Fredag den 25. februar


Succesfuld integration af bosniere
Målrettet integrationsindsats kan betale sig – det viser en ny statusopgørelse over de 58 voksne bosniske flygtninge, der kom til Gladsaxe i starten af 1996.
28 er i dag selvforsørgende – i september 1997 var blot 11 kommet i arbejde.
24 er på kontanthjælp, revalidering eller i aktivering, mens seks får pension.
 
I integrationsprocessen er der gjort flittig brug af tolk og kulturformidler i forhold til den individuelle sagsbehandling, og det er bl.a. den specialiserede indsats, der bærer frugt i dag.
Målsætningen var, at 75% skulle være selvforsørgende efter fem år, men procentdelen er 48.
 
Ifølge integrationsmedarbejdere var den oprindelige målsætning nok også for optimistisk, fordi hver fjerde bosnier allerede ved ankomsten til Gladsaxe var over 50 år - en aldersgruppe, der har det svært, når det handler om at få job.

Borgmester: "Jeg var ikke inhabil"
"Ingen af de andre politikere havde ytret noget om, at jeg skulle være inhabil. Og det er jo almindelig kendt, at jeg er gift med min kone".
Sådan siger Gladsaxes borgmester, i et svar på den kritik, Tilsynsrådet i Københavns Amt netop har udtalt, i forbindelse med tildelingen af det årlige tilskud til Gladsaxe Pigegarde, administreret af Gladsaxe Fortsættelseskurus – hvis formand er borgmesterens kone, Hanne Andersen.
 
Ole Andersen indrømmer dog, at sagen på et tidspunkt havde udviklet sig til administrative procedurer, som ikke var efter bogen. Men de forhold er der for længst rettet op på, siger han i dag til Morgenavisen Jyllands Posten.
Gladsaxes borgmester finder det i øvrigt dybt uretfærdigt, at både Gladsaxe Pigegarde og Fortsættelseskursus nu er blevet hængt ud i forbindelse med sagen.

Kontant viden skal måles
Der bliver satset målrettet på læsekundskaber og informationsteknologi i det forslag til skolepolitik, der er på vej ud til høring hos bestyrelserne i Gladsaxes 13 folkeskoler.
Andelen af hurtige og sikre læsere skal sættes i vejret og så skal eleverne blive sikre brugere af de vigtigste IT-redskaber.
 
En landsdækkende undersøgelse sidste år fortalte, at det står endog rigtig skidt til med læsefærdighederne i folkeskolerne i Gladsaxe.
Det skal den nye politik dæmme op for – og det i en målbar facon.
Men elevernes udbytte af de mindre målelige bløde kundskaber, der også bydes på i skolen, skal også indgå, siger Karin Søjberg Holst, socialdemokratisk formand for børne- og undervisningsudvalget i Gladsaxe.

Økonomisk morads i amt
Patienter koster penge – den lærdom må Københavns amt erkende efter et underskud på hospitalsområdet sidste år på 87 mio. kroner, svarende til 5% af det samlede budget på 4,3 mia.
Merudgifterne kommer primært ved amtets benyttelse af andre sygehuse, eksempelvis skal Rigshospitalet have 60 mio. kroner.
Patienterne på amtets egne sygehuse i Gentofte, Glostrup og Herlev har også kostet for meget, nærmere bestemt 27 mio. kroner.
 
I en pressemeddelelse fra amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen tales der ikke om umiddelbare konsekvenser på hospitalerne, blot om, at amtets ledelse i øjeblikket arbejder på at styrke den økonomiske styring.

Første Infobog for socialpsykiatrien
Social- og sundhedsforvaltningen i Gladsaxe har for første gang udsendt en Informationsbog for socialpsykiatrien og voksne med særlige behov.
 
Initiativet er taget af psykiatrikoordinator Susanne Frøstrup, og hensigten er at give de henvisende instanser et samlet overblik og en oversigt over tilbuddene til de psykisk syge, de udviklingshæmmede, og misbrugerne. Med andre ord, et hjælpemiddel, så de forskellige instanser nu bliver bedre til at visitere borgerne videre til kommunens socialpsykiatriske tilbud.
 
Informationsbogen vil i fremtiden blive opdateret én gang årligt.

Flere overgreb end ventet begået af HIV-smittet
Antallet af overgreb mod 10 mindreårige drenge, begået af den HIV smittede kampsportstræner Allan Derry Møller, er formentlig langt større end først ventet, oplyser sagens anklager Anne Birgitte Stürup i dag til Morgenavisen Jyllands Posten.
Manden er sigtet for i alt 23 forhold, men sagen er splittet op, fordi Allan Derry Møller tiltales for flere forskellige overtrædelser i straffeloven i forbindelse med misbruget af de enkelte drenge.
 
Allan Derry Møller er derudover tiltalt for at have begået misbruget i en betroet gerning i forbindelse med undervisning, og for at have udsat to af drengene for HIV-smitte. Efter at misbruget blev opdaget, er den ene af drengene blevet konstateret smittet med HIV.
 
Straffesagen mod Allan Derry Møller starter den 13. marts i Østre Landsret.

Nye tasketyve går i bilen!
Kriminalpolitiet i Gladsaxe advarer nu mod en ny type tasketyverier.
En kvindelig bilist blev forleden stoppet af to unge mænd på knallert. Passageren på bagsædet af knallerten står af og går hen til bilen, åbner sidedøren og spørger om vej til Frederiksborg. Den kvindelige bilist svarer beredvilligt på spørgsmålet, hvorefter den unge mand griber fat i hendes taske, stående på forsædet, smækker døren i, løber tilbage til knallerten og kører hurtigt væk.
 
Vicekriminalinspektør Ole Andreasen advarer mod denne type af tyverier, og opfordrer folk til at låse sidedøren ved passagersædet, og i det hele taget være ekstra påpasselige med håndbagage og værdigenstande i bilen.

Stadig penge i tobak
Trods heftige rygestop-kampagner og bortfald af det toldfrie salg, så er Skandinavisk Tobakskompagni i Gladsaxe kommet ud af første halvdel af regnskabsåret 99-2000 med et resultat før skat på 1.033 mia., hvilket er en mindre stigning.
Cigaretsalget i Danmark er steget med over seks procent, mens salget af cigarer og røgtobak er faldet med henholdsvis fem og to procent.
 
Skandinavisk Tobakskompagni omsætter årligt ryge-produkter for små 30 mia. kroner.

Venskabsbyer byder sig til
"Vi har udgivet denne fællesnordiske brochure til glæde og nytte for de mennesker, der bor i Gladsaxe, Pirkkala, Ski og Solna, og for at forstærke de eksisterende kontakter og inspirere til nye".
Sådan står der bl.a. i forordet til en pjece om de fire gamle nordiske venskabsbyer.
 
Ifølge billedmaterialet i pjecen, så skinner solen altid i de fire byer, og teksten lader ikke det bedste rejsekatalog meget efter.
På de fire sider, hver by har fået stillet til rådighed, er der dog også plads til en mængde faktuelle oplysninger, og ved man ikke lige, hvor turen skal gå hen til sommer, så er et kig i den overskuelige pjece måske en idé.
Den kan fås på Europasekreteriatet, Gladsaxe rådhus.