Fredag den 18. februar

 

Vadstrupgård-forældre går til Ombudsmanden
Foreningen af Vadstrupgård forældre bringer nu sagen for Ombudsmanden, efter af Tilsynsrådet i går offentliggjorde sin afgørelse om Gladsaxe Kommunes rolle i Vadstrupgårdsagen.
Kommunen gik fri i næsten alle spørgsmål, bl.a. fandt rådet ikke, at Gladsaxe Kommune har ligget inde med konkrete oplysninger om seksuelt misbrug, skriver Politken i dag.
 
Men i to tilfælde har Gladsaxe Kommune dog overtrådt loven, ved ikke at notere, når forældre til seksuelt misbrugte børn fra daginstitutionen mødte op for at klage.
 
Foreningen af Vadstrupgård forældre bringer sagen for Ombudsmanden, i håbet om at få en tilbundsgående rapport om hele forløbet.

Gladsaxe-komponist med i Melodi Grand Prix.
Når der i morgen er Dansk Melodi Grand Prix, er der lokalt islæt at finde blandt komponisterne.
Ivar Lind Greiner deltager som sangskriver for 4. gang – og i år er han med, af en helt bestemt grund. Han mener nemlig, at melodi grand prixet trænger til fornyelse, og derfor har han i år sammen med Iben Plesner skrevet et "atypisk" grand prix-nummer. Sangen hedder "Mayday Mayday" og melodien er moderne dance. Ikke just hverdagskost i et melodi grand prix!
 
"Mayday Mayday" skal fremføres af debutanten Ida Lohmann, der stiller op under kunstnernavnet Aida.

Dampende bankospillere
Bankospil og rygning hører tilsyneladende uløseligt sammen.
I hvert fald damper spillerne på livet løs to gange om ugen i aulaen på Marielyst skole ved Høje Gladsaxe. Og det til stor gene for elever og ansatte på skolen.
 
Rygende elever bliver selv kostet udenfor under et halvtag, når trangen kommer over dem, og samme løsning så skolen gerne for bankospillerne.
 
En af skolens klasser har skrevet til sundhedsministeren for at få løst problemet, men han henviser til, at det er et lokalt problem, der også skal løses lokalt.
Det samme gør den kommunale skoleforvaltning, der opfordrer skolen selv til at ændre og håndhæve ordensreglerne.
Regler, der, hvis de ikke følges, kan resultere i, at bankospillerne må finde et andet sted at dampe og spille.

Grøn diskussion
De gode intentioner i kommunens miljøplan 1996 til 2000 afspejler sig ikke i virkeligheden.
Det mener lokalafdelingen af Danmarks Naturfredningsforening, der nu i et brev til byrådet udtrykker sin harme over kommunens prioritering af de grønne områder.
 
Det fortalte vi i Nyhedsmagasient i begyndelsen af denne uge, og senere i denne nyhedsudgave giver formanden for Gladsaxes teknik- og miljøudvalg svar på tiltale.
 
I foreningens brev påpeges bl.a. forhold som den fredede radiomark, der er udset til slamdepot, udvidelsen af planteskolen ved Bagsværd Søpark og anlægget ved Tinghøj vandreservoir, der med tiden overgår til byformål. Og så er kommunens prioriteringen af plejeplanen for Aldershvile parken helt i bund!
 
Bodil Due, formand for lokalafdelingen af Naturfredningsforeningen, appellerer i sit brev til byrådet om, at kommunen nu sikrer de eksisterende grønne områder mod indgreb, der skader områdernes værdi for borgerne.

2,5 mia. efter skat
Væksthormoner til mennesker samt en lang række produkter til folk med sukkersyge sørger stadig for klækkelige beløb til medicinalgiganten Novo med hovedsæde i Bagsværd.
Det kan konstateres efter offentliggørelsen i går af selskabets 1999-regnskab.
 
Novo solgte sidste år for knap 21 mia. kroner, en stiging på 17%, og oplevede generel vækst på næsten alle områder.
For aktieholdere er det interessant at vide, at resultatet efter skat er på næsten 2,5 mia. kroner, og at aktieudbyttet foreslåes forøget med 26%.
 
For i år venter Novo en vækst på 20%.

Elevudveksling med Grønland
18 7. klasses elever fra Gladsaxes grønlandske venskabsby, Narssaq, vil gerne to-tre måneder til Gladsaxe for bedre at lære dansk.
Derfor opfordres folkeskoleelever, og ikke mindst deres forældre, i øjeblikket til at sige ja til at tage imod en af de unge nordlige venner.
 
Til gengæld for at åbne døren og privat indkvartere en grønlandsk elev, så tilbydes de danske elever, der melder sig, et 14 dages ekstra gratis lejrskoleophold i Narssaq.
En chance, der ikke så tit byder sig til, så der skal nok blive rift om pladserne.

Store forhold
"Hovsa – vi kommer vist lige til at mangle 1.000 m2 kontorlokaler".
Den opdagelse måtte det store entreprenørfirma Højgaard og Schultz gøre undervejs i byggeriet af virksomhedens nye hovedsæde på Sydmarken i Mørkhøj.
 
Det i forvejen 8.500 m2 store kontorhus får nu lagt yderligere 15 meter på den nordlige fløj, så det samlede etageareal bliver forøget med de ønskede kvadratmeter.
 
Den nye ekstra tilbygning er ikke i strid med lokalplanen, og Højgaard og Schultz har da også allerede fået tilladelse fra de kommunale byggemyndigheder.

Presset tandpleje
Børn og unge med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne skal nu i højere grad benytte den kommunale tandpleje i Gladsaxe og ikke specialisterne i Københavns amt.
 
Tidligere kunne 125 med særligt tandplejebehov, der er vanskeligt at behandle i den kommunale pleje, henvises til amtets klinik.
Men en ny samarbejdsaftale skærer antallet ned til højest 100 henvisninger om året til en pris af 2.300 pr. barn.
 
Den genforhandlede aftale gælder frem til år 2003.