Tirsdag den 19. December


Oprydning på forurenet legeplads

Det er måske kun et spørgsmål om uger, førend der bliver gjort noget ved de forureningsramte arealer ved fritids- og ungdomsklubben Kilden.
Jorden på stedet er så forurenet af tungmetaller og tjærestoffer, at miljømyndighederne mener, der skal ske foranstaltninger. Og nu er Gladsaxe Kommunes ejendomsafdeling kommet med et forslag til afværgeforanstaltning.
 
Det går ud på at grave et lag jord væk og lægge en fiberdug på jorden, så forureningen ikke kan komme op og blande sig med det lag rene jord eller græsrulle, der lægges ovenpå, fortæller afdelingsarkitekt John Rasmussen.
Projektet koster et sted omkring en million kroner, og foreslåes delvis finansieret af driftskontoen til fast legepladsudstyr i klubber og delvis af kommunens egen kasse.
 
I fritidsklubben Kilden har jordforureningen ikke medført nogen problemer.
"Det meste er på en grund, vi sjældent bruger, og derfor har det heller ikke været nødvendigt at tage nogen form for forholdsregler. Børnene opfører sig som de plejer", siger klubleder Verner Sørensen til Nyhedsmagasinet. Forældrene til børnene er blevet informeret, og forældrebestyrelsen har ønsket, at der bliver fundet en løsning, fortæller Verner Sørensen.
 
Sagen om jordforureningen på Kilden er til drøftelse på Børne- & undervisningsudvalgets møde i dag tirsdag og den skal senere i Økonomiudvalget. Og hvis der er tilslutning hér, så starter arbejdet med afværgeforanstaltningerne allerede til januar og afsluttes til foråret

Hver fjerde sprang fra læreruddannelse

Knap en fjerdedel af de studerende, der begyndte på et af landets lærerseminarier i 1998, er allerede sprunget fra.
Tidligere lå frafaldet kun på 12-13 procent.
Det viser en opgørelse i fagbladet Folkeskolen, og tendensen er den samme på Blaagaard Seminarium i
Gladsaxe.
Rektor Laust Joen Jakobsen mener, det store frafald skyldes, at læreruddannelsen i 1998 blev lavet radikalt om, og at seminariet derfor havde nogle begyndervanskeligheder med den nye uddannelse.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Mænd i spidsen for folkeskoler

Mændene sidder tungest i lederstolene på Gladsaxes folkeskoler, men kvindekønnet er ved at snige sig ind på inspektørpladserne.
Der er dog et stykke vej endnu, førend der er fuld ligevægt, for kun fem skoleinspektørstillinger ud af 14 er besat af kvinder.
 
Til gengæld er hele 10 viceinspektører på skolerne kvindelige, og 10. Klassecentret og Gladsaxe skole har netop fået nye.
Merete Welcher, der starter på 10. Klassecentret, kommer fra en stilling som afdelingsleder i Glostrup, mens Gitte Godsk Hansen både har været lærer og konstitueret viceinspektør på Gladsaxe skole, hvor hun altså nu kan stryge konstitueret fra titlen.

Strid om boligløse

Københavns Kommune vil nu undersøge, hvordan Gladsaxe og andre omegnskommuner behandler de boligløse.
Baggrunden er, at en tiendedel af de mennesker, der flytter ind på en københavnsk institution for boligløse stammer fra andre kommuner.
 
"Vi skal have undersøgt, om der er nogen, der administrerer ulovligt. Det kan ikke være rigtigt, at København skal være den kommune, som alle andre kommuner i hovedstadsområdet tørrer boligproblemerne af på", siger Københavns familie- og arbejdsmarkedsborgmester, Winnie Larsen-Jensen, til JP København.
 
Gladsaxes borgmester, Ole Andersen, afviser kritikken.
"Det er nærmere omvendt. Vi har i hvert fald i Gladsaxe skaffet plads til mange boligløse, og vi kunne aldrig finde på at sende nogen til København", siger han til JP København.

Fængslet for villaindbrud

En ung mand fra Bagværd blev i weekenden idømt 60 dages fængsel for villaindbrud.
Han blev grebet på fersk gerning i færd med at begå indbrud i en villa på Hjortevænget i Bagsværd fredag aften.
Politiet fandt desuden i forbindelse med ransagningen af mandens lejlighed adskillige tyvekoster fra indbrud begået på henholdsvis Krogshøjvej og Bagsværddal, fortæller vicekriminalinspektør Ole Andreasen.
 
Allerede dagen efter anholdelsen blev den 22-årige fremstillet i retten og idømt 60 dages ubetinget fængsel. Han erkendte de tre indbrud og modtog dommen – hvorefter han igen blev løsladt.
Først på et senere tidspunkt skal den 22-årige afsone sin dom.

Japanske samarbejdsplaner

Når en delegation fra Gladsaxes japanske venskabsby Taito i denne uge besøger vennerne i Gladsaxe, så har de fire forslag til det nye og fremtidige samarbejde med i kufferterne.
Japanerne forestiller sig, at en gruppe på 30-40 personer fra Taitos Internationale Kommunikationsudvalg besøger Gladsaxe juni næste år.
Til august vil japanerne sende 5-10 kunsthåndværkere til Gladsaxe, og de vil dels kunne byde på en udstilling og dels demonstrere traditionelt kunsthåndværk.
 
I år 2002 vil Taito gerne sende hold til de planlagte ungdomslege i juli, dog kun de sidste uger, da den japanske skoleferie først starter den 20. juli.
Men ellers vil de gerne stille med hold i volleyball, fodbold, atletik, basketball, svømning, badminton og ikke mindst en af nationalsportene, nemlig judo.
Endelig vil vennerne fra østen gerne på længere sigt planlægge en udstilling af ting lavet af ældre og børn.
 
Forslagene bliver drøftet i denne uge og igen, når der til februar endnu engang er gæster fra Taito..


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet