Torsdag den 27. januar


Kritik af forslag til nye skolepolitiske mål og rammer
Formanden for Gladsaxe Lærerforening, Henrik Poulsen, kritiserer nu i stærke vendinger flere af de forslag om nye mål og rammer for folkeskolen, som lige nu er til behandling i Børne- & Undervisningsudvalget, og som i næste måned havner i byrådet.
 
Forslagene indeholder en række store ændringer, specielt når det gælder forbruget af lærerressourcer – blandt andet har Børne- & Kulturforvaltningen lagt vægt på, at lærerne skal bruge mere tid på at undervise, og mindre tid på andre opgaver, og det vil blandt andet gå ud over lærernes videreuddannelse, lærermøder og møder med skolespykologer, siger Henrik Poulsen.
 
Han mener der er er klar uoverensstemmelse mellem de skolepolitiske målsætninger og lærer-ressourcerne, og når tallene for de kommende år viser, at der i fremtiden bliver langt flere børn i skolerne, men ikke tilsvarende flere lærere, så bliver der svært at bevare kvaliteten i folkeskolen, siger Henrik Poulsen til Nyhedsmagasinet.

Først rødt, siden grønt lys for Gladsaxe-model for skattekontrol
Nu skal kommunernes skattefolk ikke kun nå frem til et vist antal gennemgåede sager for at tilfredsstille landets øverste skattemyndighed, Ligningsrådet.
Kvaliteten af arbejdet bliver også et parameter for, om en lokal skatteafdeling udfører arbejdet godt nok.
Det er sådan set, hvad skattefolkene i Gladsaxe forsøgte sig med gennem flere år, med det resultat til følge, at der blev peget fingre.
 
For i Gladsaxe gik man kvalitativt til værks og så ikke enøjet på selve antallet af sager, der blev nået.
Det betød ofte, at der blev hentet flere skattekroner end beregnet, men samtidig at Ligningsrådets udstukne sagsantal ikke blev nået. Det fik Gladsaxe smæk for, og har som konsekvens deraf de seneste år gået målrettet efter antal og ikke kun efter kvalitet.
 
Men nu bliver Gladsaxes tidligere kvalitative tilgang til skattekontrollen gjort til genstand for et forsøg i seks kommuner landet over.
Forsøget bliver hilst velkommen af de kommunale skattemyndigheder, og Gladsaxes skattechef, Tove Smidt, siger da også til Nyhedsmagasinet, at hun allerede har lagt billet ind på, at Gladsaxe bliver én af de seks forsøgskommuner.

Byfornyelse giver bad til unge
16 ungdomsboliger på Kildebakken i Søborg får nu indlagt bad og bliver i det hele taget renoveret for godt otte mio. kroner.
Der er tale om et byfornyelsesprojekt, og derfor kommer selve forbedringen ikke til at koste Gladsaxe Kommune en krone. For beboerne bliver den økonomiske del en forøgelse af huslejen på omkring 100 kroner om måneden.
 
Projektet ventes sat i gang til oktober og afsluttet i februar år 2001.
I den periode skal beboerne genhuses.

Lægevagten på nettet?
Nu skal også lægevagten i Københavns amt være med hvor det hele sker – nemlig på internettet.
Amtsrådsforeningen har stillet forslag om, at København skal være "pilotamt" for en hjemmeside på internettet om lægevagten. Siden skal hovedsageligt fokusere på råd om akutte situationer, og hvornår det vil være en god idé at søge vagtlæge, og hvornår man i stedet bør gå til egen læge eller tage en tur på skadestuen.
 
Vagtlægerne har tit og ofte klaget over for mange ikke-akutte opkald. Opkald som egentlig ikke hører hjemme hos vagtlægen, men som sagtens kan klares hos den praktiserende læge.
Og den foreslåede hjemmeside, der iøvrigt skal redigeres af vagtlægerne selv, vil altså kunne begrænse antallet af opkald.
 
Forslaget om www.laegevagten.dk er et udspring af en landsdækkende lægevagt-kampagne, og hjemmesiden er til drøftelse på social- og sundhedsudvalgets møde nu på mandag.

Lokalplanforslag giver øgede byggemuligheder i Mørkhøj
Nu får Blaagaard Statsseminarium og naboen Enghavegård skole mulighed for at bygge yderligere 10.000 m2 undervisningslokale til.
En kommende lokalplan vil nemlig indeholde forslag til en øgelse af bebyggelsesprocenten fra de nuværende 25 til 35.
 
For skolens vedkommende har det været på tale at opføre et egentligt indskolingshus og en ny sfo. Seminarium og skole har desuden sammen drøftet muligheden for en fælles boldhal.
Til sammen fylder de to uddannelsesinstitutioner i dag 20.500 m2.

Kongresdeltagere beværtes af kommune
"Vi gi’r frokosten".
Sådan sagde økonomiudvalget i Gladsaxe forleden, på opfordring vel at mærke fra Dansk Forening for Rosport.
Foreningen arrangerer uofficielle verdensmesterskaber for roere op til 23 år til sommer på Bagsværd sø, og holder ved samme lejlighed den årlige kongres.
Den får foreningen lov at låne bibliotekssalen til at afholde i, og frokosten til de 85 kongresdeltagere står Gladsaxe Kommune som sagt for.
 
Der ventes i øvrigt op mod 1.000 deltagere fra 30 lande til selve mesterskabet, der er bedre kendt under navnet Nations Cup.

Fra Thailand til Århus på 36 år
20 thailandske tempelklædemeter ryger nu fra Gladsaxe til Moesgaard Museum ved Århus.
Det er netop blevet politisk besluttet.
Tempelklædet har vansmægtet i en kælder det meste af tiden, siden det formedelst 10.000 kroner i 1964 blev indkøbt. Det skete i forbindelse med et skoleprojekt, hvor der blev samlet ind til en landsbyskole i Thailand.
 
Nationalmuseet bedømte dengang tæppet som værende et udmærket stykke typisk thailandsk folkekunst.