselskab

Østre Landsret omstødte onsdag en tidligere byretsdom fra Gladsaxe om et planlagt byggeri ved Eriks Bøghs Allé og Søborg Hovedgade.
Det er AB, Arbejdernes Boligselskab, der står som bygherre for projektet, der skal indeholde almindelige lejligheder, ældreboliger og en butik, som skal bygges sammen med Superbrugsens areal på den anden side af gaden.
Men AB lavede en aftale med City Holding, der gav selskabet råderet over bebyggelsens stueetage. City Holding indgik derefter en aftale med Netto om en butik lige overfor Superbrugsen. Så ville Brugsen ikke være med mere, for dér havde man nemlig tænkt sig at placere en Fakta, der hører til samme supermarkedskæde som Brugsen.
 
Siden har projektet med de eftertragtede boliger og butikken ligget stille. Dog ikke mere stille end at AB først i retten i Gladsaxe har forsøgt at få ophævet aftalen med City Holding, hvilket ikke lykkedes, for så at anke sagen til landsretten.
Det oprindelige projekt kostede omkring 40 mio. kroner at opføre. Siden er prisudviklingen gået i en retning, der vil lægge adskillige mio. oveni det beløb.
 
Ud over at tabe sagen, så idømte Østre Landsret City Holding at betale sagsomkostningerne, hvilket vil sige 145.000 for advokatbistand til sagens fremførelse i henholdsvis byret og landsret.
Ideen til byggeriet blev fostret tilbage i 1993, men først otte år efter ser det nu til at blive til noget.

Politi på gaden i forbindelse med julefrokoster

Sild, snaps, leverpostej og frikadeller.
I aften er den store aften for julefrokoster, og der kan nemt ryge en lille én eller ti under vesten.
Det giver ekstra arbejde til politiet, der er ude på gader og stræder for at fange spritbilister.
 
Når politiet stopper en bilist, vurderer betjenten om, det er nødvendigt at bede chaufføren puste i ballonen. Hvis man ikke vil puste, kommer man med på stationen, hvor der bliver taget en blodprøve.
 
Sidste fredag stoppede Gladsaxe Politi 2000 bilister. Fire af dem havde drukket for meget.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Der kæles som aldrig før

Næsten hver anden danske familie holder kæledyr, og hunde og katte er stadig de mest mest populære, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.
450.000 familier holder hund, 370.000 holder kat, men det samlede antal katte er på i alt 650.000.
Overraskende mange familier holder hest, selvom hovedstaden og de fleste forstæder sætter nogle naturlige begrænsninger.
 
Tallene stemmer meget godt overens med det, der opleves hos de lokale dyrehandlere.
Bo Nielsen fra Bonnie Dyrecenter i Bagsværd siger:
"Vi sælger rigtig meget til ejere af katte, som vi oplever der kommer flere af, og til hundeejere, som til gengæld i antal er ved at stagnere".
Det er specielt børnefamilier, der er de store aftagere af kæledyr, viser statistikken, og jo flere børn jo flere dyr.
 
Ud over de allerede nævnte, så findes fugle hos 120.000 familier, akvariefisk hos 80.000, 70.000 familier har kanin, mens 30.000 har marsvin. Der til kommer ca. 90.000 familier med ikke nærmere specificerede kæledyr.

40 mio. på en time og tre kvarter!

Gladsaxe Byråd var i rigtig julegave-humør på årets sidste møde onsdag aften. På kun en time og tre kvarter blev der givet knap 40 millioner kroner ud.
Til gengæld får Gladsaxe bibliotekerne nyt og opdateret edb-udstyr til godt en halv million.
Kontoen til undervisning af børn med vidtgående handicap tilføres ekstra 7,4 millioner kroner, og
ejeren af en udlejningsejendom på Søborg Hovedgade får små otte millioner fra puljen til byfornyelse.
 
Men den største gave går til Gladsaxes nedslidte skolebygninger. I anlægsbudgettet for 2001 er der sat næsten 18 millioner af til renovering og vedligeholdelse af skolebygninger.
Næsten alle Gladsaxes skoler har i dag kloak- og ventilationsproblemer. På Bagsværd skole skal der ny tagbelægning over gymnastiksalen og på Egegård skole skal de have udskiftet vandrørerne i hovedbygningen. På Mørkhøj skole er gulvet i gymnastiksalen direkte farligt for elevernes sikkerhed – og listen fortsætter.
Vedligeholdelsesopgaverne prioriteres efter sikkerheds- og sundhedsfare, myndighedskrav og tekniske installationer, som er nødvendige for skolens brug.

Varme på fortet

Lange underbukser og varme striktrøjer er en integreret del af udstyret, når Hjemmeværnskompagni 6911 samles på Gladsaxe Fort. Der er nemlig koldt på fortet. Rigtig koldt.
Men nu skal hjemmeværnsfolkene ikke fryse meget længere. I næste uge bliver der indlagt centralvarme på fortet, og dermed går et stort ønske hos kompagniet i opfyldelse.
Gladsaxe Fort blev bygget i slutningen af 1800-tallet og sidst det blev renoveret var i 1970´erne.
Men nu sker der altså igen ting og sager på det gamle fort, og hjemmeværnskompagniet glæder sig til at kunne skrue op for varmen, når der bliver for koldt i de mørke vinteraftener, fortæller oversergent Hans Kaare Schackinger fra Hjemmeværnskompagni 6911.
 
Centralvarme er bare den første af en række forbedringer på Gladsaxe Fort.
Efter nytår går kompagniet i gang med at renovere vægge og gulve, ligesom der bliver sat ny belysning op.
 
Hjemmeværnskompagni 6911 har i øvrigt holdt til på Gladsaxe Fort siden 1983.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet