Fredag den 14. januar


Borgerlig mukken over hastighedsforsøg
"Vi kan lige så godt til arbejde frem over, så langsom bliver biltrafikken".
Sådan lød en af bemærkningerne fra den borgerlige side af byrådssalen i Gladsaxe, da hastighedsprojektet med de maksimale 40 km/t blev kørt igennem onsdag aften.
 
Begrænsningen gælder kun boligkvarterer og er et længe næret ønske fra borgernes side, gjorde trafikordfører for SF, Tove Eckhardt, opmærksom på.
 
Der er tale om ca. 100 km vej i boligområder, der skal indgå i forsøget med begrænsningen.
Der vil stadig være mere end 200 km hoved-, trafik- eller motorvej tilbage indenfor kommunegrænsen, hvor bilisterne kan lade trykket på speederen blive lidt hårdere.
 
Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale stemte for den mere skånsomme hastighed.
Der vil snarest blive indbudt til borgermøder om projektet i fire udvalgte områder i Gladsaxe.

Radikal: Japansk venskabsbysamarbejde kun for de få
Det er for langt ude, i ordenes bogstaveligste forstand, at Gladsaxe Kommune nu opretter venskabsbyforbindelse med Tokyo-bydelen Taito i Japan.
Det mener Det Radikale Venstre i Gladsaxe i hvert fald, og partiet har derfor stemt imod aftalen med japanerne.
Bestræbelserne for at få venskabsby nummer 17 i hus startede tilbage i ’92 med et borgmesterbesøg i Taito.
Den gang blev der ikke underskrevet noget formelt om forbindelsen, men siden har delegationer fra begge lande været på gensidige besøg, og nu er tiden altså inde, mener et byrådsflertal udenom de radikale.
 
Selveste formanden for Venskabsbyforeningen i Gladsaxe, Arne Hermann, tilhører det lille parti, og er, trods formandsstatussen, helt på linie med partiet.
"Taito er en by, som kun de færreste har tid og råd til at besøge. Der vil derfor kun komme yderst begrænset udbytte af samarbejdet. Jeg mener, vi skal koncentrere venskabsbyerne til Europa. Japanere og andre fjerntboende kan jo sagtens besøge os uden de formaliserede aftaler", siger Arne Hermann til Nyhedsmagasinet.
 
Nogen af dem, der får noget ud af venskabsbyforbindelsen, er økonomiudvalget.
Medlemmerne dér fra drager nemlig til Japan kort før påske for at underskrive aftalen.

Dansk Folkeparti: Flygtningehandleplan overflødig
At lave en handleplan, der både ser på status og målsætning for flygtninge og indvandrere i Gladsaxe, det er en for stor mundfuld for Dansk Folkeparti i Gladsaxe byråd.
Da planen forleden på byrådsmødet var på dagsordenen gav partiets lokalleder Klaus Kjær udtryk for, at der med planen er tale om positiv særbehandling af flygtninge og indvandrere.
 
Integrationsloven beskriver i detaljer, hvordan kommunerne skal tackle problemerne, derfor er en ekstra handleplan overflødig, sagde Klaus Kjær.
Han fik kun støtte til modstanden fra de to partifæller, resten af byrådets 25 medlemmer stemte handleplanen igennem.
 
I integrationsloven har folketinget i øvrigt lagt et økonomisk incitament for kommunerne til at gøre et ekstra stykke arbejde for at få integrationen til at lykkes bedst muligt.
Efter tre år overtager kommunerne nemlig selv alle de sociale udgifter, der måtte knytte sig til den enkelte flygtning eller familiesammenførte.

Forslag om udvidelse af butiksarealer møder modstand
Københavns Amt har netop udsendt et forslag til tillæg til Regionplan 1997 til offentlig debat. Det handler om fremtidens butikker og deres beliggenhed og størrelse. Men måske bliver planerne slet ikke til noget!
Forslaget går blandt andet ud på, at butikker beliggende i de såkaldt knudepunktcentre kan udvides fra nuværende maksimalt 3000 kvadratmeter til 5000 kvadratmeter. Dét forslag har amter andre steder i landet også stillet – men uden den store opbakning fra miljøminister Svend Auken, der foreløbig har givet tre amter afslag.
 
Men det er ikke umiddelbart noget der kan gøre planchef i Københavns Amts Teknik- og miljøudvalg Bent Aagaard Nielsen nervøs. "Det er helt normalt at miljøministeriet gør indsigelser ved sådanne lejligheder. Derefter forsøger man at forhandle sig frem til en løsning" siger han til Nyhedsmagasinet.
 
Købenshavns Amts forslag har altså ikke været til behandling i miljøministeriet endnu.
Forslaget er til offentlig høring hos miljøministeren, kommunerne og alle vi handlende frem til
d. 20. marts.

Analyse af socialforvaltning diskuteres fredag
Om en uge lander et med spænding imødeset digert værk på Gladsaxe-politikernes borde.
Senest fredag den 21. januar skal konsulentfirmaet Lisberg Management aflevere analysen på socialforvaltningen.
 
Samme eftermiddag mødes så økonomiudvalget ekstraordinært til konsulenternes gennemgang af analyserapporten.
Der vil sandsynligvis på dagen blive diskuteret mulige løsningsforslag til, hvordan socialforvaltningen kan fungere bedre på en række punkter.
 
Siden vil sagen blive taget op på økonomiudvalgets ordinære møde og, afhængig af analysens konsekvenser, ligeledes blive genstand for en byrådsdebat.

Flere penge til prismodtagere i Gladsaxe
Hvert år uddeler byrådet en idrætspris, en idrætslederpris og en ungdomslederpris. Foruden en bronzefigur eller et diplom, har prisen de sidste otte år været et fyrsteligt beløb på 3.500 kr.
Men, nu er det slut med det lille beløb. Nu kan prismodtagerne fra næste år se frem til en check på 5000 kr.
 
Det blev besluttet på Kultur- Fritids- og Idrætsudvalgets møde i tirsdags.

Gladsaxe formand: Fremskridtspartiet ikke i opløsning
Formanden for Fremskridtspartiet i Gladsaxe, Lars Franyó, ser ikke den senere tids udvikling i partiet som værende tegn på indre splid og opløsning, men derimod som et tegn på sundhed!
"Står valget mellem at være medlem at et parti ledet af landsbytosser eller antidemokrater med særinteresser, så foretrækker jeg så ubetinget at landsbytosserne får indflydelsen , skriver han i en pressemeddelse.
 
Baggrunden er en, ifølge Franyó, udemokratisk hovedbestyrelses-beslutning om at give partiformanden løn, hvilket stred mod landsmødets vedtagelse.