Tirsdag den 11. januar 2000


115 knuste ruder: gadebanderne svarer igen på politiets øgede overvågning
Gadebanderne i Gladsaxe svarede i weekenden igen på den seneste tids øgede opmærksomhed fra politi og socialvæsen. Det skete med et gigantisk hærværk i Værebro og Høje Gladsaxe med 115 smadrede større og mindre ruder, en udbrændt bil samt forsøg på nedbrænding af en skole som resultat.
 
Hærværksbølgen startede med en udbrændt bil fredag nat ved to-tiden i Høje Gladsaxe.
Kl. 21 lørdag aften gik det ud over samtlige kældervinduer i en hel boligblok i Værebro Park.
Ved fire-tiden om morgenen var turen nået til Marielyst skole, hvor 13 ruder i døre og vinduer blev knust, og hvor der blev hældt brændbart væske ud, som var forsøgt antændt.
Søndag morgen fik Gladsaxe svømmehal den helt store tur med 84 smadrede ruder på bagsiden.
 
Gladsaxe politi har ikke anholdt nogen af gerningsmændene til det meningsløse, stupide hærværk.

Hård opstart for Ældrerådet i Gladsaxe
Selvom det demokratisk valgte ældreråd i Gladsaxe nu har eksisteret i et år, er det stadig ikke ualmindeligt at rådet bliver "glemt" af kommunens politikere og embedsmænd.
Manglende udlevering af dagordener og manglende penge til kurser for rådets medlemmer er nogle af de forhindringer ældrerådet i Gladsaxe har mødt i sit første leveår.
 
Ældrerådet skulle ellers fungere som et mellemled mellem kommunenes ældre borgere og byrådet, der som noget nyt sammen med embedsmændene har lovmæssig pligt til at lytte til rådet. Og det har tilsyneladende været en svær omvæltning, mener medlem af ældrerådet Leif Jeilman. Han slår dog fast, at rådets arbejdsvilkår er blevet forbedret de seneste måneder. Men de kan blive meget bedre, siger Leif Jeilman til Nyhedsmagasinet.

Byrådsdebat om svar til Tilsynsråd i Vadstrupgårdsag
Gladsaxe byråd vedtager i morgen aften det indtil videre sidste svar til Tilsynsrådet i Vadstrupgårdsagen.
Det bliver givet som reaktion på en række kritikpunkter fra et tidligere medlem af forældrebestyrelsen i Vadstrupgård, der har haft en samtale med Tilsynsrådet.
 
Bestyrelsesmedlemmet kritiserer Gladsaxe Kommune for at have undladt at give aktindsigt i nogle referater fra bl.a. et forældrerådsmøde. Gladsaxe Kommune mener ikke at have modtaget en anmodning om aktindsigt og afviser dermed kritikken.
Det tidligere bestyrelsesmedlem giver udtryk for en skarp kritik af kommunens håndtering af sagen umiddelbart efter anholdelsen af pædagogmedhjælperen.
Men også her melder kommunen hus forbi, bl.a. med henvisning til de fire orienteringsmøder, der blev holdt med forældre, startende med det første dagen efter anholdelsen.
 
Udkastet til svaret har været behandlet og vedtaget i både børne- og undervisningsudvalg og i økonomiudvalg.
I morgen gælder det så det samlede byråd.

Nu kommer der snart igen børn i Vadstrupgårds institutionslokaler
Lokalerne har stået tomme, siden de tilbageblevne børn for et års tid siden blev fordelt ud på andre institutioner i Gladsaxe.
Men nu er håndværkerne gået i gang med at male, skifte tæpper og foretage en lettere ombygning, så lokalerne kan bruges til aldersudvidet institution.
 
Det er nabo-vuggestuen Bakken, der skal omstruktureres til aldersudvidet og flytte ind i de gamle Vadstrupgård-lokaler.

Projekt Grøn Guide slut
Efter 4 år er det nu slut med råd og vejledning fra amtets grønne guide. Den grønne guide har fungeret som et beskæftigelsesprojekt for arbejdsløse akademikere, som der igennem har kunnet høste erfaring med miljøprojekter.
 
Men den grønne guide er ikke at finde i amtets budget for år 2000 – dels har flere af de medvirkende akademikere fået arbejde og dels har det til tider været svært at skaffe akademikere nok. Projektet var dog på forhånd fastsat til at løbe over 4 år.
 
Nogle af pengene fra projekt Grøn Guide overgår i stedet til amtets naturvejledning, som selv bestemmer hvordan de nu vil forvalte de godt 600.000 kroner. Og hér har man tænkt sig at bevare en række af de tiltag som kørte under amtets grønne guide, bl.a. de populære guidede ture, og samtidig vil man ansætte en ny naturvejleder, fortæller funktionsleder Ole Nørgaard.

Turistrejser for hørehæmmede en succes
Kultur-turistrejser for hørehæmmede har store fordele for deltagerne. De rejsende bliver udstyret med en lille radiomodtager, og kan på den måde følge med i hvad guiden fortæller.
Svend Erik Jensen fra Bagsværd har haft så meget ud af sine rejser til Israel, at han i eftermiddag skal holde lysbilledeforedrag om sine oplevelser på omsorgscentret Møllegården.

Frivillige viser interesse for nyåbnet genbrugsbutik
Gladsaxe-borgerne er ikke bange for at give et nap med i en god sags tjeneste. Det er kun få uger siden sognepræst Edvard Nielsen i lokalavisen opfordrede interesserede til at melde sig som frivillige i den nye butik "Kirkens Genbrug", og allerede nu har seks personer meldt sig under fanerne i genbrugsbutikken.

Men der er stadig brug for flere frivillige. I sidste uge blev der holdt reception i de nye lokaler, bl.a. for at informere og motivere interesserede med tid og energi til overs til at melde sig som frivillige ekspedienter eller medhjælpere.

"Kirkens Genbrugs" nye butik ligger på Gammelmosevej nr. 326.