Tirsdag den 15. februar


SF: Etniske minoritetsgrupper er ikke et problem
"Etniske minoritetsgrupper skal ikke ses som et problem, vi skal snarere forsøge at udnytte hinandens ressourcer til gavn for fællesskabet".
Sådan lyder en af konklusionerne på et heldagsmøde søndag, hvor SF i Gladsaxe havde integration på dagsordenen.
 
I en pressemeddelelse om mødet skriver SFs lokalformand, Poul Reher Jensen, at der skal en gensidig vilje til for at løse opgaven. En vilje, der, hvis det står til SF, skal udmøntes i en reel ligestilling på såvel uddannelses-, bolig- som arbejdsmarked.
I meddelelsen hedder det ligeledes, at SF vil medvirke til, at det nye integrationsråd får mulighed for at påvirke beslutningstagerne i kommunen.
 
At SF er et indvandrer/flygtningevenligt parti kan aflæses på indmeldelserne i partiet, hvor der, ifølge Poul Reher, kommer flere og flere med fremmedklingende navne.

Kun få voksne har problemer med at læse
Mens de unge skoleelever i øjeblikket får skudt i skoene, at de læser alt for dårligt, er det kun relativt få voksne der har svært ved at læse.
Omkring 50.000 voksne føler selv, de er løbet ind i læsevanskeligheder i forbindelse med deres arbejde og daglige liv og derfor har brug for læsemæssig "førstehjælp", eksempelvis på den forberedende voksenundervisning. Det viser en foreløbig rapport fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut, AKF.
 
Samme rapport viser, at cirka halvdelen af danskerne er gode til at læse, mens lidt over en million danskere befinder sig på laveste eller næstlaveste niveau hvad angår læsefærdigheder. Bemærkelsesværdigt er det, at 87% af dé mennesker ikke har problemer med at fungere i dagligdagen eller på jobbet.
 
Det er første gang at læse- og regnefærdigheder blandt voksne bliver undersøgt i Danmark, og
resultatet er en del af en større OECD-undersøgelse, der kommer i juni i år.

Forbrugerne hilser nye regler om mærkning og varedeklaration velkommen
Hvor mange rejer er der mon i rejesalaten? Og hvor meget kød findes i spegepølsen?
Den slags spørgsmål har forbrugere nu krav på at få svar på, efter at nye regler EU-regler er trådt i kraft.
 
Producenterne har hele tiden skullet skrive på varerne, hvad de indeholder – det nye er, at de også skal skrive, hvor meget varerne indeholder af bestemte råvarer.
Og forbrugerne hilser tilsyneladende de nye regler velkommen, viser Radio Gladsaxes lille rundspørge.
 
Mængden af ingredienser i varen står som regel anført i procent. Det varen indeholder mest af, står først, og det der er næstmest af, står som nummer to, osv.
Fødevaredirektoratet har også udgivet en pjece, med meget mere om de nye regler for varedeklaration.

Bilist idømt 20 dages hæfte for lussing
De fleste bilister vil kunne nikke genkendende til den irritation, der kan opstå i trafikken i myldretiden. Enkelte bilister vil måske endda have oplevet, at blive direkte chikaneret af en anden bilist. Og hvad gør man så? Kan man f.eks. tillade sig at tildele den anden "et par på hovedet"?
Det mener retten i Gladsaxe bestemt ikke.
 
En midaldrende mand blev forleden idømt 20 dages betinget hæfte for at have tildelt en varevognschauffør et slag i ansigtet. Den dømte kommer kørende på ringvej 4 en januar-morgen. Varevognen kommer kørende bagfra og lægger sig i en halv meters afstand og blænder dermed bilisten voldsomt.
Manden forklarer i retten, at den store vogn derefter zig-zagger ind og ud foran bilen, og at han på det tidspunkt føler sig presset af vognen. Ved krydset i nærheden af AB´s boldbaner stiger han ud af bilen og hen til varevognen, hvorefter han spørger "skulle du ikke være kørt hjemmefra i går??". Chaufføren i vognen svarer igen ved at kalde manden "en gammel idiot" – hvorefter den dømte tildeler han et slag gennem ruden.
Chaufføren truede slutteligt med at melde ham til politiet – hvilket han så gjorde!

Kunde ved pengeautomat frarøvet 5.000 kroner
To knallertkørere efterlyses efter søndag aften at have stjålet en taske fra en kvinde, der netop havde hævet 5.000 kroner i en pengeautomat.
 
Tyveriet skete ved 18.15-tiden ud for Den Danske Banks afdeling på Søborg Hovedgade.
Kvinden havde lige fået stoppet pengene ned i pungen og pungen ned i tasken, da de to flåede tasken af hendes skulder og derefter flygtede på deres knallerter ad Runebergs Allé.
 
Oplysninger i sagen kan gives til Gladsaxe politi på telefon 39 69 14 48.

Nye medicinkort
Omkring 3.000 Gladsaxe-borgere skal være opmærksomme på nye regler for kommunalt tilskud til medicin.
Det lokale regelsæt er netop vedtaget i Gladsaxe byråd og betyder en mindre forringelse i forhold til det nuværende tilskud, som godt 3.000 nyder godt af.
Sygesikringens medicintilskud ændres den 1. marts og alle, der har medicinkort nu, får automatisk tilsendt det nye.
 
Medicinkortet kan søges på nærmeste lokalkontor.

IT-virksomhed fik underskud
Den ellers fremstormende IT-virksomhed i-data i Bagsværd kom ud af 1999 med et underskud på knap 13 mio. kroner.
Underskuddet var langt hen ad vejen forventet, da virksomheden sidste år blev slået sammen med et andet IT-selskab.
Det har kostet i form af aftrædelsesgodtgørelser og andre omstruktureringsomkostninger.
 
I år ventes det, at omsætningen når over 400 mio. kroner, og at underskud ved årets slutning er vendt til overskud.
i-data baserer dén formodning bl.a. på en række aftaler om distibutionskanaler med Tech Data fra USA.