Tirsdag den 18. januar


Dømt for trafikdrab
20 dagbøder á 100 kroner og betinget frakendelse af kørekortet. Det var den kontante straf, da en lastbilschauffør i går i retten i Gladsaxe blev kendt skyldig i tilsidesættelse af væsentlige færdselshensyn og uagtsomt manddrab i trafikken.
 
Den svenske lastbilschauffør påkørte og dræbte i november sidste år en 11-årig dreng fra Høje Gladsaxe i krydset Gladsaxevej – Vandtårnsvej. Chaufføren skal svinge til højre, og efter at have kigget i sidespejlet vurderer han, at der er fri bane og drejer langsomt mod højre. Han forklarede i retten, at idét han kører frem får han en skarp sol i øjenene og bliver blændet i godt 2 sekunder. Drengen er efter alt at dømme havnet i en blind vinkel helt oppe på siden af lastbilen og chaufføren, der slet ikke så cyklisten før det var for sent.
Chaufføren erkendte sig ikke-skyldig i tilsidesættelse af væsentlige hensyn, men mente derimod at have taget alle de nødvendige trafikale forholdsregler, så som brug af blinklys, nedsættelse af hastigheden og brug af spejle. Og han havde ikke nogen såkaldte "døde vinkler" i sine spejle, forklarede han. Pånær når lastbilen svingede.
 
Blandt vidnerne i retten var to 16-årige skolekammerater, som havde overværet den tragiske ulykke kun 10 meter fra ulykkesstedet. Og den ene forklarede, at det kunne se ud som om, den 11-årige havde haft mulighed for at bremse op, men i stedet forsøgte han at svinge udenom lastbilen i en bue..
Men anklageren fastholdt altså i sin procedure, at den tiltalte chauffør, trods problematikken med blinde vinkler ikke havde været tilstrækkelig opmærksom i situationen.
 
Ulykker i forlængelse af højresving og som følge af blinde vinkler hører, trods gentagne oplysningskampagner, ikke til sjældenhederne i Gladsaxe. Sidste år blev der anmeldt et større antal lignende ulykker hvoraf flere mennesker blev dræbt.

Tilsynsråd: Vægreklamer skal fjernes
Gladsaxe Kommune har ikke handlet forkert ved at forlange de store plakater, eller billboards, på Søborg og Buddinge Hovedgade fjernet.
Det siger Tilsynsrådet i en afgørelse i en sag anlagt af et af reklamefirmaerne bag gigantreklamerne.
 
I afgørelsen hedder det bl.a., at kommunen er berettiget til at udstede påbud om fjernelse, selvom reklamerne har hængt på samme pladser i mange år, og at det kommunale skøn ligger indenfor de retlige grænser.
Tilsynsrådets afgørelse står ved magt, kun domstolene kan omgøre det besluttede.

Driftsoverskud med til at dække budgetoverskridelser i socialforvaltning
Selvejende institutioner under Gladsaxe kommune kan ikke regne med at overføre driftsmidler fra det ene regnskabsår til det næste.
Det viser de seneste års erfaringer fra Sofiedagcentret, SOVI, i Bagsværd, der nu har bedt Tilsynsrådet se nærmere på den kommunale sagsbehandling.
SOVI hører under socialudvalget, der samlet set har budgetunderskud.
 
Kun i år, hvor der ikke er underskud, kan de enkelte institutioner regne med at kunne overføre penge.
Sådan har det været for SOVI fra 1995 til 1998, men dér stopper festen så også.
For i 1998 står SOVI med 370.000 kroner, som bl.a. kommer fra mersalg af de handicappedes værkstedsvarer samt donationer.
 
Den sum ville dagcentret overføre til 99-budgettet, men bortset fra donationerne, så har socialudvalget sagt haps og puttet pengene ind i socialforvaltningens budgetoverskridende kasse.
Det er de sure over på SOVI, der nu sætter deres lid til folkene i Københavns Statsamt.

Den nye klasse-kvotient giver flere børnehaveklasser i det nye skoleår.
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2000 blev det besluttet, at klasse-kvotienten i indskolingen skal være på max. 26 elever pr. klasse og at der kan sammenlægges klasser på tværs af klasserne hvis det skulle blive aktuelt.
Som det ser ud nu skal der i skoleåret 2000/2001 dannes 33 børnehaveklasser, hvilket er 2 klasser mere, end man forudså i budgetlægningen. Desuden sammenlægges to 9. klasser på Gladsaxe Skole og to 9. klasser på Høje Gladsaxe skole.
 
Med sammenlægningen af de fire 9. klasser, kan de to ekstra børnehaveklasser finansieres inden for Børne- og Undervisningsudvalgets budgetramme.
Børne- og Undervisningsudvalget tager stilling til Børne og kulturforvaltningens indstillinger på deres møde i aften.

Stigning af antal psykiatriske tilfælde
Flere psykiatriske tilfælde blandt unge mænd mellem 15 og 30 år og kvinder i 30 til 50 års alderen.
Det viser den nyeste statistik fra Distriktpsykiatrisk Center i Gladsaxe.
Statistikken dækker 1998, hvor 60% af patienterne led af skizofreni eller paranoide psykoser.
Der kom 10% flere patienter til, så antallet kom op på i alt 341.
 
Centret, der hører under Københavns amt, gav godt og vel 2.300 psykiatriske ydelser i løbet af året.

Besøgsvenner søges
Der sidder stadig masser ensomme og isolerede ældre og handicappede i Gladsaxe, siger leder af Røde Kors’ besøgstjeneste i Gladsaxe, Anni Hassing-Hansen.
Hun efterlyser derfor frivillige, der kan indgå som besøgsven.
 
Det eneste, det kræver er et par timers besøg, lytten og kaffedrikning om ugen, der kan være til gavn og glæde for både den besøgte og gæsten.
Anni Hassing-Hansen kan kontaktes på telefon 44 98 10 56.

Fuldt hus til årets nytårskoncert i Gladsaxe
Der var en god stemning og fuldt hus da Gladsaxe Byråd i søndags inviterede til den årlige nytårskoncert i Høje Gladsaxe Skoles festsal. Randers Byorkester blev dirigeret af den skotsk-fødte David Riddel, som også viste sig at være lidt af en entertainer, og Jesper Klein var konferencier. Han optrådte desuden med bla. Kai Normann Andersens og H.C. Andersens "Konen med æggene".
 
Et par af byrådets medlemmer, nemlig Karin Søjberg Holst og Klaus Kjær fik endog lejlighed til, på podiet og med orkestrets hjælp, at øve sig i dirigenthåndværket.