Torsdag den 10. februar


Valgoplæg eller visionær kulturplan?
"Socialdemokratisk bestillingsarbejde, der nærmest har form som et valgoplæg".
Sådan karakteriserer Dansk Folkepartis Klaus Kjær visionerne for kulturlivet i Gladsaxe, som de præsenterer sig i en embedsmandsrapport.
Klaus Kjærs holdning kom til udtryk ved aftenens byrådsmøde på Gladsaxe rådhus, hvor kulturplanen var til debat.
 
Skal der uddrages noget forholdsvist sikkert om det fremtidige kulturliv, så vil Hollywoodfilm og danske komedier stadig modtage støtte fra den kommunale kasse i omegnen af den ene million om året.
For kulturplanen opererer med en sammenlægning af Bagsværd bibliotek og Gladsaxe bio, og især den del af den visionære plan fik rosende ord med på vejen. Overraskende nok også fra borgerlig side, der ellers nok mener, at biografer og lignende hører det private initiativ til.
 
Debatten i byrådssalen havde form af en slags 1. behandling uden ansvar – en ansvarsløshed, der bragte både stalinisme og DDR ind i diskussionen, men ikke de helt store nye visioner.
Men de kan jo komme senere, hvis de overhovedet skal, for som sagt var der tale om en første debat om visse dele af det kommunale kulturliv.

Mini kulturhus i Bagsværd måske realitet inden for de næste par år
Et minikulturhus i Bagsværd er en af de mange idéer, kulturforvaltningen har lagt ind i den visionære del af Gladsaxe Kulturplan 2000. Planen var lagt frem til debat på byrådsmødet i går.
Selve ideen går ud på at lægge Bagsværd Bibliotek og Gladsaxe Bio sammen til én kulturel institution. Baggrunden er Bagsværd Biblioteks alt for små og utidssvarende lokaler, og den kendsgerning, at der til næste år kommer en ny 11-sals biograf i Lyngby.
 
En af dem, der vil blive stærkt involveret i det nye projekt, er Gladsaxe Bios leder Per Grunnet, der også er én af idémændene bag projektet. Han fortæller, at samarbejdet imellem biografen og bibliotekerne eksisterer den dag i dag, men de har manglet et fælles hus, hvor de har kunnet bruge synergieffekten mellem bog og film.
 
Per Grunnet mener også at det er meget vigtigt at få befolkningen i lokalområdet til at bakke op om ideen. Der er alt for mange kulturplaner rundt om i landet der er blevet skrinlagt fordi der har manglet den folkelige opbakning, mener Gladsaxe Bios leder.
 
Efter debatten i byrådet skal de mange kulturvisioner ud i udvalgene, som så skal prioritere projekterne.

Etnisk ligestillingspolitik i Gladsaxe
Kønnenes ligestilling på arbejdsmarkedet har hidtil været det store emne i kommunens ligestillingspolitik. Men nu skal der også fokus på etnisk ligestilling.
Der er i øjeblikket alt for få ansatte med etnisk baggrund i Gladsaxe, og det skal der gøres noget ved.
 
Ligestillingsudvalget i Gladsaxe er blevet reorganiseret, og skal nu udarbejde et forslag til en decideret etnisk ligestillingspolitik. F.eks. hvad det er for nogle forhold, arbejdsgiveren skal være opmærksom på ved ansættelse af etniske medarbejdere, og eksempler på dé nye dimensioner, de etniske ansatte kan tilføre Gladsaxe Kommune som arbejdsplads.
 
Ny formand for ligestillingsudvalget er i øvrigt Svend Erik Haase.

Opsparing til torve-kunst
Der bliver ikke afsat yderligere beløb til indkøb af mindre kunstværker end de 70.000 kroner, der nu er afsat.
Det besluttede kultur-, fritids- og idrætsudvalget forleden, trods en indstilling fra embedsmændene om at tilføre kunstindkøbskontoen flere penge.
 
"Vi vil i stedet prøve at spare sammen til et større kunstværk, der måske kan placeres på et torv eller andet offentligt rum", siger udvalgets formand, socialdemokraten Peter Nielsen.
Så de to nye kunstkonsulenter vil stadig kun have 70.000 kroner at købe kunst ind for – kunst, der typisk findes på lokale udstillinger enten på Gladsaxe hovedbibliotek eller Thorasminde.

Inspiration til squashbaner i Gladsaxe
Squash-spillende Gladsaxe-borgere må drage udenbys, når lysten til netop dét ketcherspil kommer over dem – der findes nemlig ikke baner i Gladsaxe.
Men nu inviterer Dansk Squash Forbund sammen med Halinspektørforeningen til seminar for initiativtagere, der ønsker at bygge squashbaner.
 
Invitationen gælder kommuner, arkitekter, idrætskonsulenter m.fl., der på seminariet kan blive klogere på projektering, drift, financiering og lovgivning.
Dagen slutter med et inspirationsbesøg i et splinternyt squashcenter i Malmö.
Invitationen er hermed viderebragt.

Pianisten Christina Bjørkøe modtager Gladsaxe Musikpris 2000.
Gladsaxe Musikpris 2000 overrækkes Christian Bjørkøe ved en koncert, lørdag d. 26. februar i Høje Gladsaxe skoles festsal. Musikken til lejligheden bliver leveret af Sjællands Symfoniorkester under ledelse af Giordano Bellincampi, som i øvrigt selv modtog prisen i 1998.
I begrundelsen i år hedder det bl.a., at Christina Bjørkøe er et af de største klavertalenter, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium har uddannet de seneste år.
 
Christina Bjørkøe begyndte at spille klaver som femårig og har senere modtaget privatundervisning, studeret i New York og på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor hun debuterede fra solistklassen 1997. Hun har siden slutningen af 90´erne optrådt som solist og kammermusiker både herhjemme og i udlandet, og til foråret debuterer hun med sin første solo-cd, med bl.a. værker af Chopin.
 
Ved musikpriskoncerten d. 26. februar vil Christina Bjørkøe bl.a. spille Mozarts klaverkoncert nr. 23 i A-dur. Billetter til musikpriskoncerten kan købes på alle bibliotekerne i Gladsaxe samt ved indgangen til koncertsalen fra kl. 15.
Billetprisen er 60 kr. og udover koncerten får man også en let buffet for pengene samt mulighed for at hilse på prismodtageren og andre af de medvirkende musikere.

Fejl hos PBS
Gladsaxe-Buddinge Grundejerforening anmoder medlemmerne om at vente til næste uge med at betale kontingent, fordi der er sket en fejlregistrering hos PBS.
Det giver store problemer f.eks. ved home-banking, hvilket flere af de godt og vel 830 medlemmer har forsøgt sig med de seneste dage.
 
Foreningens formand, Bente Olesen, siger, at problemet bliver afhjulpet ved en specialkørsel hos PBS i weekenden.
Så altså, medlemmer af Gladsaxe-Buddinge Grundejerforening, vent til næste uge med kontingentindbetalingen.