Mandag den 3. januar 2000


Nytåret blev roligt for både politi og brandvæsen i Gladsaxe
Smadrede butiksruder og mange formaninger om at opføre sig ordentlig. Det er i korte ord hvad vagthavende hos Gladsaxe Politi kan fortælle om nytårsaften og nytårsnat.
 
Selvom politiet betegner nytåret som stille og roligt, kom det store antal smadrede butiksruder alligevel bag på dem. Høje Gladsaxe blev også ramt af rudeknusninger, men ikke så meget som politiet havde forventet –
tværtimod var de knuste butiksruder spredt ud over hele kommunen.
Ellers var nytåret præget af mange småsager, såsom småskærmydsler og fyrværkeri der blev fyret uheldigt af.
 
Falck melder også om et roligt nytår for både brandbilerne og ambulancerne.
I alt seks udrykninger blev det til for brandvæsenet, hvoraf kun den ene brand var alvorlig.
En cykelforretning på Mørkhøjvej fik store skader under en brand, som det tog brandvæsenet næsten 3 timer at slukke. Kriminalpolitiet undersøger i øjeblikket sagen, idet en ildspåsættelse ikke kan udelukkes.

Almindelig nytårstravlhed på skadestuerne
Det nye årtusinde blev som ventet skudt ind efter alle kunstens regler – også i Gladsaxe.
Og også denne gang måtte en lille skare af Gladsaxe-borgere ufrivilligt tilbringe årets første timer på skadestuen som følge af uforsigtig omgang med fyrværkeri.
 
Mængden af solgt nytårsskyts slog godt nok alle rekorder, men alligevel har skadestuerne på Amtsygehusene i Herlev og Gentofte ikke ved første gennemgang haft mere travlt end eksempelvis sidste nytår. På Amtssygehuset i Herlev var der travlhed i timerne efter 00.30 blandt andet på grund af patienter med øjenskader, men derudover forløb nytårsaften forholdsvis stille og rolig.
 
Det samme gjorde sig gældende for skadestuen på Amtsygehuset i Gentofte. Også her oplevede man den sædvanlige nytårstravlhed omkring midnat, men de alvorlige skader var i år i fåtal. Vagthavende på ortopædkirurgisk afdeling Per Jørgensen oplyser til Nyhedsmagasinet at man i nytårsdagene måtte operere omkring 8 patienter med alvorlige håndskader.

Overfald godkendt som arbejdsskade
Et groft overfald på en Gladsaxe-lærer er nu blevet godkendt som en arbejdsskade.
Overfaldet blev begået på Søborg Bodega af en far til én af lærerens tidligere elever. Faren beskyldte ham for at have mobbet hans datter hvorefter han flere gange sparkede læreren i hovedet og på kroppen. Læreren har efterfølgende fået konstateret nedsat følesans i brystet og væske i den ene lunge, ligesom han har måttet søge psykologhjælp og nu arbejder på nedsat arbejdstid. Og det er de følger Arbejdsskadestyrelsen nu har godkendt som en arbejdsskade, fordi læreren blev overfaldet på grund af sit erhverv.
 
Den samme opfattelse gjorde sig gældende da overfaldsmanden i sidste måned i retten i Gladsaxe blev idømt 60 dages hæfte. Her blev han dømt efter den strenge paragraf 119 der omhandler vold mod tjenestemand, og den midaldrende Gladsaxe-lærer blev ved samme lejlighed tilkendt en erstatning på 14.000 kr for svie og smerte.

Brugerbestyrelsers kompentence undersøges nærmere
Nu skal 12 ikke lovbefalede brugerbestyrelser i Gladsaxe evalueres nærmere.
På en lang række områder, skoler og børneinstitutioner eksempelvis, siger loven, at der skal være brugerbestyrelser.
Men loven gælder ikke sportscentre, plejehjem og institutioner med særlig status som fx musikskolen, biografen og Radio Gladsaxe.
 
I 1990 besluttede Gladsaxe byråd at oprette brugerbestyrelser som forsøg – og det er dét 10-årige forsøg, der nu skal undersøges.
De enkelte bestyrelser skal besvare spørgsmål om kompetence, samarbejde med den kommunale forvaltning, om bestyrelsens sammensætning, valgperiode og mødevirksomhed.
 
Svarene skal indgå som element i den løbende debat om fremtidens kommunestyre.

Forsikring dækker orkan men ikke hærværk
2,5 mio. kroner. Det er det foreløbige beløb, det koster at få udbedret skaderne på de kommunale bygninger efter orkanen i starten af december sidste år.
Beløbet dækkes fuldt af kommunens forsikringsselskab. Til gengæld har Gladsaxe kommune ikke en såkaldt glas- og kummeforsikring og det kommer nu til at koste dyrt.
 
De seneste måneders omfattende hærværk på 10. klassecentret ved Høje Gladsaxe med rudeknusninger og ødelagte døre har nemlig alene betydet en udgift på 225.000 kroner.
Nu overvejer kommunen at oprette forsikringer enten for enkelte særligt udsatte institutioner eller for hele belastede områder.
 
Vurderinger tilbage fra 80’erne fortæller, at præmierne for glas- og kummeforsikringerne oftest er langt højere end udgiften til forvoldte skader. Men det er altså opgørelser fra før de seneste hærværksbølger.

Byrådsmedlem beskyldt for butikstyveri
Irma Henriksen, medlem af Gladsaxe byråd for Dansk Folkeparti, har nu meldt en læserbrevsskribent til politiet for bagvaskelse.
Lokalpolitikeren bliver i læserbrevet beskyldt for butikstyveri.
 
Irma Henriksen mener der er tale om bagvaskelse og har pudset sin advokat på sagen for at få skribenten straffet efter injurieloven.

Zyxel nyansætter 4
Den taiwanesiske IT-virksomhed "Zyxel" har sidste efterår etableret sit europæiske distributionscenter i Søborg – nærmere bestemt på Columbusvej nr. 5. I den forbindelse bliver der tale om fire nyansættelser og på længere sigt vil det blive aktuelt med yderligere l5-2o nye jobs, oplyser firmaets danske direktør Frank Rasmussen i december-nummeret af nyhedsbrevet fra Copenhagen Capacity, som er et agentur for investering og udvikling af handel og industri i Storkøbenhavn.
 
"Zyxel" fremstiller avancerede produkter til datakommunikation inden for ISDN, DSL og trådløs teknologi, og virksomheden har siden l998 haft sit danske hovedkontor i Søborg.