Onsdag den 6. December


Uenighed om finansiering

Der bliver ikke noget ud af ideen med at renovere pladsen foran Gladsaxe rådhus, rette op på fliserne på Bagsværd torv eller bygge nye lokaler i stedet for de svampeplagede på Mørkhøj skole.
I hvert fald ikke foreløbig, tyder det på efter gårsdagens møde i økonomiudvalget, hvor Venstre og Konservative sagde nej til finansieringsmodellen.
Godt 10 af de næsten 13 nødvendige mio. kroner til de tre projekter var ellers fundet på diverse mindre konti, men da projekterne ikke er en del af budgetaftalen, så faldt forslagene altså.
 
Eleverne på Mørkhøj skole er flyttet fra de skimmelsvamp-ramte skolebygninger, men er blandt andet placeret i faglokaler.
Så på et eller andet snarligt tidspunkt skal der opnås enighed om, hvor pengene skal komme fra.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Regnskab til dobbelttjek

Når Gladsaxe Kommune fremover sender det kommunale regnskab til revisor, så er det byrådet, der står som afsender og ikke som hidtil borgmester Ole Andersen.
Tidligere har byrådet først set regnskabet, og dermed behandlet det politisk, efter revisionspåtegningen, men en ny kommentar til forståelsen af den kommunale styrelseslov, gør den procedure ulovlig.
 
Den finesse har Gladsaxelistens John Damm Sørensen haft øje for.
Han klagede til Tilsynsrådet i Københavns Statsamt, der har tjekket paragrafforståelsen nærmere i Indenrigsministeriet, og dermed fundet ud af, at den hidtidige fremgangsmåde er forkert.
Derfor skal byrådet nu se på regnskabet to gange og stå som formel afsender, når det skal til revision.
 
I klagen stillede John Damm Sørensen også spørgsmålstegn ved kompetencen hos den kommunale medarbejder, der har behandlet hans sag, bl.a. i et spørgsmål om aktindsigt.
Men Tilsynsrådet tager sig ikke af sager, der omhandler de kommunale sagsbehandleres kvalifikationer.

God start for lygtekampagne

Kun ganske få cyklister kører sort, når de begiver sig ud i den mørke morgentrafik.
Gladsaxe politi har i de kommende uger mandskab placeret i nærheden af kommunens skoler, og de skal kontrollere, om der er tilstrækkelig lys i lygterne hos morgenfriske cyklister.
 
Den målrettede indsats startede i mandags, og på førstedagen standsede politiet 20 cyklister ved Lundevang skole som enten havde dårlig eller slet ingen belysning. Og tirsdag morgen rykkede lygtekontrollen til Marielyst skole, hvor blot en håndfuld cyklister blev standset.
 
Det koster 500 kroner at blive taget uden lys på cyklen, og Gladsaxe politi fortsætter de kommende uger lygtekontrollen, som også omfatter de andre kommuner indenfor politikredsen, bl.a. Ballerup og Smørum.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Ung mand idømt psykiatrisk behandling efter ildspåsættelse

En psykisk syg ung mand blev tirsdag i retten i Gladsaxe tildelt en behandlingsdom for at have sat ild til gardinerne i sine forældres hjem.
Den unge mand er erklæret paranoid schizofren, og derfor blev han ikke straffet for sin kriminalitet, men kommer i stedet undre ambulant psykiatrisk behandling.
Han erkendte sin skyld og at han har brug for behandling, og modtog, efter samråd med sin forsvarer, dommen.
 
Under retssagen kom det frem, at den unge mand siden barndommen har været forstyrret, haft dårlig kontaktevne og manglende sygdomserkendelse. Seks gange har han været indlagt på et psykiatrisk hospital, og det skønnes, at der er risiko for tilbagefald.
 
En repræsentant fra den institution under Bispebjerg hospital, hvor den unge mand i øjeblikket er indlagt, var også tilstede i under retssagen, og dommeren præciserede overfor repræsentanten, at manden ikke senere må udskrives til gaden, men kun til en bolig med tilsyn.

Risikabel julefrokost

Det kan på flere måder være risikabelt at være til julefrokost.
Julen er nemlig også en fest for bakterier, og hvis ikke man passer på, så ryger der flere bakterier end kalorier ned med julefrokosten, advarer Fødevaredirektoratet.
 
"Først og fremmest skal man sørge for, at maden den er varm, når man serverer den og at den bliver varmet ordentligt igennem. Det næste der kan gå galt til en julefrokost, er hvis maden står for længe inde på bordet. Derfor skal man sørge for, at maden bliver taget ud og sat i køleskabet, så snart de er serveret for sidste gang", fortæller Lene Rasmussen, bromatolog i Fødevaredirektoratet.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Rekordtilmelding til fødselsdagsfest

Selvom det er skoledag dagen efter, så skal over hundrede unge Gladsaxe-borgere til fest torsdag aften.
Det er Gladsaxe Byråd der igen i år inviterer til fest for de, der er fyldt 18 i årets løb, og interessen i år har været overordentlig stor – 130 unge har tilmeldt sig, og det er faktisk rekord.
Til sammenligning var kun lidt over et halvt hundrede med til festen sidste år.
 
Gladsaxe Kommunes informationschef Preben Sørensen tilskriver aftenens musikalske underholdning en stor del af æren for den store tilslutning. Det er den superaktuelle duo Klassens Tykke Dreng der underholder. Klassens Tykke Dreng har blandt andet sit eget tv-show og har i årets løb optrådt ved en række velbesøgte arrangementer på bl.a. Plænen i Tivoli.
Og noget tyder på, at den musikalske duo nu også er blevet et trækplaster her i Gladsaxe.
 
Aftenens program består desuden af quizzer, møde med de ungdomspolitiske organisationer og byrådet, ligesom der bliver muligheder for at stifte bekendtskab med Gladsaxe som det så ud i gamle dage i "Søborg filmen".

Fokus på børn med autisme

Københavns Amt vil skærpe opmærksomheden omkring børn med autisme.
En ny opgørelse over kapacitet og ventetider på det sociale område viser, at der i øjeblikket er brug for ekstra meget fokus på børn med autisme.
 
Børnene er yngre når de kommer i institution og det er svært at finde nye tilbud når de bliver voksne, så pladserne i institutionerne er i dag optaget i længere tid, og det har betydning for ventetiden på en institutionsplads.
Samtidig ventes tilgangen af børn med autisme at stige i de kommende år.
Social- og sundhedsforvaltningen i amtet følger foreløbig situationen nøje.
 
Opgørelsen over kapacitet og ventetider er et led i prioriteringen af indsatsområder for budgettet 2000-2003.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet